ANNONCE

PRM / Livet og hjertereddere blev hyldet 

7. februar 2020 17:33 | Af: Ritzau Info
 

“Tak”. Sådan lød det igen og igen fredag, da hjertereddere blev hyldet ved et stort arrangement af Hjerteforeningen og Østifterne i København i forbindelse med Årets Hjerteredder 2020 

Pressemeddelelse fra Hjerteforeningen

Det var nogle både rørende og livsbekræftende timer, da journalist og ambassadør for Hjerteforeningen Rushy Rashid gengav de 39 redninger, der var repræsenteret ved et stort hyldestarrangement i København. Redninger, hvor et menneske med hjertestop blev reddet tilbage til livet af modige og handlekraftige vidner.

“Havde det ikke været for dig…”, lød det igen og igen på scenen.

– Så mange enestående fortællinger om kampen for livet. Heltemodige indsatser, der endte godt – hvor familier ikke blev revet fra hinanden. Det var en stærk og livsbekræftende oplevelse at være sammen med så mange mennesker, der alle havde lyst til at dele oplevelsen og livet med hinanden, siger Rushy Rashid.

De ca. 220 deltagere (hjerteredderne, de reddede og deres pårørende) var alle påvirkede af at genkalde sig oplevelserne og at stå sammen på scenen, og der var både smil og tårer, store krammere og stemmer, der knækkede.

Det var Hjerteforeningen, der sammen med Østifterne hyldede de mange hjertereddere. Det foregik i Nykredits domicil i København.

– I repræsenterer alle det fantastiske budskab om at redde liv. I har gjort en forskel ved at træde til, da lynet slog ned – da et menneske var ved at dø foran jer. En af jeres kære eller en vildt fremmed. I handlede, og I reddede et liv, og derfor skal I hyldes. Selv om vi i sidste ende kun kan kåre én Årets Hjerteredder 2020, har I alle fortjent den samme anerkendelse, sagde Hjerteforeningens adm. direktør, Anne Kaltoft.

Stem på Årets Hjerteredder

I alt har Hjerteforeningen modtaget 46 indstillinger til prisen som Årets Hjerteredder 2020.

Blandt de indstillede hjertereddere har et dommerpanel udvalgt og nomineret hjertereddere fra tre redninger til at modtage prisen som Årets Hjerteredder 2020.

Dommerpanelet består af Lars Suhr Olsen, direktør i Østifterne, Freddy Lippert, direktør for den præhospitale virksomhed i Region Hovedstaden, Mads Volck, redaktør på TV 2, og Anne Kaltoft, adm. direktør i Hjerteforeningen.

– Med den megen opmærksomhed om Årets Hjerteredder ønsker vi at vise, at det nytter at træde til. Derfor støtter vi udbredelsen af Hjerteforeningens gratis tilbud, nemlig Hjerteredderkursus – 30 minutters intro i genoplivning. Og vi er stolte af, at 70.000 danskere indtil nu har deltaget og lært, at 1-1-2, 30 tryk og 2 pust og brug af en hjertestarter gør forskellen på liv og død, fortæller Lars Suhr Olsen, direktør i Østifterne.

Det er læserne af Hjerteforeningens medlemsmagasin, Hjerteliv, besøgende på Hjerteforeningens hjemmeside og følgere på Facebook, som vælger Årets Hjerteredder 2020. Den hjerteredder, der opnår flest stemmer på hjerteredder.dk, modtager den ultimative hyldest i Hjertegalla, som bliver sendt på TV 2 CHARLIE lørdag den 21. marts kl. 20.55.

Årets Hjerteredder-pris er sponsoreret af Østifterne, der sammen med Nykredit også er sponsor for hyldestarrangementet.

De nominerede

1) Michaela Billbo Tanderup (Arden) på 14 år redder sin mor, Wenche Billbo, da moren bliver ramt af hjertestop i deres fælles hjem.

2) Benjamin Werge (Bogø) og Louise Miltenburg Caspersen (København) redder Benjamins far, Leif Werge (Bogø), da han får hjertestop under en kapsejlads.

3) Margit Rasmussen, Heidi Munk Larsen, Ella Aastrup, Åse Søgaard, Grethe Krogsgaard Mortensen og Charlotte Boje Andersen (alle fra Hanstholm) redder Berit Skaalum Konge (Hanstholm), da hun får hjertestop under en vinterbadetur i Vesterhavet.

Fakta om hjertestop
Hvert år bliver ca. 5.400 danskere ramt af hjertestop uden for hospital – i hjemmet, på gaden, i parken, i en forretning. Det svarer til 15 om dagen. Af dem overlever i gennemsnit 2 (2,4).

Hvis en person får hjertestop, og der ikke ydes genoplivning, før ambulancen når frem, overlever 1 ud af 9. Hvis vidner træder til og yder genoplivning, overlever 1 ud af 6.

Hvis en person får hjertestop, og der både bliver givet hjertemassage og brugt en hjertestarter, før ambulancen når frem, overlever 1 ud af 2.

Tiden ved et hjertestop er afgørende. De fleste personer med hjertestop får varige skader eller dør, hvis de ikke får hjælp inden for ca. 10 minutter. Efter ca. 6 minutter kan hjernen begynde at tage skade og for hvert minut, der går uden genoplivning, falder chancen for at overleve med ca. 10 procent.

3 ud af 4 hjertestop sker i private hjem, og her overlever kun 11 procent et hjertestop.

Gå dig til en gratis hjertestarter

Søndag den 3. maj kan du gå dig til en gratis hjertestarter. Hvis blot 15 personer danner en gruppe og går en indsamlingsrute, når Hjerteforeningen har dør-til-dør-indsamling, får grupperne en hjertestarter sat op på et sted, man selv har valgt. Og hjertestarteren bliver monteret i et varmeskab af en professionel elektriker fra TS-gruppen. Desuden får alle grupper ét års fuld overvågning og service af hjertestarteren med Hjerteforeningens nye ServicePlus-aftale.

Vi samler ind for at kunne dele ud. Derfor kalder Hjerteforeningen det for Landsuddelingen. Et eventuelt overskud går til at tilbyde flere danskere gratis Hjerteredderkurser – 30 minutters intro i genoplivning.

Hjerteredderkursus – 30 minutters intro i genoplivning

Gennem de seneste 15 år er der sket en imponerende stigning i de tilfælde, hvor der bliver ydet genoplivning ved et hjertestop uden for hospital. I dag sker det i 3 ud af 4 tilfælde. Nu overlever
16 % af danskere med hjertestop uden for hospitalet. For 15 år siden var det mindre end 4 %, der overlevede et hjertestop uden for hospital.

Men mange flere kan reddes fra døden efter et hjertestop. Hjerteforeningen satser stort på, at tusindvis af danskere deltager i de gratis Hjerteredderkursus – 30 minutters intro i genoplivning, som Hjerteforeningen og Dansk Råd for Genoplivning (DRG) står bag. Allerede nu har 70.000 danskere deltaget i Hjerteredderkursus – 30 minutters intro i genoplivning.

Målet med kurserne er, at landets borgere lærer, hvordan de træder til. At de har lært, hvordan 1-1-2 sammen med 30 tryk og 2 pust og en hjertestarter redder liv. Dansk Råd for Genoplivning og Hjerteforeningen har udviklet konceptet for introduktionskurserne, og Østifterne støtter introduktionskurserne økonomisk. For at deltage i et introduktionskursus skal du blot samle 5-15 personer og kontakte Hjerteforeningen, så kommer der en instruktør ud til kursisterne. Og det er gratis.

På Hjerteredderkurserne lærer man at betjene en hjertestarter. Hjertemassage og indblæsninger kan forhindre et menneske med hjertestop i at dø, men der skal en hjertestarter til for at vække et menneske med hjertestop til live. Derfor satser Hjerteforeningen på at udbrede hjertestartere i hele landet.

Samarbejde med Fakta

Dagligvarekæden Fakta har valgt at være en hovedsponsor for Hjerteforeningens Landsuddeling 2020. Det indebærer blandt andet, at deltagerne i Landsuddelingen kan hente indsamlingsmaterialer i deres lokale Fakta-butik fra ca. 14 dage før og frem til Landsuddelingen søndag den 3. maj. Desuden bakker Fakta op om Landsuddelingen i butikkerne, i tilbudsaviser og på andre medier.

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/livet-og-hjertereddere-blev-hyldet-?releaseId=13587791

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu