ANNONCE

PRM / I Odense bidrager universitetet nu med at øge kapaciteten for test for Covid-19

16. april 2020 07:09 | Af: Ritzau Info
 

SDU går sammen med Odense Universitetshospital om at teste for Covid-19. Forskere fra Institut for Molekylær Medicin på Syddansk Universitet (SDU) er gået sammen med Klinisk Mikrobiologisk Afdeling (KMA) på Odense Universitetshospital (OUH) om at teste med PCR for Covid-19, så testkapaciteten kan øges.

Pressemeddelelse fra Syddansk Universitet

Det er de to universitetslektorer Jesper Møller og Henrik Dimke, som har koordineret indsatsen fra SDU’s side og sammen med overlæge Thøger Gorm Jensen, ledende bioanalytiker Pia Steinicke, ledende overlæge Anette Holm samt ledende molekylærbiolog Marianne Skov fra KMA, OUH.

“Testforløbene er kommet i gang over 14 dage og beror på et virkelig godt samarbejde mellem SDU og OUH,” siger Jesper Bonet Møller fra SDU.

“Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på OUH forespurgte, hvad vi her på SDU-instituttet havde af udstyr og personel, hvis testkapaciteten skulle opgraderes, og herigennem opstod ideen om, at SDU rent faktisk kunne hjælpe direkte med at oprense RNA’en, som er flaskehalsen i testforløbene lige nu”

Nu laves der 200 test dagligt, da SDU stadig træner personale og skal have logistikken på plads i forhold til hospitalsafdelingen. I løbet af kort tid vil metoden kunne komme op på en kapacitet på ca. 400-500 undersøgelser per skift (et skift består af 5 teknikere, der arbejder i 7 timer) når alt er på plads.

Med hensyn til at gennemføre testen, har de to afdelinger tilpasset en gammel velkendt metode til stor skala. Fordelen er, at den er baseret på almindelige kemikalier, som ikke er en mangelvare. Den er lidt arbejdstung, men de to afdelinger har forsøgt at optimere arbejdsgange og procedurer for at lette arbejdet, og opnå en høj grad af ensartethed.

“Udover at vi kommer fri af leveranceproblemer, så er den store styrke ved denne metode, at den kan kombineres med vores inhouse-PCR, så vi får samme følsomhed som ved vores rutinemetoder” siger ledende molekylærbiolog Marianne Skov fra KMA.

Samarbejdet er kommet op at stå så hurtigt på baggrund af en meget stor velvilje hos ledelserne på de to institutioner og ikke mindst en fighter-indsats hos de ansatte. Tirsdag i sidste uge afprøvede man testen, torsdag startede man testen op og i dag, onsdag, kører man 200 test om dagen.

Kontakt:

Kontaktoplysninger:

Jesper Bonnet Møller, SDU, jbmoeller@health.sdu.dk, mobil: 2231 7390

Marianne Skov, KMA OUH, Marianne.Skov@rsyd.dk, mobil: 2521 4484

Tomas Homburg, SDU, SUND-Kommunikation, thomburg@health.sdu.dk, mobil: 6011 3059

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/i-odense-bidrager-universitetet-nu-med-at-oge-kapaciteten-for-test-for-covid-19?releaseId=13591842

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE

| Af: Ritzau Info
 

3D print af metal er også en mulighed med mange fordele, særligt i industribranchen. Det er endnu ikke så udbredt i Danmark, men blandt andre Fron Tech i Brønshøj tilbyder 3D print i forskellige typer af metal, da de allerede har set potentialet i denne type fabrikation.

Hvad er 3D Metalprint?

Ligesom med 3D print i plast, laver man med 3D Metalprint forskellige komponenter ved hjælp af et CAD design. Ud fra en CAD tegning kan man arbejde i forskellige typer af metalpulver, såsom stål, aluminium og titanium. Det kan lyde som et meget tungt og robust resultat, men for at holde vægten nede kan man blandt andet lave hule konstruktioner. At skabe komponenter med rum i midten vil være svært at skabe billigere og mere effektivt på andre måder end med 3D metalprint. Med den nye teknologi kan man nu også hurtigere og mere præcist styre laserstrålen, hvilket giver en højere produktionshastighed, men med stadig høj præcision. Det endelige resultat vil være et solidt og skræddersyet produkt til hver enkelt kunde og formål.

Hvorfor vælge 3D Metalprint?

Mulighederne er mange med de nye 3D metalprintere. Der kan arbejdes med forskellige metalliske materialer afhængigt af, hvad det endelige produkt skal anvendes til, og hvor modstandsdygtigt det skal være. Det er på nuværende tidspunkt muligt at producere både små komponenter til maskiner, samt producere mindre maskiner til eksempelvis køkkenet. En fordel ved 3D print er, at man kan skræddersy og finjustere det ønskede produkt, så man sparer penge i udviklingsprocessen. Det giver uendelige muligheder i forhold til design og funktion med mulighed for let at optimere det enkelte produkt. Derudover er det muligt at masseproducere et produkt med en høj produktionshastighed, så man kan følge med på korte deadlines og spare penge ved produktionen. Da produkterne fremstilles efter præcise detaljerede CAD tegninger og laves med laser ned til mindste detalje, er der mindre materialespild end ved en traditionel fremstilling. Ligeledes kan man nemt og hurtigt skifte metalpulver, og ubrugt pulver kan regenereres, så man udnytter materialet til fulde.

Der udvikles hele tiden på 3D metalprinterne, så de kan udføre flere og flere opgaver af forskellig kompleksitet og størrelse

Metalprint er stadig under udvikling

Da 3D metalprint stadig er relativt nyt, er prisen også i den høje ende. Det betyder, at selvom der er et stort potentiale for metalprint, særligt i maskin-, jern- og metalindustrien, er det ikke hos alle, det kan svare sig rent økonomisk på nuværende tidspunkt. 3D metalprint er dog stadig under udvikling, hvilket betyder at prisen for 3D print i metal med tiden vil blive billigere i takt med, at produktion bliver optimeret og omkostningerne falder. De nuværende 3D metalprintere har desuden begrænset byggestørrelse, og de kan kun anvende et udvalg af metaltyper, men disse småskavanker vil også snart blive fortid.

3D metalprint er kommet for at blive, og om nogle år er det formentlig lige så udbredt som 3D print i plast.

Produceret af Heymate

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu