ANNONCE

PRM / Lokale sundhedsplejersker er klædt på til at arbejde med flygtningefamilier

24. juni 2020 08:20 | Af: Ritzau Info
 

En række kommuner har fået efteruddannet sundhedsplejersker med interkulturelle kompetencer. Nu er sundhedsplejerskerne rustet til at hjælpe flygtningefamilier med at bygge bro til det danske samfund og dermed til bedre integration.

Pressemeddelelse fra VIA University College

Et netop gennemført udviklingsprojekt dokumenterer, at flygtningefamilier føler øget ro, nærer større tiltro til det danske system og oplever en forbedret integration, hvis de får en ekstra hjælpende hånd af sundhedsplejersker i deres første tid i Danmark – og når integrationen tager udgangspunkt i børnene.

En ekstern evaluering af projektet ‘Sundhedsplejersker styrker integration’ viser tillige, at flygtninge i højere grad gør brug af sundhedsvæsnet til deres børn, når de har fået introduktion til det, hvilket kan være afgørende for at forebygge ulighed i sundhed.

Desuden indikerer evalueringen, at ekstra vejledning fra sundhedsplejersker kan understøtte, at børnene fra flygtningefamilier får et mere stabilt fremmøde i dagtilbud.

Kurser har givet indblik i flygtninges udfordringer

Netop for at bidrage til en bedre integration og forståelse for flygtningefamiliernes situation, kultur og udfordringer har en lang række kommuner landet over haft sundhedsplejersker på kurser, hvor de er blevet klædt på med interkulturelle kompetencer.

Blandt de kommuner, der har efteruddannet sundhedsplejersker som led i projektet ‘Sundhedsplejersker styrker integration’, er: København, Dragør, Rødovre, Ishøj, Fredensborg, Brøndby, Lolland, Guldborgsund, Furesø, Lyngby Taarbæk, Gladsaxe, Vesthimmerland, Ikast-Brande, Aarhus, Syddjurs, Mariagerfjord, Holstebro, Ringkøbing-Skjern, Skive, Tønder, Vejen, Hedensted, Frederikshavn, Middelfart, Billund, Horsens, Randers, Odder, Brønderslev, Nordfyn, Faaborg-Midtfyn og Svendborg.

Det treårige projekt og dermed også den gennemførte kompetenceudvikling er finansieret med 21 millioner kroner fra Nordea-fonden.

Kommuner kan overføre det gennemprøvede koncept

Ulla Dupont, der er formand for Foreningen for ledere af sundhedsordninger for børn og unge i Danmark (FALS) og ledende sundhedsplejerske i Vejle Kommune, glæder sig over, at der nu er udviklet et koncept, som er lige til at implementere for kommunerne, og som kan være et væsentlig bidrag til at styrke integrationen af flygtninge, der har fået opholdstilladelse i Danmark og altså har deres fremtid her i landet.

“Dét, der er behov for nu, er, at kommunerne prioriterer integrationsindsatsen og afsætter tilstrækkeligt med penge til at tage nytilkomne flygtningefamilier fra eksempelvis Somalia og Eritrea ved hånden og hjælpe dem til at blive dus med det danske samfund. Indsatsen kræver, at kommunerne får efteruddannet sundhedsplejersker med interkulturelle kompetencer og tilbyder ekstra besøg hos flygtningefamilierne. Desuden er der behov for få uddannet flere sygeplejersker til sundhedsplejersker, for sundhedsplejersker er en mangelvare i mange kommuner i dag,” understreger Ulla Dupont.

Hun er overbevist om, at en investering i at hjælpe flygtningefamilier, mens de er nye i Danmark, vil være til gavn for flygtningenes integration, trivsel og sundhed – samt en gevinst for samfundsøkonomien, fordi en vellykket integration medfører færre flygtninge på overførselsindkomster og færre flygtninge i gruppen af udsatte borgere med fx sociale problemer og manglende uddannelse.

Dårlig integration har markante konsekvenser

“I min optik har kommunerne slet ikke råd til at lade være med at investere i at få bygget bro mellem flygtningefamilierne og det danske samfund. Det bør ske allerede nu her, hvor kommunerne skal til at vedtage deres bugetter for 2021. Vi ved jo, at det blandt andet har uheldige konsekvenser, når mange flygtningebørn lever adskilt fra det omgivende samfund i de første meget vigtige leveår. De lærer eksempelvis ikke de danske normer, det danske sprog og at lege med andre børn, og mange vil erfaringsmæssigt være bagud i skole og uddannelse,” fremhæver Ulla Dupont.

Claus Kjærboe Lundholm, der er uddannelsesleder ved VIA University College og projektleder for projektet ‘Sundhedsplejersker styrker integration’ pointerer, at konceptet med at give en ekstra hjælpende hånd også vil være ‘toprelevant’ i forhold udsatte danske børnefamilier.

Udviklingsprojektet ‘Sundhedsplejersker styrker integration’ er finansieret med 21 millioner kroner fra Nordea-fonden. Pengene er gået til kompetenceudvikling af sundhedsplejersker, til at udvikle særlige ‘besøgspakker’ med forskellige temaer målrettet flygtningefamilier, til tolkning og til at tilbyde flygtningefamilier flere og længere besøg end sædvanligt af en fast sundhedsplejerske.

Kompetenceudviklingen har VIA University College og Københavns Professionshøjskole stået for, og projektet er evalueret af Rambøll.

Yderligere oplysninger og kontakt til sundhedsplejersker og flygtningefamilier, der har deltaget i forskningsprojektet ‘Sundhedsplejersker styrker integration’, fås hos:

Ulla Dupont, formand for Foreningen for ledere af sundhedsordninger for børn og unge i Danmark (FALS) og ledende sundhedsplejerske i Vejle Kommune. Mobiltelefon: 29 13 15 33. E-mail: ulldu@vejle.dk

Claus Kjærboe Lundholm, uddannelsesleder hos VIA University College og projektleder for projektet ‘Sundhedsplejersker styrker integration’. Mobiltelefon: 87 55 29 97. E-mail: clkl@via.dk

Læs mere om udviklingsprojektet ‘Sundhedsplejersker styrker integration’ her:

https://www.via.dk/efter-og-videreuddannelse/sundhed-omsorg/sundhedsplejersker-styrker-integration

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/lokale-sundhedsplejersker-er-klaedt-pa-til-at-arbejde-med-flygtningefamilier?releaseId=13595875

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu