PRM / Især de jyske virksomheder kan nu nemmere byde på kommunale opgaver

13. august 2018 07:00 | Af: Ritzau Info
 

I halvdelen af landets kommuner skal virksomhederne først stille økonomisk sikkerhed, når den kommunale opgave er på én million kroner eller derover. For to år siden havde blot 15 kommuner i Danmark en nedre beløbsgrænse på én million kroner. Det er især de jyske kommuner, der har hævet grænsen for arbejdsgarantier. En meget positiv udvikling, mener Dansk Byggeri.

Pressemeddelelse fra Dansk Byggeri

Jesper Jacobsen og Klaus Jakobsen er murermestre i hver deres virksomhed. Den ene i en lille virksomhed, den anden i en større. De er enige om, at det har stor betydning for dem, at de først skal stille med en økonomisk garanti, når de byder på kommunale opgaver til en million kroner eller mere. Aarhus Kommune har nemlig hævet grænsen for arbejdsgarantier fra 500.000 kroner til én million kroner.

Koster tid og penge

Omkring 80 procent af opgaverne i murerfirmaet Rasmus Jakobsen i Grenå og Aarhus er for kommunale kunder, især rammeaftaler på under en million kroner. Dem kan virksomheden nu byde på uden at skulle stille økonomisk sikkerhed for hver opgave.

– Det gør livet nemmere for os, for garantistillelsen koster både tid og penge. Vi slipper for det administrative arbejde og gebyret i forbindelse med garantien, siger murermester Klaus Jakobsen, murerfirmaet Rasmus Jakobsen, som har 110 ansatte.

For murermester Jesper Jacobsen, Lystrup Murerforretning aps ved Aarhus, betyder kommunens ændring, at hans virksomhed med fire ansatte nu får bedre vilkår for at byde på opgaver for kommunen.

– Tidligere har jeg valgt de kommunale opgaver fra og næsten udelukkende udført opgaver for private, men i fremtiden vil jeg nok også byde på kommunale opgaver, der passer til firmaets profil, siger Jesper Jacobsen.

Positiv udvikling
Hovedparten af de kommuner, der har en grænse for arbejdsgarantier på én million kroner eller mere, ligger i Jylland, nemlig 27 ud af de 49 kommuner. Samtlige otte kommuner i Midt- og Vestjylland og samtlige 11 kommuner i Østjylland har i 2018 en grænse på én million kroner.

Det er den grænse, Dansk Byggeri anbefaler, og derfor er udviklingen særdeles positiv.

– Det tyder på, at kommunerne har hørt og anerkendt vores budskab. En højere grænse for arbejdsgarantier er en fordel for alle virksomheder, men især for de mindre virksomheder, siger erhvervspolitisk direktør Torben Liborius, Dansk Byggeri.

– For Dansk Byggeris medlemmer er det vigtigt at kunne byde på kommunale opgaver i en fair konkurrence og uden for mange økonomiske og administrative omkostninger. Når jeg taler med medlemmerne, så er arbejdsgarantier noget, de ofte taler om, især i de kommuner der stadig har en lav nedre beløbsgrænse.

Især svært for små virksomheder
Arbejdsgarantien skal dække fejl og mangler ved konkurs. 90 procentaf Dansk Byggeris medlemmer har under ti ansatte.

– Arbejdsgarantien indebærer administration både hos kommunen og i virksomhederne. Den koster gebyr og belaster virksomhedens samlede engagement i banken. Derfor undlader en del virksomheder, især de mindre, at byde på kommunale opgaver. Dermed afskærer de sig fra arbejdsopgaver, de sagtens kunne udføre, siger Torben Liborius.

Sådan ser det ud i de 98 kommuner
49 kommuner kræver i 2018 arbejdsgaranti ved kommunale opgaver på en million eller mere. 34 kommuner kræver i 2018 arbejdsgaranti ved opgaver på mellem en halv og en hel million kroner. Otte kommuner stiller krav ved opgaver på over 250.000 kroner, men under 500.000 kroner. I fire kommuner skal virksomhederne allerede stille arbejdsgaranti ved opgaver til et beløb på mellem 0 og 250.000. To kommuner kræver arbejdsgaranti for alle opgaver, uanset størrelse. En kommune er ikke med i undersøgelsen.

Kontakt:

Erhvervspolitisk direktør Torben Liborius tlf.: 23 32 34 95 email: tli@danskbyggeri.dk

Kommunikationskonsulent Karin Skolnik tlf.: 23 25 84 69 email: kas@danskbyggeri.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/isaer-de-jyske-virksomheder-kan-nu-nemmere-byde-pa-kommunale-opgaver?releaseId=13311307

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu