PRM / Københavnere og nordsjællændere har langt mere stress end andre danskere

18. april 2018 11:00 | Af: Ritzau Info
 

En stor spørgeundersøgelse Kantar Gallup har lavet for Danmarks største udbyder af sundhedsforsikringer, Mølholm Forsikring fra Odense, viser, at københavnere og nordsjællændere bliver behandlet langt mere for stress andre befolkningen i resten af landet.

Pressemeddelelse fra Mølholm Forsikring A/S

Stress er på mange måder ved at udvikle sig til en folkesygdom. Men ifølge en ny spørgeundersøgelse viser det sig også, at der er stor geografisk forskel på, hvem der bliver behandlet for stress.

I Nordsjælland er det hel 28 % af de adspurgte i undersøgelsen, der har brugt deres sundhedsforsikring til at få hjælp til primært stressrelaterede lidelser, mens det i København er 25 % af de adspurgte, som bruger sundhedsforsikringen pga. stress. I Sønderjylland er det til sammenligning kun 8 % der er blevet behandlet for stress via deres sundhedsforsikring

“Vi synes på ingen måde, vi kan kalde stress et storbyfænomen. Men det er tydeligt, at folk der bor i København, bruger deres private sundhedsforsikring mere på dette område. Vores terapeuter og sygeplejersker, der har den første kontakt, oplever at særligt københavnerne er meget bevidste om deres situation og problemer. Kommer man lidt uden for de store byer, er man måske lidt mere tilbageholdende – også selvom mange af de store virksomheder over hele landet er rigtigt gode til at sætte fokus på fx behandling af stress,” siger Per Østergaard, der er administrerende direktør i Mølholm Forsikring.

Kvinder i 30’erne bliver oftest behandlet for stress

Psykiske lidelser som stress, depression eller krisehjælp efter en ulykke fylder efterhånden hver femte behandling hos de danskere, som har en privat sundhedsforsikring. Og særligt unge kvinder er ifølge undersøgelsen voldsomt overrepræsenteret i denne kategori.

Overordnet svarer 17 % af de adspurgte, at de er blevet behandlet for psykiske lidelser via deres private sundhedsforsikring.

Men dykker man ned i tallene, kan man også se at det primært er kvinder, der fylder i stressstatistikkerne. Undersøgelsen viser, at 9 % er mænd og hele 26 % kvinder. Særligt gruppen af kvinder mellem 30 og 39 år skiller sig ud. Her siger hele 34 %, at de er blevet behandlet for en psykisk lidelse.

“Vi kan som den største aktør på markedet se, at særligt stress blandt yngre kvinder er noget, der fylder mere og mere i statistikkerne. Et fællestræk er, at mange føler et kæmpe pres i hverdagen, som til sidst gør, at de melder sig syge med stress. De giver udtryk for, at de ikke kan få enderne til at nå sammen, og at det i den sidste ende går ud over deres familieliv,” siger Per Østergaard, der er administrerende direktør hos Mølholm Forsikring.

En stor del af de kunder, der kontakter Mølholm, ringer først ind relativt sent i deres sygdomsforløb. Kvinderne er meget kede af det, når de ringer og græder ofte. De har mange symptomer på stress, som giver sig udtryk i, at de kun sover et par timer hver nat. Mange af de mænd, der ringer ind, ringer fordi de har fået besked på at ringe af deres læge eller deres arbejdsgiver. Mænd reagerer mere på håndgribelige tegn på stress som fx hjertebanken eller for højt blodtryk. Deres bekymringer går ofte på, at de er bange for at misse en deadline eller generelt ikke kunne leve op til arbejdspladsens krav. Kvinderne giver mere udtryk for, at de føler, de er dårlige mødre, og at deres stress går ud over hele familien.

Fordeling af dem som har fået behandling for psykiske lidelser på køn og alder:

18-29 år

30-39 år

40-49 år

50-59 år

+60 år

I alt

17 %

21 %

27 %

18 %

10 %

5 %

Kvinder

26 %

30 %

34 %

31 %

17 %

10 %

Mænd

9 %

0 %

21 %

9 %

3 %

0 %

Fakta om Mølholm Forsikrings undersøgelse:

Næsten to millioner danskere har i dag en privat sundhedsforsikring. Ca. 250.000 af dem er kunder hos Danmarks største udbyder af privat sundhedsforsikring, Mølholm Forsikring A/S, som er ejet af Gjensidige Forsikring. Ordningerne bliver typisk tegnet af arbejdsgiverne, som så tilbyder dem til medarbejderne. De fleste af ordningerne er tegnet af private virksomheder.

I følge en spørgeundersøgelse Kantar Gallup har foretaget for Mølholm Forsikring, har halvdelen brugt deres private sundhedsforsikring. Langt de fleste bruger den til behandling af fx smerter i ryggen hos en fysioterapeut eller en kiropraktor, men psykiske lidelser som stress udgør efterhånden hver femte behandling – og kvinderne fylder næsten tre gange så meget som mændene i den kategori.

Antal interviews: 1841

46 % af de adspurgte har en privat sundhedsforsikring og af dem har knapt hver anden gjort brug af ordningen. For at få de mest retvisende tal er det udelukkende dem, som har en privat sundhedsforsikring og samtidig har gjort brug af den, der bliver stillet spørgsmålet, hvad de er blevet behandlet for.

Kontakt:

Senior Kommunikationskonsulent Klaus Fridorf tlf.: 61 20 19 97 email: klaus.fridorf@gjensidige.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/kobenhavnere-og-nordsjaellaendere-har-langt-mere-stress-end-andre-danskere?releaseId=12674083

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu