ANNONCE

PRM / Kampen mod ISIL: Ny dansk støtte til COVID-19-indsatser i Irak og det nordøstlige Syrien

4. juni 2020 18:12 | Af: Ritzau Info
 

Pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet

Udenrigsminister Jeppe Kofod deltog i dag i et virtuelt udenrigsministermøde i Koalitionen mod ISIL med USA’s udenrigsminister Pompeo og Italiens udenrigsminister Di Maio som værter. Iraks nyudnævnte premierminister Mustafa al-Kadhimi bidrog med et videoindlæg til mødet.

På mødet annoncerede Kofod, at Danmark nu styrker sin stabiliseringsindsats i det nordøstlige Syrien og Irak og afsætter 31 millioner kroner til at understøtte COVID19-indsatser i de to lande og understregede vigtigheden af, at koalitionen fastholder indsatsen mod ISIL.

Mødet sendte et stærkt signal om koalitionens sammenhold og vilje til at videreføre indsatsen mod ISIL i en fælles erklæring. Læs den her.

Udenrigsminister Jeppe Kofod udtaler:

“ISIL har fundet en uventet og farlig allieret i COVID-19 og har benyttet pandemien som dække for nye angreb. Begge kan de underminere kampen mod terror og i sidste ende også vores hjemlige tryghed og sikkerhed. Derfor er det afgørende, at Danmark og resten af koalitionen fastholder en stærk militær og civil indsats. Kampen mod ISIL er langt fra ovre. Fra dansk side løfter vi vores del gennem den planlagte danske overtagelse af ledelsen af NATO’s trænings- og rådgivningsmission i Irak fra december 2020 og gennem vores store civile stabiliseringsprogram.

COVID-19 pandemien risikerer at øge ustabiliteten i Irak og Syrien yderligere. Selvom det er langt fra Danmark, har vi en klar sikkerhedspolitisk interesse i at holde både ISIL og COVID-19 nede. Derfor sætter vi ind med 31 millioner kroner, der bl.a. skal gå til at indkøbe medicinsk udstyr til intensiv behandling i det nordøstlige Syrien og styrke sundhedssystemerne i de befriede områder af Irak.”

Baggrund

Den øgede danske indsats er finansieret over Freds- og Stabiliseringsfondens regionale Syrien-Irak stabiliseringsprogram for 2019-2021. Den styrkede indsats omfatter:

  • Syria Recovery Trust Fund (SRTF):De danske midler vil bl.a. gå til indkøb og distribution af udstyr til intensiv-behandling i det nordøstlige Syrien og dermed supplere fondens COVID-19 indsats i det nordlige Syrien. Fonden bidrager således med at dække akutte behov. Der afsættes 25 millioner kroner til denne indsats.


  • UNDP Irak:De danske midler skal bl.a. gå til en styrkelse af det irakiske sundhedssystem med henblik på at begrænse COVID-19 spredning, herunder til indkøb af laboratorieudstyr og sikkerhedsudstyr samt rehabilitering af sundhedsfaciliteter og medicinsk udstyr. Derudover går støtten også til at styrke lokale netværk og udvikling af informationskampagner med henblik på at undgå, at COVID-19 yderligere stigmatiserer og marginaliserer udsatte grupper. Der afsættes 6 millioner kr. til denne indsats.

Med bidragene bringes den samlede danske stabiliseringsindsats i Syrien og Irak op på 158 millioner kroner i 2020. Det gør Danmark til en af de største donorer til indsatsen per capita. Midlerne bygger oven på den allerede betydelige danske humanitære indsats i regionen – senest med annonceringen af yderligere 216 millioner kroner til at understøtte den humanitære indsats i og omkring Syrien.

Regeringen har fremsat beslutningsforslag om at overtage ledelsen af NATO’s Mission i Irak (NMI) fra december 2020. Beslutningsforslaget andenbehandles i Folketinget den 11. juni 2020. De nye danske bidrag til NMI vil bestå af en styrkechef med dertilhørende stabsbidrag bestående af op til ca. 40 personer, et sikrings- og eskortebidrag bestående af op til ca. 100 personer, et transporthelikopterbidrag bestående af op til tre EH101 transporthelikoptere i 12 måneder fra 1. maj 2021 med tilknyttet personel bestående af op til ca. 85 personer samt et forbindelsesofficersbidrag på op til ca. 5 personer til relevante hovedkvarterer.

For yderligere pressekontakt:

Udenrigsministeriets Pressevagt: Tlf.: +45 61 97 92 47 / pressevagten@um.dk.

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/kampen-mod-isil-ny-dansk-stotte-til-covid-19-indsatser-i-irak-og-det-nordostlige-syrien?releaseId=13594604

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu