PRM / Jobvækst i hele Region Nordjylland – men fire kommuner halter bagefter

24. september 2018 11:03 | Af: Ritzau Info
 

Der er gang i den private beskæftigelse i Region Nordjylland, viser en ny opgørelse fra Djøf. I 2017 var Rebild Kommune højdespringeren, men i alle kommuner er der fremgang.

Pressemeddelelse fra Djøf

Sidst år blev der i Region Nordjylland ansat 5.544 flere i den private sektor – svarende til fire pct. I antal hoveder er det Aalborg, der har haft den største fremgang med 2.043 flere privatansatte medarbejdere – en stigning på fire procent. Men i procenter er det Rebild Kommune, som har haft den største stigning på ni procent svarende til 497 nye job.

Men fire kommuner – Brønderslev, Thisted, Frederikshavn og Læsø – har i 2017 har kun haft en beskeden fremgang i den private beskæftigelse

– For lønmodtagerne i Region Nordjylland er det jo skønt, at virksomhederne de fleste steder er i fremgang og ansætter nye medarbejdere. Men i nogle kommuner går det desværre trægt. Derfor er det helt rigtig set, når regeringen ønsker at udvide ordningen med vækstpiloter i Landdistrikterne med ekstra 10 millioner kroner, siger Henrik Funder, formand for Djøf Privat.

Den statslige ordning skaber vækst og udvikling i landdistrikterne ved at hjælpe mindre virksomheder med at få ansat en akademiker i en periode. De små og mellemstore virksomheder kan på den måde få sat skub i fx salg, marketing og nye it-løsninger. Opgaver som det ellers kan være svært for mindre virksomheder at løfte.

Opgørelsen fra Djøf viser også, at virksomhederne generelt hyrer flere akademikere. 19 procent flere fra 2013 til 2017 i Region Nordjylland. Men forskellene mellem kommunerne er store. I Vesthimmerlands Kommune er der på de fem år blevet ansat 48 pct. flere akademikere, mens Morsø har haft en stor tilbagegang.

– En del af forklaringen er sikkert, at enkelte store arbejdspladser er meget videntunge, og når de ændrer på bemandingen kan det hurtigt ses på jobvæksten for akademikere. Men jeg tror også, at nogle kommuner skal skubbe på hos de mindre virksomheder, så de får nye medarbejdere med kompetencer inden for fx salg, kommunikation og økonomi, siger Henrik Funder.

Når en mindre virksomhed ansætter den første akademiker, kan det aflæses direkte på bundlinjen i form af øget overskud og beskæftigelse.

Vedhæftet en opgørelse over udviklingen i antallet af privatansatte i de enkelte kommuner i perioden 2013 til 2017. Tallene kommer fra Danmarks Statistiks lønmodtagerregister og er de senest tilgængelige.

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/jobvaekst-i-hele-region-nordjylland-men-fire-kommuner-halter-bagefter?releaseId=13561049

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu