ANNONCE

PRM / Hvilken betydning har det amerikanske præsidentvalg for EU?

5. november 2020 17:03 | Af: Ritzau Info
 

Det vil være lettere for EU, hvis Biden vinder præsidentvalget i USA. Men uanset udfaldet skal EU være mere selvstændig end hidtil – de gode, gamle dage, hvor USA tog et stort ansvar for den globale orden, er slut.

Pressemeddelelse fra DEO

“Det er på tide, at EU bliver voksen, og det går ikke helt hurtigt nok med det,” siger Rasmus Nørlem Sørensen, sekretariatsleder og chefanalytiker i DEO.

Hvis Trump vinder, kan vi forvente en ideologisk afsmitning, det vil sige større opbakning til populistiske og nationalistiske strømninger i EU, ligesom dem vi for tiden ser i lande som Polen og Ungarn. Hvis Biden vinder, skal USA med i Paris-aftalen igen:

“Hvis ikke vi har en supermagt som USA, der spiller med på at gøre noget i klimapolitikken, så risikerer vi at forpasse den chance, vi har nu. Netop klimapolitikken er et af de steder, hvor EU virkelig har brug for en partner i USA”, siger sekretariatsleder og chefanalytiker Rasmus Nørlem Sørensen.

Også udenrigspolitisk har EU brug for en stærk partner i USA til at holde Rusland og Kina i skak. Men det gælder for EU om at blive så selvstændig, at vi selv kan lægge planer, uanset hvem der sidder i Det Hvide Hus.

For ligegyldig om Joe Biden eller Donald Trump vinder, får amerikanerne en præsident, der har enten Senatet eller Repræsentanternes Hus imod sig, hvorfor det bliver svært for USA at være en stabil og sikker partner for EU-landene i global politik.

De gode, gamle dage, hvor USA tog et stort ansvar for den globale orden, er slut. Man må håbe, at nogen vil trække i førertrøjen og formulere positive visioner. Og der er ingen tvivl om, at det vil være lettere for EU, hvis det bliver med Joe Biden som præsident.

EU-landene er nødt til at blive enige om forholdet til nærområderne, om den globale klimapolitik og om sikkerhedspolitikken. Skal vi have en EU-hær? Skal vi indføre klima-told? Det må vi tage stilling til, for det grundlæggende vilkår efter dette præsidentvalg vil være, at EU bliver nødt til at være meget mere selvstændig end tidligere.

Se Rasmus Nørlem Sørensens tale om det amerikanske valgs betydning for EU her.

For yderligere information, kommentarer og interview kontakt:

Sekretariatsleder og chefanalytiker Rasmus Nørlem Sørensen

6127 7256 eller rasmus@deo.dk

Kontakt:

chefanalytiker og sekretariatsleder Rasmus Nørlem Sørensen tlf.: +45 61 27 72 56 email: rasmus@deo.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/hvilken-betydning-har-det-amerikanske-praesidentvalg-for-eu?releaseId=13603787

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu