ANNONCE

PRM / I en krisetid: Kommuner risikerer at spænde ben for sig selv

18. november 2020 07:30 | Af: Ritzau Info
 

Stadig flere restriktioner for erhvervslivet, og kunder der udebliver fra restauranter, hoteller og kulturliv. Coronakrisen presser den danske økonomi i knæ, og der er – måske mere end nogensinde før – brug for, at kommunerne bidrager til at sikre vækst, økonomisk tryghed og arbejdspladser. Ny undersøgelse viser fremgang – om end der er rum til forbedring, hvis der skal tiltrækkes investeringer.

Pressemeddelelse fra EjendomDanmark

Med coronakrisen er store dele af erhvervslivet hårdt ramt af restriktioner. Det har stor betydning for deres indtjening, og mange oplever en stor økonomisk usikkerhed. Men hvis kommunerne ønsker at holde hånden under deres erhvervslejemål, kræver det, at der er et godt erhvervsklima. EjendomDanmarks årlige undersøgelse af kommunernes ejendomsvenlighed viser, at der blot er sket en positiv udvikling på to ud af seks parametre – der er derfor rum til forbedring:

“Kommunerne bør understøtte en øget økonomisk aktivitet til fordel for kommunen selv, dens borgere og virksomheder. Kommuner, der skruer op for afgifter og skatter, risikerer at spænde ben for en i forvejen svækket investeringslyst,” advarer Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark.

Godt træk

Et lyspunkt er, at flere kommuner det seneste år har valgt at sænke dækningsafgiften, en særskat på erhvervsejendomme, der pålægges i visse kommuner. Og i 2021 vil endnu to kommuner, nemlig Odense og Næstved, følge trop. Et godt træk, lyder det fra Jannick Nytoft:

“Med den økonomiske krise, Danmark befinder sig i, bør flere kommuner følge samme eksempel, hvis de ønsker at tiltrække investeringer, der kan bidrage til at holde liv i de lokale samfund. Ud fra den betragtning synes det meget lidt, at kun to kommuner har valgt at sænke dækningsafgiften til næste år.”

Egedal barberer afgift

Særligt i nordsjællandske Egedal Kommune har dækningsafgiften i 2020 fået et nøk ned fra 5 til 2,5 promille. Det er en af grundene til, at kommunen er gået fra en 65.- plads i 2019 til en 17.-plads i årets undersøgelse. Ifølge borgmester Karsten Søndergaard er ambitionerne høje. Egedal vil nemlig ikke alene være blandt de mest erhvervsvenlige i Nordsjælland – hele Danmark er målet.

“Det glæder mig, at EjendomDanmark nu også kommer frem til, at vi er lægger os i selen, hvad angår erhvervs- og ejendomsvenlighed,” siger Karsten Søndergaard og fortsætter:

“Det er vigtigt for os, at vi har et spirende erhvervsliv, som sammen med vores beliggenhed, er unik og helt afgørende for, at vi kan tiltrække nye borgere og udvikle vores velfærd. Vores ambition om at skabe verdens bedste hverdag for Egedals borgere kræver, at vi sørger for gode vilkår til vores erhvervsliv og solid velfærd, der giver trygge rammer og sikkerhed for alle borgere i kommunen. Tryghed og sikkerhed er en attraktion i Egedal, vi gerne flager.”

Jannick Nytoft roser da også Egedal Kommune for deres mål om at blive en ejendoms- og erhvervsvenlig kommune.

“Egedals indsats er noget mange kommuner kan lære af. Ved at sænke dækningsafgiften har kommunen allerede taget et stort skridt i retning af at skabe tryghed for erhvervslivet og hjælpe dem over på den anden side af coronakrisen.”

Brug for medspillere

Et andet lyspunkt i undersøgelsen er, at rækken af ejendomsforbrydelser, som tæller indbrud, hærværk og ildspåsættelse, er faldet 8,2 procent på landsplan og nu ligger på det hidtil laveste niveau. Men kommunerne går også tilbage på nogle områder.

Sagsbehandlingstiden på byggesager og timeprisen for byggesagsbehandling er steget. I gennemsnit koster det 60 kr. mere end sidste år at få behandlet sin byggesag per time, og man skal i gennemsnit vente en dag længere for at få svar på sin byggesag. Desuden står grundskylden på landsplan i stampe, mens to kommuner har valgt at sætte den op. Derudover er der ikke sket ændringer i antallet af lejeregulerede kommuner.

“Der er i den offentlige debat meget fokus på, hvad vi kan gøre for at styrke den offentlige sektor – men knap så meget på, hvordan vi støtter det private erhvervsliv. Det er tvingende nødvendigt at få gang i væksten igen, og det kræver, at kommunerne er medspillere fremfor modspillere,” siger Jannick Nytoft.

Tilbagegang for de største byer

Sidste år havde storbyerne forbedret sig, men i år går det særligt tilbage for både København og Aarhus.

Aarhus har valgt at hæve timeprisen på byggesager, mens der i København er sket stigninger i både sagsbehandlingstid af byggesager samt i antallet af ejendomsforbrydelser. Aalborg beholder sin placering fra sidste år, mens Odense igen tager førertrøjen – blandt andet ved at sænke dækningsafgiften.

“Stor ros til Odense for at gå forrest. Det kan undre, at de øvrige storbyer ikke i højere grad fokuserer på, hvordan de kan skabe de bedste vilkår for erhvervslivet. Investeringerne kommer ikke nødvendigvis længere af sig selv,” siger Jannick Nytoft.

Fakta: Jylland stærkt repræsenteret i top-10

Det er niende år i træk, EjendomDanmark måler på ejendommenes vilkår i landets 98 kommuner. Igen i år ligger de jyske kommuner generelt lunt i svinget og tager ni ud af ti pladser i top-10. Billund Kommune løber med førstepladsen, mens Thisted og Herning indtager anden- og tredjepladsen.

Kommunerne bliver målt på forhold, som de selv har indflydelse på, og som har betydning for ejendommene. Ud over grundskyld tæller dækningsafgift, om kommunens private lejeboliger er reguleret eller ej, sagsbehandling for byggesager, byggesagsgebyrer og antallet af ejendomsforbrydelser (brandstiftelse, hærværk og indbrud).

Kontakt:

Adm. direktør Jannick Nytoft tlf.: 27112073 email: jny@ejd.dk

Kommunikationskonsulent Stine Rud Skov tlf.: 50512885 email: sts@ejd.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/i-en-krisetid-kommuner-risikerer-at-spaende-ben-for-sig-selv?releaseId=13604288

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE

| Af: Ritzau Info
 

Mange af disse har at gøre med at få rengjort forskellige dele af huset eller renset dine køkkenmaskiner og hårde hvidevare. Det kan være svært at huske det hele, særligt de ting, som ikke ligefrem er synlige i hverdagen. I det følgende kan du derfor læse om tre ting, som mange boligejere glemmer at få rengjort, netop fordi det ikke er nemt at se, at de behøver rensning, før det potentielt er for sent.

Emhætten

Emhætten er noget mange glemmer at få renset. Nærmere bestemt er det emhættefiltret, der kræver rengørng en gang imellem. Du behøver ikke at gøre andet end at tage filtret ud og rense det med varmt vand eller give det en tur i opvaskemaskinen. Det er nemt, men alligevel noget man ofte glemmer, fordi filtret ikke er til at se medmindre, du stikker hovedet ind under emhætten. Det kan dog ende med, at der går mug i filtret, hvilket i værste tilfælde kan være sundhedsskadeligt eller brandfarligt. Kommer det så vidt, bliver hele emhætten ofte nødt til at blive skiftet. Derudover kan et beskidt filter resulterer i, at der drypper uhygiejniske væsker fra emhætten ned i den mad, du er ved at lave. Det er altså en god idé at få det renset regelmæssigt.

Tagrender

En anden ting som husejere ofte glemmer, er at få renset tagrenden, fordi det ikke er nemt at se, hvor beskidt den er uden at kravle op på en stige. Her ophobes grannåle, blade, mos og andet skidt over tid. Hvis det ikke renses jævnligt, kan det resulterer i, at regnvand og smeltevand ikke frit kan løbe gennem tagrenden, hvilket i værste fald kan skade husets sokkel. Du kan forsøge dig med at rense tagrenden selv, men hvis du ikke har evnerne, tiden eller udstyret til dette, er den bedste løsning oftest at bestille professionelle til at foretage tagrenderens. På den måde sikrer du dig det bedste og hurtigste resultat.

Vaskemaskinen

Det virker ikke altid logisk at skulle vaske sin vaskemaskine – den køre jo hele tiden vaskeprogrammer med sæbe. Og som regel ser vaskemaskinen da heller ikke beskidt ud. Alligevel er det vigtigt at få den regelmæssigt rengjort for at undgå lugtgener og forlænge maskinen levetid. En god måde at holde den ren på er en gang imellem at køre et program uden tøj ved høj temperatur. På den måde dræber du de bakterier, som helt naturligt sætter sig i maskinen fra de beskidte tøj. Derudover er det en god ide at vaske både sæbeskuffen og rummet som den sidder i. Skuffen kan som regel tages helt ud og vaskes med varmt vand. På den måde undgår du at maskinens sæbeslange tilstoppes. Sidst men ikke mindst, skal du huske at afkalke din vaskemaskine en gang imellem afhængig af hårdheden af dit vand. Afkalkningen kan nemt klares ved at at putte citronsyre i tromlen og køre et program på 60 eller 95 grader.

Produceret af Heymate

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu