ANNONCE

PRM / København går foran: Folkeskoler fejrer årsdag for ‘Røgfri Skoletid’

3. februar 2020 15:09 | Af: Ritzau Info
 

Ingen rygning i løbet af skoledagen – det har været hverdag på alle københavnske folkeskoler det seneste år. Dét fejrede Københavns Kommune mandag med et festligt, røgfrit arrangement på en af de lokale skoler, nemlig vinderen af titlen ‘Årets Røgfri Skole’; Christianshavns Skole.

Pressemeddelelse fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Med den nye tobaksaftale, som regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier indgik aftale om kort før årsskiftet, er der udsigt til, at vi kan få færre børn og unge, der ryger, damper eller snuser. Et af de nye tiltag i den nationale tobakspakke er ‘røgfri skoletid’, der betyder, at elever i folkeskoler såvel som på gymnasier og øvrige ungdomsuddannelser ikke længere må bruge tobak i skoletiden – hverken på eller uden for skolens område.

I Københavns Kommune har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen allerede igennem en årrække arbejdet med røgfri skoletid, og siden januar 2019 har samtlige folkeskoler i kommunen været røgfri.

Den røgfri milepæl i København blev mandag fejret på Christianshavns Skole, hvor både sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling og børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen deltog og var med til at kåre Christianshavnerskolen som vinder af titlen som ‘Årets Røgfri Skole’.

Borgmestre til elever: I er et forbillede

Begge de tilstedeværende borgmestre fik mulighed for at sige nogle ord – dels om ambitionerne ved Røgfri Skoletid i Københavns Kommune og dels om udvælgelsen af Christianshavns Skole som ‘Årets Røgfri Skole’.

“Som kommune ønsker vi at skabe de bedste rammer for vores børn og unge og støtte de mange, der selv ønsker at færdes i en røgfri hverdag rundt om på skolerne. I har vist, at I ønsker at gå forrest som et godt forbillede. I har blandt andet været pilotskole for Røgfri Skoletid, inden det blev udbredt til resten af Københavns Kommunes skoler, og I har fra dag ét arbejdet aktivt for at fremme den røgfrie dagsorden både ledelse, lærere og elever,” sagde børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen bl.a. i sin tale.

Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling supplerede:

“Det er fantastisk at fejre, at det går fremad med Røgfri Skoletid. Vi har indført Røgfri Skoletid, fordi vi kunne se, at flere og flere unge desværre begynder at ryge. Og nu breder den gode idé sig heldigvis. Politikerne på Christiansborg har besluttet, at Røgfri Skoletid fremover skal gælde alle landets uddannelsesinstitutioner. Og når nu andre skoler i landet skal følge i jeres fodspor, så håber jeg, at de vil tage jeres mange gode idéer til sig”.

Christianshavns Skoles leder Anni Green Sandhagen var naturligt meget stolt over at modtage prisen:

“Vi ved, at røgfri skoletid er et af de mest effektive redskaber til at undgå rygning blandt børnene. Skolen har med initiativer fra ‘Røgfri Skole’ lavet et vigtigt arbejde for at nedbringe antallet af børn, der begynder at ryge, dampe eller snuse. Samtidig har vi forsøgt at skabe en social kultur, der ikke er orienteret omkring rygning og andre tobaksprodukter,” siger skolelederen.Der var i alt fire skoler i kommunen, der kort før årsskiftet modtog en nominering til prisen for ‘Årets Røgfri Skole’ – nomineringer, de blev tildelt på baggrund af en særlig indsats for at holde skoleeleverne fra at begynde at ryge.

Tak fra Kræftens Bekæmpelse

Dommerpanelet bestod af repræsentanter fra Kræftens Bekæmpelse, Københavns Lærerforening, Skole og Forældre samt Ungerådet i Københavns Kommune. I bedømmelsen indgik også kreativt materiale, som eleverne udarbejdede, og som var med til at dokumentere konkrete tiltag, der forebygger rygning på skolerne. Hér havde elever fra Christianshavns Skole valgt at indsende en musikvideo.

Fra Kræftens Bekæmpelse lød der også en tak til vinderskolen for at gå foran:

“Tillykke til Christianshavns Skole! Røgfri Skoletid er vigtigt, hvis vi sammen skal nå en røgfri fremtid, hvor færre får kræft. Derfor vil jeg gerne på Kræftens Bekæmpelses vegne takke skolen, elever og de ansatte for at gå foran og inspirere andre skoler. Vi bidrager gerne med ideer til flere initiativer,” siger projektleder fra Kræftens Bekæmpelse, Niels Them Kjær, der har siddet med i dommerpanelet.

De tre andre nominerede skoler var Kirkebjerg Skole i Vanløse, Nørrebro Park Skole og Vesterbro Ny Skole.

Om Røgfri Skoletid i Københavns Kommune:

  • Københavns skoler har haft rygeforbud på skolens område siden 2007. med Røgfri Skoletid er forbuddet udvidet til også at gælde fx lejrskoler, ekskursioner, ture til kiosken og andre situationer, hvor eleverne er udenfor skolens matrikel men stadig i skolens varetægt.
  • Beslutningen om Røgfri Skoletid er truffet af et bredt flertal i Børne- og Ungdomsudvalget, og skolerne arbejder videre med den lokalt.
  • Læs mere om Røgfri Skoletid i Københavns Kommune

Kontakt:

Pressekonsulent Helene Marie Hassager tlf.: 31203160 email: je10@kk.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/kobenhavn-gar-foran-folkeskoler-fejrer-arsdag-for-rogfri-skoletid?releaseId=13587458

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu