ANNONCE

PRM / Kost og Ernæringsforbundet om Finanslov 2021: Penge gør det ikke alene

6. december 2020 19:34 | Af: Ritzau Info
 

Med aftalen om finanslov for 2021, er der afsat penge der bl.a. kan gå til grønnere køkkener. Men hvis de 800.000 daglige offentlige måltider skal være bæredygtige, kræver det ægte politiske ambitioner i stat, kommuner og regioner, lyder det fra Kost og Ernæringsforbundets formand Ghita Parry.

Pressemeddelelse fra Kost og Ernæringsforbundet

Formand for Kost og Ernæringsforbundet Ghita Parry udtaler:
“Jeg vil gerne kvittere for, at partierne bag finansloven har øje for det kæmpe potentiale, der ligger i at gøre 800.000 daglige måltider grønne. Fødevarer er en stor klimasynder, så derfor er det klart, at man kan rykke meget, hvis man prioriterer grønne offentlige køkkener. Der er både afsat penge til økologi og kompetenceudvikling med finansloven, og det er selvfølgelig positivt, men penge gør det ikke alene. Hvis vi skal lykkes med de grønne gryder, skal problemstillingen tages alvorligt af politikere i kommuner, regioner og stat. Vi ved fra vores medlemmer, at den største hindring er manglen på politiske ambitioner på dette område.
Derfor vil jeg gerne appellere til, at politikerne vil sætte ambitiøse mål for madproduktionen, hvad enten det er til plejehjem, hospitaler eller daginstitutionen nede på hjørnet. Det er en nemmere, billigere og mere effektiv genvej til CO2-besparelser end energirenoveringer, grønne biler eller en prop i Nordsøen for den sags skyld, så jeg ved faktisk ikke hvad de venter på.”

I finansloven afsættes der 25 mio. kr. som en ramme til styrket økologi, herunder omstilling af offentlige køkkener, styrket innovationsindsats på økologiområdet mv.

Der afsættes også 100 mio. kr. årligt i 2021-2022 til en ansøgningspulje til opkvalificering og efteruddannelse inden for klimatilpasning og grøn omstilling i bred forstand. Midlerne vil kunne ansøges af uddannelsesinstitutioner evt. efter dialog med efteruddannelsesudvalg og de faglige udvalg til enten et kvalitets- og udstyrsløft af eksisterende opkvalificerings- og efteruddannelsestilbud eller udviklingen af nye uddannelser målrettet jobfunktioner og brancher inden for grøn omstilling samt initiativer med henblik på øget bæredygtighed. Der er også opbakning fra aftalepartierne til grønnere offentlige indkøb fra forligspartierne.

Kost og Ernæringsforbundet påpeger også, at det er vigtigt, at de ansatte udstyres med de rette kompetencer til at kunne nedbringe madspild og udvikle måltider, der er CO2-venlige.

Formand for Kost og Ernæringsforbundet udtaler:
“Det er godt, at der er afsat penge til kompetenceudvikling. Jeg håber og tror, at en stor del af disse penge målrettes medarbejdere der har med fødevareproduktion at gøre, så de har færdighederne til at skabe grønne aftryk hver eneste dag, de går på arbejdet.”

Kontakt:

Kommunikationskonsulent Bjørn Rasmussen 31 63 66 78

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/kost-og-ernaeringsforbundet-om-finanslov-2021-penge-gor-det-ikke-alene?releaseId=13605757

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu