ANNONCE

PRM / Lærere stemmer klart ‘ja’ til ny arbejdstidsaftale

1. september 2020 16:26 | Af: Ritzau Info
 

Med 67,2 procent af de afgivne stemmer har Danmarks Lærerforening godkendt den nye arbejdstidsaftale. Aftalen faldt på plads med KL den 11. august.

Pressemeddelelse fra Danmarks Lærerforening

Den nye arbejdstidsaftale er baseret på et forpligtende samarbejde – både på skoleniveau og på kommuneniveau ud fra den fælles overbevisning om, at den gode skole laver vi sammen. Med aftalen får lærerne mere indflydelse på prioriteringen og tilrettelæggelsen af arbejdstiden. Aftalen betyder, at kommunen og skoleledelsen i højere grad inddrager kredsen, tillidsrepræsentanterne og lærerkollegierne i kommunens og skolens prioriteringer af opgaverne.

“Jeg er meget glad for, at vi nu efter mange års svære forhandlinger står med en rigtig solid arbejdstidsaftale for lærerne. Lærerne har stemt ja til en aftale, der vil udgøre et helt afgørende bidrag til at skabe bedre rammer for deres daglige arbejde og et afgørende bidrag til styrke lærerprofessionens indflydelse på skolens udvikling”, siger Anders Bondo Christensen, der er formand for Lærernes Centralorganisation (LC), som har forhandlet aftalen med KL.

Siden 2014 har lærernes arbejdstid været fastlagt af den såkaldte Lov 409. Især manglen på indflydelse og manglen på sammenhæng mellem opgaver og ressourcer har været et kardinalpunkt for lærernes forhandlere at løse ved samtlige forhandlinger siden. Med den nye aftale er lærernes arbejdstid igen en del af overenskomsten og altså ikke reguleret ved lov.

“Vi har med aftalen sikret, at der sker en bevidst prioritering af forberedelsestiden både på det kommunale niveau og på skoleniveau. Det er altså slut med, at tiden til forberedelse er den tid, der er tilbage, når alle andre opgaver er løst”, siger Anders Bondo Christensen.

Ifølge formanden er det uhyre vigtigt, at aftalen kommer ud at virke i kommunerne, hvor der blandt mange lærere har været skepsis over aftalens indhold:

“Jeg har naturligvis fulgt og deltaget i debatten op til urafstemningen. Jeg er derfor helt klar over, at der blandt en del af foreningens medlemmer er en betydelig skepsis i forhold til aftalen. En skepsis der i høj grad er båret af en mistillid til arbejdsgiverne, og mistilliden rettes også mod foreningen, fordi vi har indgået aftalen med KL. Det lægger et ekstraordinært pres på os og KL for at sikre, at aftalen kommer til at fungere efter hensigten og får reel værdi på alle skoler og i alle kommuner”, siger Anders Bondo Christensen og fortsætter:

“Den her aftale erstatter ikke 1:1, hvad lærerne mistede ved lovindgrebet i 2013. Men vi står nu med et gennembrud for, at lærerne igen får indflydelse på deres arbejdstid, og dermed forbedrer deres mulighed for at levere god undervisning til eleverne. Det er hjerteblod for lærerne, og derfor er det meget vigtigt, at alle parter tager et ansvar for at give aftalen liv – helt ud på den enkelte skole”.

LC er en samlet organisation for blandt andre Danmarks Lærerforening, Uddannelsesforbundet og Socialpædagogerne. Det samlede afstemningsresultat for alle organisationerne under overenskomsten er:

Ud af 47.355 stemmeberettigede har 36.580 afgivet deres stemme ved urafstemningen, der har løbet siden den 25. august. Det giver en stemmeprocent på 77,25 procent. 66,6 procent har stemt ja, og 33,4 procent har stemt nej. KL’s bestyrelse godkendte aftalen den 27. august.

Aftalen træder i kraft senest ved skoleårets start 2021.

Læs hele aftalen her.

Yderligere kommentarer:

Anders Bondo Christensen, formand i Danmarks Lærerforening og LC, telefon 21646293.

Jens Dissing Munk, pressechef i Danmarks Lærerforening, telefon 30178874

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/laerere-stemmer-klart-ja-til-ny-arbejdstidsaftale?releaseId=13599082

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu