PRM / Kvinde fængslet for at omskære sine børn

28. november 2018 09:33 | Af: Ritzau Info
 

En kvinde fra det centrale Kenya er dømt til seks år bag tremmer for at omskære sine 13-årige tvillingedøtre. Ifølge kvinden gjorde hun det for at undgå en forbandelse fra sin afdøde bedstefar.

Pressemeddelelse fra PlanBørnefonden

I flere afrikanske lande er omskæring af kvinder et stort problem. Det bunder ofte i ældgamle traditioner, men flere af landene er begyndt at indføre strenge straffe mod det. Det gælder blandt andet Kenya, hvilket har fået konsekvenser for en kvinde fra det centrale Tharaka-Nithi-område, der blev arresteret onsdag den 21. november.

Efter et tip fra en af de lokale gjorde Plan International myndighederne opmærksomme på, at kvinden var i gang med at arrangere omskæringen af sine to 13-årige tvillingedøtre.

“Desværre var vi ikke i stand til at forhindre omskæringen. Da politiet nåede frem for at ransage huset og redde pigerne, havde omskæringen allerede fundet sted,” fortæller Mercy Chege, der er vicedirektør i Plan International Kenya.

Kvinden forklarede, at hun havde omskåret sine døtre for at undgå en forbandelse fra sin afdøde bedstefar, der havde krævet, at alle piger i familien skulle omskæres.

Ved retten i byen Chuka, nordøst for hovedstaden Nairobi, kendte kvinden sig skyldig og står nu til seks års fængsel. Til gengæld ville hun ikke sætte navn på, hvem der udførte omskæringen. Derfor undersøger politiet fortsat sagen, mens pigerne får både behandling og krisehjælp.

Mere end 200 millioner omskårne kvinder

Omskæring af kvinder er primært et problem i Afrika og Mellemøsten, men det forekommer også i Asien og Latinamerika samt blandt immigranter i resten af verden. I alt lever mindst 200 millioner kvinder med konsekvenserne af at være blevet omskåret.

Derfor er det også en af de sager, der er stort fokus på i både Plan International og PlanBørnefonden.

“Det er forfærdeligt, at så mange kvinder lider voldsomt af konsekvenser af omskæring. Vi gør, hvad vi kan, for at påvirke regeringerne i landene til at gøre omskæring ulovligt, ligesom vi arbejder med at ændre holdningen til omskæring ude i lokalsamfundene. Så sent som i sidste uge lavede vi en stor workshop i Mali, der bl.a. resulterede i, at en lokal rapper skrev en sang til sin datter, hvori han undskyldte for, at hun var blevet omskåret,” fortæller PlanBørnefondens direktør, Gwen Wisti.

Fortsætter trods forbud
Kenya gjorde omskæring ulovligt i 2011, men det foregår stadig i mange lokalsamfund, hvor det er en del af traditionerne og nødvendigt, hvis pigerne skal accepteres socialt og have en højere chance for at blive gift.

Ifølge tal fra FN er 21% af kvinder mellem 15 og 49 år i Kenya blevet omskåret.

Omskæring er ekstremt smertefuld og kan medføre alt fra alvorlige blødninger, manglende seksuel nydelse og problemer med at tisse til infektioner, cyster og forhøjet risiko for at barnet eller moderen dør i forbindelse med fødslen.

Det skønnes, at hvis de nuværende tendenser fortsætter, vil yderligere 15 millioner kvinder være omskåret på verdensplan i 2030.

Kontakt:

Pressechef Signe Holme tlf.: (+45) 60 68 30 12 email: signe.holme@planbornefonden.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/kvinde-faengslet-for-at-omskaere-sine-born?releaseId=13564674

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu