PRM / Huspriserne var for ‘svedige’ i juli

14. august 2018 06:00 | Af: Ritzau Info
 

Lejlighedspriserne led til gengæld i sommervarmen, viser nye prisindeks

Pressemeddelelse fra home a/s

Sommerferiemåneden var stegende hed og husmarkedet var også ‘hot’, mens salgspriserne på lejligheder svalede lidt af, viser nye prisindeks fra Home og Danske Bank. Se alle detaljer, grafer og tabeller i vedhætede pdf’er samt en kommentar herunder.

KOMMENTAR til Home prisindeks for juli, Michael Dalsager, senior kommunikationskonsulent i home – tlf 2043 3614:

Bag om lejlighedspriserne i København:
Eksisterende lejligheder falder i pris – projektsalg står bag nyt prishop

Lejlighedspriserne i København steg fra juni til juli med 0,5 %, men det er værd at bemærke, at det er de nyopførte projektlejligheder, der bliver solgt dyrere. Kvadratmeterpriserne på de eksisterende lejligheder er derimod faldet den seneste måned – og de er også steget langt mindre i pris det seneste år end projektlejlighederne.

Det tolker vi som et tegn på, at lejlighedspriserne nu er bremset op i København,” siger senior kommunikationskonsulent i Home Michael Dalsager.

De eksisterende lejligheder faldt med 1,1 % fra juni til juli, mens projektlejlighederne er solgt til 2,1 % højere priser. På årsplan er stigningen på 5,6 % for de ‘gamle’ lejligheder, mens de nye handles til kontantpriser, der er 17,6 % over sidste år.

“Der er flere årsager til, at priserne begynder at bremse op. Priserne er blevet for høje for en del købere, og der er strammet op omkring mulighederne for at låne til købet. Det gør, at ejendomsmæglerne møder færre købere på fremvisning og ikke sælger helt så mange lejligheder som de seneste par år,” siger Michael Dalsager.

Der bliver arbejdet lidt mere for at få enderne til at mødes – og sælgerne må give et lidt større afslag end tidligere. Trods det er afslag og salgstider fortsat meget lave historisk set – og antallet af handler ligger ligeledes på et højt niveau. Det har bare været højere.

For markedet som helhed er der bestemt ikke noget at begræde, hvis lejlighederne nu kommer ind på en mere rolig bane efter mere end fem år, hvor lejlighederne i København har taget overhalingsbanen og er løbet fra alt og alle.

Også på landsplan faldt lejlighedspriserne fra juni til juli – med 0,9 %.

Modsat lejlighedsmarkedet så er der fortsat flere danskere, der ser på og køber hus.

“De flere købere på fremvisning viser sig nu i stigende priser på huse. Husene er handlet 0,8 % dyrere i juli end måneden før, og modsat tidligere er der tale om en fremgang i priserne i det meste af landet. Den positive bølge er kommet i gang efter nu flere år med fremgang på husmarkedet, der nu har spredt sig ud i landet – godt hjulpet af en økonomi i fremgang og renter i tomgang,” siger Michael Dalsager.


FAKTA:
Huspriserne steg i juli

homes husprisindeks viser, at huspriserne på landsplan steg med 0,8 % fra juni til juli (sæsonkorrigeret) – når man måler prisudviklingen som et tremåneders glidende gennemsnit.

Prisudviklingen ser dermed ud til at have knækket kurven efter tre måneder i træk med fald. Sammenlignet med for et år siden lå huspriserne i juli 1,3 % højere.

I forhold til toppen i december 2006 lå huspriserne i juli 3,1 % lavere.

Prisen på et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvm. var i juli 2.070.000 kr.

De reale huspriser, der måler, hvor meget huspriserne vokser i forhold til forbrugerpriserne generelt, faldt med 0,1 % fra juni til juli – når man måler prisudviklingen som et sæsonkorrigeret tremåneders glidende gennemsnit. De reale huspriser er 18,8 % lavere, end da de toppede før finanskrisen.

Kilde: Home/Danske Bank

————

Lejlighedspriserne faldt i juli

homes ejerlejlighedsprisindeks faldt 0,9 % fra juni til juli (sæsonkorrigeret) – når man måler prisudviklingen som et tremåneders glidende gennemsnit.

Sammenlignet med samme måned sidste år lå ejerlejlighedspriserne på landsplan 5,0 % højere.

I stil med priserne på landsplan faldt ejerlejlighedspriserne med 0,3 % i Aarhus, mens de steg 0,5 % i København

Priserne gik 1,0 % ned i Region Hovedstaden i juli, mens de var uændrede i Region Midtjylland.

På landsplan var prisen på en gennemsnitlig ejerlejlighed på 85 kvm. 2.620.000 kr. i juli. I København var prisen 3.680.000 kr., mens en tilsvarende lejlighed i Aarhus kostede 2.640.000 kr.

De reale lejlighedspriser viser udviklingen i lejlighedspriserne, når man fraregner den generelle prisudvikling i samfundet. De faldt 1,9 % i juli (målt som et 3 måneders glidende gennemsnit).

Kilde: Home/Danske Bank

Kontakt:

Presseservice & analyse Michael Dalsager tlf.: 4473 4528 email: mida@home.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/huspriserne-var-for-svedige-i-juli?releaseId=13324891

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu