ANNONCE

PRM / Kenya lancerer ny grøn strategi for energieffektivitet med dansk hjælp

16. september 2020 06:00 | Af: Ritzau Info
 

Ny national strategi tiltrækker opmærksomhed og finansiering og markerer kulminationen på en aftale mellem UNEP DTU Partnership og den kenyanske regering

Pressemeddelelse fra UNEP DTU Partnership

Eksperter fra UNEP DTU Partnership har sammen med kenyanske og internationale stakeholders udviklet Kenya National Energy Efficiency & Conservation Strategy (NEECS), der bliver lanceret i dag af Energiministeriet i Kenya.

Forbedringer i energieffektiviteten fra den nye strategi vil hjælpe med at reducere efterspørgslen efter fossile brændstoffer og samtidig øge potentialet for vedvarende energi til at imødekomme en større del af landets energibehov. Desuden vil strategien bidrage til opfyldelsen af Kenyas forpligtelser i Parisaftalen samt SDG 7 om bæredygtig energi.

UNEP DTU Partnership er en førende international forskningsinstitution inden for energi, klima og bæredygtig udvikling stiftet i samarbejde mellem DTU, FNs Miljøprogram og det danske udenrigsministerium. Partnerskabet er en integreret del af DTU Management og samarbejder med udviklingslande verden over om klimatilpasning, reduktion af CO2-emissioner og implementering af grøn teknologi.

Kulminationen på samarbejdsaftale tiltrækker finansiering

Energieffektivitet og -besparelser er et prioritetsområde for regeringen i Kenya, og strategien vil fungere som regeringens køreplan for at nå mål for energieffektivitet, der vil have en positiv indvirkning på Kenyas økonomi.

Strategien markerer en foreløbig kulmination på en vidtrækkende og detaljeret femårig aftale mellem UNEP DTU Partnerships Copenhagen Center on Energy Efficiency og Energiministeriet i Kenya. Aftalen fra 2018 går ud på at accelerere indsatsen for energieffektivitet bredt i landet og sikre, at landet når sine ambitiøse mål.

I løbet af 2019 leverede UNEP DTU Partnership afgørende teknisk support i udviklingen af den nationale energieffektivitetsstrategi baseret på mål og ønsker fra nationale stakeholders. Mens energiministeriet leverede den politiske retning, leverede UNEP DTU Partnership teknisk ekspertise og støttede færdiggørelsen og offentliggørelsen af strategien.

UNEP DTU Partnership arbejdede med en lang række stakeholders for at sikre, at den kenyanske regerings energieffektivitetsmål bliver en realitet for alle kenyanere. Derudover deltog eksperter fra Verdensbanken i gennemgangen af strategien og bidrog med kommentarer og forslag. Verdensbanken planlægger nu at medtage et udvalg af de prioriterede aktioner i strategien i sin næste lånepakke til Kenya.

Positiv opmærksomhed og de næste skridt

Eksperterne fra UNEP DTU Partnership har i samarbejdet med stakeholders i Kenya været imponeret over den stærke interesse, kontinuerlige støtte og høje grad af ekspertise fra både den kenyanske regering og nøgleorganisationer, såsom Energiministeriet, Kenya Association of Manufacturing, samt Kenya’s Energy and Petroleum Regulatory Authority.

Udviklingen af Kenya National Energy Efficiency & Conservation Strategy har tiltrukket sig opmærksomhed fra både donorer, der er interesseret i at støtte implementeringen, og andre lande i regionen. Det østafrikanske ekspertisecenter for vedvarende energi og effektivitet (EACREEE) er i øjeblikket i dialog med UNEP DTU Partnership om et samarbejde om at udvikle en energieffektivitetsstrategi for hele den østafrikanske region.

Med henblik på de næste skridt har Kenyas Energiministerium anmodet UNEP DTU Partnership og Verdensbanken om at støtte udviklingen af en handlingsplan for strategien.

En nøgle til bæredygtig udvikling

Energieffektivitet er et nøgleområde for bæredygtig udvikling i Kenya. Det forbedrer energisikkerheden, reducerer udgifterne til import af energi, letter belastningen på det nationale net i tider med højeste efterspørgsel og på landets skove og reducerer forurening fra energiproduktion og brændstofforbrug.

Den kenyanske regerings energieffektivitetsprogram, guidet af den nye strategi, er målrettet mod alle de væsentlige områder i landets Big Four-dagsorden: fødevaresikkerhed, billige boliger, produktion og overkommelig sundhedspleje for alle.

Den nationale strategi har også til formål at hjælpe Kenya med at nå sine internationale og nationale forpligtelser til Parisaftalen.

Virtuel lancering

Kenya National Energy Efficiency and Conservation Strategy bliver lanceret virtuelt med et webinar, der præsenterer strategien, vigtigheden af energieffektivitet generelt og planen for strategiens gennemførelse.

Arrangementet er åbent for alle interesserede og har deltagelse af højtstående repræsentanter fra den kenyanske regering, aktører fra den private sektor i Kenya gennem Kenya Association of Manufactures og repræsentanter for Verdensbanken og FN’s miljøprogram, der repræsenterer UNEP DTU Partnership.

Internationalt samarbejde – en del af DTUs DNA

Ud over arbejdet med energieffektivitetsstrategien støtter UNEP DTU Partnership og Copenhagen Centre on Energy Efficiency også Kenya gennem andre projekter bl.a. med uddannelse, implementering af projekter med vedvarende energi og gennemsigtighed i arbejdet med at leve op til forpligtelserne i Parisaftalen.

Dette, og resten af UNEP DTU Partnerships arbejde for en bæredygtig verden, er en del af DTUs overordnede fokus på internationalt samarbejde på tværs af discipliner.

Samlet set er internationalt samarbejde dybt integreret i DTUs DNA med det formål at skabe en bæredygtig fremtid for alle mennesker.

Dette afspejles ikke kun i arbejdet med energieffektivitet i Kenya, men også i universitetets høje globale vurdering i World University Research Rankings 2020, hvor DTU kommer ind som nr. 2 i den samlede globale rangering af verdens topuniversiteter.

Kontakt:

Communications Associate Lasse Hemmingsen tlf.: 45335281 email: lahem@dtu.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/kenya-lancerer-ny-gron-strategi-for-energieffektivitet-med-dansk-hjaelp?releaseId=13599995

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu