ANNONCE

PRM / Jan fra Frederikshavn nomineret til Årets Førstehjælper: Reddede sin søns liv

22. juni 2020 10:21 | Af: Ritzau Info
 

Jan Jacobsen er nomineret til Årets Førstehjælper 2020, som Røde Kors uddeler i samarbejde med Aleris-Hamlet Hospitaler. Jan ydede livreddende førstehjælp, da hans søn faldt om med hjertestop i august sidste år.

Pressemeddelelse fra Røde Kors

Den 3. august sidste år fik 14-årige Victor Jacobsen hjertestop i genboens have i Frederikshavn. Men heldigvis var hans 46-årige far, Jan Jacobsen, der til at yde førstehjælp. Derfor er han nomineret til Årets Førstehjælper 2020, som Røde Kors uddeler i samarbejde med Aleris-Hamlet Hospitaler.

Jan Jacobsen hyggede sig med vin på genboens terrasse, mens sønnen Victor spillede fodbold i haven. Pludselige kom genboens dreng løbende – der var noget galt med Victor.

Jan rejste sig og så Victor ligge stille på græsplænen. Han løb derned og konstaterede, at Victor ikke trak vejret. Han begyndte derfor omgående på hjerte-lunge-redning.

Imens havde familiens 11-årige datter hentet Jans kone Christina samt familiens 19-årige datter Sille i deres eget hus. Jan fik Sille til at ringe til alarmcentralen. Samtidig gik Christina i panik og skreg ved synet af Jan, der gav førstehjælp til Victor.

Men Jan sagde bestemt til Christina, at hun skulle hjælpe til med førstehjælpen. Så hun pustede, mens han trykkede. Sammen fortsatte de med hjerte-lunge-redningen.

“Jeg har haft mange førstehjælpskurser, og du repeterer egentlig det samme, men det glemmer jeg aldrig nu,” siger Jan.

Og det er vigtigt, at alle kan førstehjælp, ifølge Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors:

“Uheldet kan ske alle steder, og derfor er det så vigtigt, at vi alle kan førstehjælp. Du bør stille dig selv spørgsmålet, om der altid er nogen i nærheden af dig, der kan førstehjælp? Og så kan du jo starte med at tage dine venner, familie og kollegaer med på førstehjælpskursus,” siger Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors.

Hjertet slår igen

Ambulancen kom frem efter cirka otte minutter, og paramedicineren sagde til Jan, at de bare skulle fortsætte. I mellemtiden satte han hjerterstarten på Victor. Herefter stoppede de alle op, hvorefter hjertestarteren gav et enkelt stød.

Efter ni minutter med hjertestop, så slog Victors hjerte igen. Han levede igen.

“Jeg var simpelthen så glad, og jeg kunne snakke med ham og kommunikere med ham. Jeg tænkte hold op, han er jo helt sig selv. Jeg var virkelig lettet,” siger Jan.

Lægerne har efterfølgende fundet ud af, at årsagen til hjertestoppet var arvæv fra en hjerteoperation, som Victor fik som spæd. Han fik derfor indopereret en ICD-pacemaker. Men i dag er han igen en almindelige teenager, hvor mobilen og vennerne fylder mest.

Årets Førstehjælper 2020 bliver kåret den 3. juli. Vinderen modtager en pris på 10.000, som er sponsoreret af Aleris-Hamlet Hospitaler. Prisen bliver uddelt for 29. gang for at sætte fokus på vigtigheden af at kunne førstehjælp.

Fakta om hjertestop og førstehjælp:

– I Danmark falder 5.400 hvert år om med hjertestop uden for hospitalet

76 procent af alle hjertestop sker i hjemmet og 11% af dem overlever.

Tre ud af fire, der falder om med hjertestop, får hjælp af vidner inden ambulancen kommer.

For hvert minut der går efter et hjertestop, falder chancen for overlevelse med 10%.

– Kun hver tredje dansker har et opdateret førstehjælpsbevis, og 20 procent har aldrig taget et førstehjælpskursus

– I dag får 77% førstehjælp ved hjertestop. Det er fire gange så mange som i 2001.

– I dag overlever 16 procent et hjertestop. Det er fire gange så mange som i 2001.

De øvrige nominerede til Årets Førstehjælper 2020 er:

  • Rasmus Pander, der instinktivt udførte hjerte-lunge-redning, efter hans træningsven sidste år faldt om med hjertestop i ishockeyhallen.
  • Chano Hansen, som reddede sin stedfar med hjerte-lunge-redning, efter han faldt om med hjertestop til familiefødselsdag.

Kontakt:

For yderligere information kontakt:

Kampagneleder i Røde Kors Merete McCarthy på 24 80 29 99

Pressevagten i Røde Kors på 35 29 96 99

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/jan-fra-frederikshavn-nomineret-til-arets-forstehjaelper-reddede-sin-sons-liv?releaseId=13595724

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu