ANNONCE

PRM / Kyllinger fryses med grønnere bundlinje

23. maj 2019 12:51 | Af: Ritzau Info
 

ELFORSK Prisen 2019: Teknologisk Institut og virksomhederne Claus Sørensen, Hørup Maskiner og Günther har udviklet en mere energieffektiv metode til indfrysning af kød, kyllinger og pølser. Teknologien styrker fødevareindustriens konkurrenceevne og miljøprofil.

Pressemeddelelse fra Dansk Energi

Indfrysning af kød, kyllinger, pølser og andre fødevarer i frysetunneller kan ske med et betydeligt mindre energiforbrug end hidtil. Det dokumenterer et projekt, der netop er kåret som modtager af ELFORSK Prisen 2019 i forbindelse med Energiens Topmøde, der arrangeres af Dansk Energi.

– Vi har påvist, at frysehusene med bedre styring kan spare op til 86 procent af deres elforbrug til indblæsning af kold luft, siger projektleder Jóhannes Kristófersson fra Teknologisk Institut, der har udviklet nye løsninger sammen med Claus Sørensen A/S, Hørup Maskiner A/S og tyske Güntner.

ELFORSK Prisen er overrakt på Energiens Topmøde af adm. direktør Lars-Peter Søbye fra COWI:

– Deltagerne har skabt et fantastisk resultat, der giver nye muligheder for besparelser i fødevareindustrien. Projektet ligger godt i tråd med vores ambitioner om, at danske virksomheder skal være globalt førende i at levere omkostningseffektive grønne løsninger, siger Lars-Peter Søbye, der som formand for regeringens vækstteam for grøn energi- og miljøteknologi tidligere på året barslede med en række grønne vækst-anbefalinger.

Adm. direktør Lars Aagaard fra Dansk Energi glæder sig over, at fødevareindustrien med projektet både får styrket sin konkurrenceevne og den grønne bundlinje.

– El er et super godt produkt, der bliver stadig mere klimavenligt. Sammen med fødevareindustrien kan vi skabe et grønnere og rigere Danmark, siger Lars Aagaard.

Maskinmester, teknisk leder Michael Glering fra Claus Sørensen fortæller, at den nye fryseteknologi allerede er indført på to af de ni frysetunneller på virksomhedens terminal i Vejle. Når kunder som Danish Crown eller Danpo over 24-36 timer skal have frosset deres fødevarer ned til minus 18 grader, kan det altså ske mere energieffektivt end tidligere.

– Vi sparer energi og penge, ligesom der er en tilfredsstillelse i, at vi gør en forskel for klima og miljø. Grøn energi og energibesparelser er en vane for os, og vi vil blive ved med at udfordre os selv, lover Michael Glering.

Hørup Maskiner i Jelling producerer frysetunneller til en række kunder, og ifølge direktør Søren Melgaard er der de seneste år sket et skifte fra ‘mere blæs på, mere blæs på’ til fokus på nye energieffektive måder til indfrysning. Branchen har måske nok haft en fornemmelse af, hvad der skal til, men med ELFORSK-projektet har der været ressourcer til at kombinere teori med test på en forsøgsopstilling hos Teknologisk Institut og hos Claus Sørensen i Vejle.

– Der står en række traditionelle frysetunneller rundt om i landet, og en del dem kan ombygges til den nye teknologi, siger Søren Melgaard, der forventer, at den høstede viden også kan føre til etablering af nye anlæg og eksport.

Det succesfulde projekt med mere energieffektive frysetunneller er støttet af Dansk Energis ELFORSK-pulje med godt 1,3 millioner kroner ud af et samlet budget på ca. 2,5 millioner kroner.

Læs mere på https://elforsk.dk/nyheder/projektresultat/markant-reduktion-energiforbrug-frysetunneller

Billedtekst:

Lars-Peter Søbye (tv) fra regeringens vækstteam overrækker ELFORSK Prisen 2019 til projektleder Jóhannes Kristófersson fra Teknologisk Institut, direktør Søren Melgaard fra Hørup Maskiner og teknisk leder Michael Glering fra Claus Sørensen A/S. De har udviklet en mere energieffektiv frysetunnel til fødevareindustrien. Foto: Jeppe Carlsen/Dansk Energi

Kontakt:

Teknologisk Institut: Jóhannes Kristófersson på jkri@teknologisk.dk og 72 20 32 54

Claus Sørensen: Teknisk leder Michael Glering på mg@csgruppen.dk og 76 42 87 64

Hørup Maskiner: Direktør Søren Melgaard på sm@hmask.dk og 22 50 45 73

Dansk Energi: Chefkonsulent Richard Schalburg på ris@danskenergi.dk og 25 29 19 32

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/kyllinger-fryses-med-gronnere-bundlinje?releaseId=13574098

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu