PRM / Landdistrikter begejstret for trecifret millionbeløb til landsbyfornyelse

29. august 2018 21:44 | Af: Ritzau Info
 

Regeringen lytter til en klar opfordring fra Landdistrikternes Fællesråd og lægger op til at realisere en af de centrale anbefalinger fra Udvalget for levedygtige landsbyer, som bl.a. foreslog, at landsbyfornyelsespuljen øges med minimum 330 mio. kr. årligt.

Pressemeddelelse fra Landdistrikternes Fællesråd

I det nye finanslovsudspil er der ifølge TV MidtVest afsat 332 mio. kr. årligt i en fireårig periode til forskønnelse af de danske landsbyer.

Det vækker stor begejstring hos Landdistrikternes Fællesråd, hvor formand Steffen Damsgaard, der også sad med i Udvalget for levedygtige landsbyer, modtager regeringens udspil med åbne arme.

– Jeg glæder mig meget over, at regeringen vil prioritere 332 mio. kr. årligt til medfinansiering af nedrivning og forskønnelse i landsbyerne. Det er noget, vi har kæmpet for igennem flere år, siger han og fortsætter:

– Antallet af faldefærdige bygninger på landet er steget over en årrække. Det estimeres, at der er over 10.000 nedrivningsparate huse i Danmark. Mange af dem ligger i landsbyerne og på landet. Derfor er det rigtig godt, at der nu afsættes markant flere midler med det formål at forskønne boligmassen og dermed styrke bosætningen i landdistrikterne.

Det er pulje til landsbyfornyelse – også kaldet nedrivningspuljen – som regeringen ifølge TV MidtVest vil styrke. Der har indtil nu været afsat ca. 55 mio. kr. årligt i puljen og fordelingen af midlerne sker ud fra en beregning af behovet for landsbyfornyelse.

– Det koster i gennemsnit ca. 135.000 kr. at rive en bygning ned, hvilket vil sige, at der med den nuværende ordning – med en statslig refusionssats på 60 pct. – kun kan nedrives ca. 700 ejendomme årligt. Med regeringens forslag til finanslov vil man kunne få markant flere faldefærdige bygninger fjernet eller forskønnet, og det er der i den grad behov for, siger Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Udvalget for levedygtige landsbyer blev nedsat i juli 2017 som en del af den politiske aftale om modernisering af planloven. Udvalget aflagde i april en rapport til daværende erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), hvor de bl.a. foreslog, at hæve landsbyfornyelsespuljen til minimum 330 mio. kr. årligt i en tiårig periode.

Torsdag præsenterer regeringen sit samlede finanslovsforslag.

Kontakt:

Noa Jankovic, kontorchef i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 71 70 82 49, mail nja@landdistrikterne.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/landdistrikter-begejstret-for-trecifret-millionbelob-til-landsbyfornyelse?releaseId=13434443

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu