ANNONCE

PRM / Landdistrikter til Christiansborg: Styrk grøn omstilling af boliger på landet

4. maj 2020 08:00 | Af: Ritzau Info
 

Den grønne omstilling skal kickstartes. Derfor har SF på baggrund af dialog med Landdistrikternes Fællesråd stillet et beslutningsforslag om, at kommunerne får en udvidet mulighed for at understøtte omlægningen fra oliefyr til varmepumper i landdistrikterne.

Pressemeddelelse fra Landdistrikternes Fællesråd

Boligejere med oliefyr i landdistrikterne skal have hjælp til at sende deres oliefyr på pension og få varme med grøn strøm i stedet, mener Landdistrikternes Fællesråd.

De nuværende incitamentsordninger for at fremme udskiftningen af oliefyr, som bl.a. tæller tilskudsordninger, forsøgsordninger med installation og drift af varmepumper på abonnement samt gratis vejledning, har nemlig ikke været nok til at løse udfordringen.

– Som boligejer i et landdistrikt er det en stor engangsudgift at betale helt op til 140.000 kr. for at få installeret en varmepumpe. Den investeringsbarrier, som spænder ben for den grønne omstilling, kan f.eks. overvindes ved at give kommunerne nye muligheder, siger Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Omlægning af oliefyr til små vedvarende energi-anlæg kan ifølge landdistriktsformanden medvirke til både den grønne omstilling i landdistrikterne, løse finansieringsproblemer og gøre en bolig mere attraktiv og efterfølgende salgbar, hvilket der er behov for i landdistrikter, hvor der opleves problemer med fraflytning og faldende ejendomsværdier..

– Vi bakker derfor op om SF’s forslag, som giver kommunernes forsyningsselskaber mulighed for at tilbyde at løse varmeforsyningsopgaven til områderne uden for almindelig kollektiv forsyning og yde varmeforsyning bestående af individuelle varmekilder, tilføjer Steffen Damsgaard.

SF har på baggrund af dialog med Landdistrikternes Fællesråd fremsat et beslutningsforslag, som onsdag førstebehandles i Folketinget.

– Vi skal nå en 70 procents klimamålsætning – og landdistrikterne skal også med. Men det kan være svært at få lov at skifte sit gamle oliefyr ud. Vi vil gerne give de kommuner, som vil spille en rolle her, en mulighed. For det er helt sikkert, at hvis vi overlader det markedskræfterne, kommer det ikke af sig selv, siger formand for Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer Karina Lorentzen Dehnhardt, som er SF’s landdistriktsordfører.

Landdistrikternes Fællesråd håber, at beslutningsforslaget møder bred opbakning i Folketinget.

Kontakt:

Noa Jankovic, public affairs-chef i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 40 777 170, mail: nja@landdistrikterne.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/landdistrikter-til-christiansborg-styrk-gron-omstilling-af-boliger-pa-landet?releaseId=13592735

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu