PRM / Lønkonkurrenceevnen er i topform

25. maj 2018 08:05 | Af: Ritzau Info
 

Danmark har en stærk konkurrenceevne – ikke mindst når man kigger på lønkonkurrenceevnen. Det viser en ny analyse fra Dansk Metal.

Pressemeddelelse fra Dansk Metal

Siden Finanskrisen er lønkonkurrenceevnen i Danmark forbedret markant.

“Den styrkede lønkonkurrenceevne de seneste 10 år viser, at forholdet mellem lønudviklingen og produktivitetsudviklingen i Danmark har udviklet sig gunstigt, når man sammenligner med udviklingen i udlandet. Det har forbedret virksomhedernes evne til at afsætte varer og tjenesteydelser i udlandet. Samtidig kan vi konstatere, at beskæftigelsen er tårnhøj, og der er store overskud på betalingsbalancen. Dansk økonomi har det godt”, siger cheføkonom i Dansk Metal, Thomas Søby.

Lønkonkurrenceevnen belyser forholdet mellem lønudviklingen og produktivitetsudviklingen og kan derfor beskrive et lands konkurrencedygtighed i forhold til andre lande. Den kan måles som udviklingen i den relative lønkvote i industrien – altså hvor stor en andel af værdiskabelsen, der går til lønninger i udlandet i forhold til Danmark.

“Med den udvikling vi ser, så kan vi på den ene side glæde os over den gode konkurrenceevne i Danmark. På den anden side kan vi roligt konkludere, at der kan komme noget mere i lønningsposerne derude – uden at det bringer konkurrenceevnen i fare”, siger Thomas Søby.

Den private beskæftigelse er steget med 180.000 personer siden 2013. Samtidig er bruttoarbejdsløsheden faldet fra seks procent til 4,1 procent.

“Lønkonkurrenceevnen er en meget væsentlig faktor for en lille åben økonomi som den danske. Den forbedring af lønkonkurrenceevnen, vi har set de seneste mange år, forbedrer alt andet lige vores muligheder for at eksportere dansk producerede varer og tjenester. Det gavner både den økonomiske vækst og beskæftigelsen. Det skal vi værne om, men det er afgørende at opsvingets gevinster også kommer medarbejderne til gode”, siger Thomas Søby, der er cheføkonom i Dansk Metal.

Overskuddet på betalingsbalancen er steget med 145 milliarder kroner fra 2007-2017 og udgjorde 7,9 procent af BNP i 2017 mod 1,4 procent i 2007.

Læs hele analysen “Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant siden krisen” her.

Yderligere kommentarer:

Thomas Søby, cheføkonom i Dansk Metal, telefon 30831071

Jens Dissing Munk, pressechef i Dansk Metal, telefon 30178874

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/lonkonkurrenceevnen-er-i-topform?releaseId=12891713

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu