ANNONCE

PRM / Legetøj af sort genanvendt plastik kan udgøre en alvorlig trussel mod børns sundhed

7. maj 2020 06:00 | Af: Ritzau Info
 

En ny banebrydende undersøgelse, der blev offentliggjort i denne uge, har analyseret virkningen af giftige kemikalier i børns plastiklegetøj på menneskeceller. Undersøgelsen viser, at legetøj, der er fremstillet af visse typer genanvendt plastik er giftigt for mennesker, og kan bidrage væsentligt til det daglige niveau af dioxin-indtag for børn, der sutter på eller tager deres legetøj i munden. Niveauerne af giftige kemikalier, som blev fundet i alle de undersøgte prøver, var sammenlignelige med de niveauer, der findes i farligt affald, som f.eks. asken fra affaldsforbrændingsanlæg.

Pressemeddelelse fra Plastic Change

Undersøgelsen, er den første af sin slags, der konstaterer de toksiske effekter af plastik legetøj lavet af genanvendt plastik på menneske celler og er udarbejdet af et team af forskere fra Arnika, BioDetection Systems og International Pollutants Elimination Network (IPEN). Forskerne har undersøgt legetøj og legetøjskomponenter lavet af sort plastik, der er indkøbt i Tyskland, Tjekkiet, Argentina, Indien, Nigeria og Portugal. Sort plastik stammer ofte fra genanvendt elektronikaffald, der er kendt for at indeholde flammehæmmende kemikalier, som er giftige for menneskeceller.

Konklusionerne er ganske bekymrende, og peger på et tydeligt hul i vores nuværende måde at tænke cirkulær økonomi, hvor vi har altoverskyggende fokus på øge genanvendelsen. De nuværende systemer og processer muliggør ganske enkelt, at affald med skadelig kemi indgår i genanvendelsesprocessen. Det resulterer i, at produkter lavet af genanvendt plastik kan være både forurenede og direkte giftige, som denne stikprøve viser.

Derfor opfordrer forskerne til øjeblikkeligt at sætte ind på at ændre de globale genanvendelsessystemer for at forhindre, at farlig kemi i genanvendt plastik kan komme til at indgå i genanvendelsesstrømmene.

Læs hele pressemeddelsen fra IPEN her og den peer-reviewede videnskabelige artikel fra undersøgelsen, der offentliggøres i juli-udgaven af Chemosphere.

I forrige uge på Jordens Dag havde dokumentarfilmen The Story of Plastic verdenspremiere i 134 lande verden over. Filmen viser, netop hvordan genanvendelse af plastik er udfordret og på globalt plan har slået fejl, samt hvordan Vestens plastikaffald hober sig op og eksporteres til genanvendelse i Asien, med store konsekvenser for mennesker og miljø. I den kommende weekend fra 8.-10. maj tilbyder Plastic Change en gratis ekstravisning af filmen af filmen online.

Kontakt:

Strategisk Direktør Anne Aittomaki tlf.: 26142070 email: aa@plasticchange.org

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/legetoj-af-sort-genanvendt-plastik-kan-udgore-en-alvorlig-trussel-mod-borns-sundhed?releaseId=13592946

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu