ANNONCE

PRM / Køberbarometer dratter efter corona: Boligkøberne er bekymrede for privatøkonomien

16. april 2020 06:00 | Af: Ritzau Info
 

BOLIGMARKED: Home og YouGovs køberbarometer på laveste niveau i fire år – 30 % af køberne har udskudt købsplaner på grund af coronakrise, viser målingen for april 2020

Pressemeddelelse fra home a/s

Coronakrisen sætter spor, der kan mærkes de kommende måneder på boligmarkedet. Flere købere dropper boligplanerne på grund af den usikkerhed, der er opstået med virusudbruddet og nedlukningen i Danmark og resten af verden.

YouGovs har netop gennemført det seneste køberbarometer for ejendomsmæglerkæden Home, og den kvartalsvise måling blandt 2000 repræsentative danskere viser den laveste interesse for boligkøb i barometerets fire års historik.

Opbremsning i høj fart

Knap 12 % af danskerne over 18 år svarer, at de har planer om at købe bolig i løbet af det næste halve år. For blot tre måneder siden var det over 15 % af befolkningen, der ville købe bolig. Der er tale om et signifikant fald, konkluderer YouGov.

“Fra 15 til 12 % lyder i sig selv ikke så dramatisk, men man skal huske på, at i de første måneder af 2020 var boligsalget tårnhøjt, og uden coronakrisens indtog, er det vores vurdering, at interessen i køberbarometeret ville have været rekordhøj netop nu. Derfor mærker vi opbremsningen mere brat, fordi den rammer et boligmarked i meget høj hastighed, ” siger Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent i Home.

At den underliggende interesse for boligkøb er rekordhøj, indikerer svarene i køberbarometeret også. Hele 5% af danskerne svarer, at de har udskudt deres boligkøbsplaner den kommende tid på grund af coronakrisen. Hvis de 5 % betragtes som en del af køberskaren uden coronakrisen – så ville denne have været på ca. 17 %.

“Undersøgelsen tyder altså på, at 30 % af køberne med aktuelle planer om et boligkøb har stemplet ud af boligmarkedet på grund af corona, ” siger Michael Dalsager.

Blandt de købere, der svarer, at deres planer er ‘usikre’ eller ‘meget usikre’ i lyset af coronakrisen, er den væsentligste bekymring økonomi. ‘Bekymret for min/vores økonomi’ topper listen, ‘dårligt tidspunkt for boligkøb’ er nummer to og som delt nummer tre kommer ‘aktiekrak og økonomisk ustabilitet’ og ‘bekymret for eller mistet jobbet’.

“Det er helt naturligt, for et boligkøb er den største investering for de fleste, og her er tryghed helt afgørende. Hjælpepakkerne fra staten er derfor også meget vigtige for boligmarkedet, ” siger talspersonen fra Home, der forventer, at lejeboliger kan opleve en stigende interesse som ‘sikker base’ og mellemstation for nogle potentielle købere:

“Men alt i alt vil vi nok opleve, at færre danskere vælger at flytte i år end de seneste år, hvor tæt på 900.000 hvert år har skiftet hjem. ”

Et fald til 2014-2015-niveau?

At spå om boligmarkedet resten af året er umuligt på nuværende tidspunkt. Salget i 1. kvartal 2020 ligger højere end i 2019, selv om markedet har tabt noget allerede i marts. Kun sommerhusene har solgt bedre i marts i år.

“Hvis boligmarkedet skulle miste cirka hver tredje villa- og rækkehushandel resten af året, så lander vi et sted mellem 2014 og 2015 målt i handler. Det er fortsat mange flere handler end i årene lige efter finanskrisen, og der vil være et stort opsparet boligbehov, ” siger Michael Dalsager.

Køberbarometeret for april 2020 indikerer, at det især er sommerhusene, der kan opleve en mindre interesse sammen med villaer og rækkehuse. Interessen for ejerlejligheder holder sig stabil.

I marts er det dog lejlighederne, der har oplevet den største nedgang i salget.

Og i sidste ende er det også købernes grad af afklaring, der bliver afgørende for omfanget af handler.

“Fra vores ejendomsmæglere hører vi, at de købere, de møder nu, er dem med seriøse købsplaner og konkrete behov, mens vi stort set ikke møder de uafklarede og ‘drømmerne’. På kort sigt får det handlerne til at falde på plads, men på længere sigt kræver en velfungerende flyttekæde på boligmarkedet også, at nye købere modnes, ” siger Michael Dalsager.

Mere usikker tid foran os

Krisen ændrer grundlæggende ikke på, at danskerne løbende søger tag over hovedet og især på grund af forskellige livssituationer, hvor nogle boligbehov er mere presserende end andre, fremhæver Home.

58 % af køberne med aktuelle planer er allerede aktivt søgende, viser den nye måling.

37 % er førstegangskøbere, hvilket er en smule mindre end i januar, hvor det var 43 %.

“Boligmarkedet står uden tvivl foran en mere usikker tid, hvor vi vil opleve, at både købere og sælgere fortsat er afventende, men vi forventer ikke, at handlen går i stå, og jo mere ro og tryghed der indfinder sig i Danmark, jo bedre vil det gå, ” siger Michael Dalsager.

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 2010 CAWI-interview med danskere i alderen
18+ år, i perioden 30. marts – 3. april 2020.

Har du planer om at købe bolig inden for det næste halve år?

Base 2010
Ja (NET) 12%
Ja, hus/rækkehus 5%

Ja, lejlighed 5%

Ja, sommerhus/fritidsbolig 2%

Ja, anden type bolig 1%

Nej (NET) 88%
Nej 83%

Nej, jeg har udskudt mine planer på grund af corona-krisen 5%

Totalsum 101%
Hvad gør dine boligkøbsplaner usikre/meget usikre?Du kan markere flere svar.
Base: Boligkøbsplaner er usikre/meget usikre 120
Bekymret for min/vores økonomi 45%
Tror det er dårligt tidspunkt for et boligkøb 42%
Bekymret for aktiekrak og økonomisk ustabiltet i Danmark 31%
Bekymret for eller mistet mit/vores job 31%
Bekymret for rentestigninger 30%
Usikker på om den købte bolig falder i værdi 30%
Bekymret for mit/vores helbred 20%
Usikker på om banken vil låne til et køb 19%
Bekymret for konflikter og ustabilitet i verden 18%
Andet 6%
Ved ikke 2%
Totalsum 276%

Kontakt:

Presseservice & analyse Michael Dalsager tlf.: 2043 3614 email: mida@home.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/koberbarometer-dratter-efter-corona-boligkoberne-er-bekymrede-for-privatokonomien?releaseId=13591813

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu