ANNONCE

PRM / Lokale virksomheder roser Skanderborg Kommunes grønne ambitioner

20. november 2020 09:09 | Af: Ritzau Info
 

I Skanderborg skal kommunens bygninger energirenoveres, og både byggejord og byggematerialer genbruges. De lokale håndværksvirksomheder glæder sig over kommunens fokus på genbrug og energirigtige bygninger men efterlyser, at kommunen gør en større indsats for at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse.

Pressemeddelelse fra DI – Dansk Byggeri

Fremtiden er grøn i Skanderborg. Kommunen har i år fremrykket anlægsinvesteringer for 35 millioner kroner, og i 2021 og årene fremover er der budgetteret med 125 millioner kroner om året til nybyggeri, renoveringer og veje. En stor del af pengene skal bruges på energirenovering, og nye bygninger skal bygges bæredygtigt.

– I Skanderborg Kommune har vi en ambition om, at vi vil være CO2-neutrale i 2025, og det kræver, at vi renoverer vores bygninger, så vi ikke fyrer for gråspurvene. Men til de grønne ambitioner hører også, at vi vil være bæredygtige og ikke bruge flere ressourcer end nødvendigt. Derfor vil vi genbruge byggematerialer og byggejord, som vi allerede har gjort medden tidligere tandlægebygning på Virring Skole, siger borgmesterFrands Fischer.

De lokale bygge- og anlægsvirksomheder glæder sig over kommunens grønne ambitioner, som fik ros på det årlige dialogmøde mellem DI Dansk Byggeri Østjylland og Skanderborg Kommune.

– Det er vigtigt, at kommunerne og andre offentlige virksomheder går foran og viser den grønne vej. Det er med til at udvikle markedet og fremme den grønne omstilling. Fokus på grønne byggerier og energirenovering er også noget, som på sigt kan være med til at spare penge på kommunens driftsbudget, siger næstformand for DI Dansk Byggeri Østjylland Peter Nordheim.

Men det er ikke nok at satse på grønne løsninger. De lokale virksomheder efterlyser et større fokus på at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse. Antallet af unge, der vælger en erhvervsuddannelse efter folkeskolen er faldet fra 20 procent til 16,6 procent.

– Vores virksomheder kommer til at mangle faglært arbejdskraft i nær fremtid, og hvis de skal kunne finde nye medarbejdere i nærområdet, så er det vigtigt, at flere unge i Skanderborg Kommune vælger en erhvervsuddannelse, siger Peter Nordheim fra DI Dansk Byggeri Østjylland.

Derfor opfordrer de byrådet til at vedtage en politik om, at alle folkeskoleelever skal i erhvervspraktik.

– En stor del af vores ældste skoleelever kommer allerede i praktik i dag i lokale virksomheder. Men vi er i kommunen i gang med at lave en koordineret indsats på folkeskoleområdet, og en styrket erhvervspraktik er en vigtig del i forhold til at give de unge mulighed for at finde den ungdomsuddannelse, der passer bedst til dem. Derfor vil vi se på muligheden for at sikre, at alle unge får mulighed for at komme ud i en lokal virksomhed. I begyndelsen af det nye år tager Undervisnings- og børneudvalget fat på det arbejde, siger borgmester Frands Fischer.

Kontakt:

Borgmester i Skanderborg Kommune Frands Fischer, telefon 2030 65 55
Næstformand for DI Dansk Byggeri Østjylland Peter Nordheim, telefon 4028 3868
Presserådgiver Ben Ron, telefon 2830 5452

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/lokale-virksomheder-roser-skanderborg-kommunes-gronne-ambitioner?releaseId=13604767

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE

| Af: Ritzau Info
 

Mange af disse har at gøre med at få rengjort forskellige dele af huset eller renset dine køkkenmaskiner og hårde hvidevare. Det kan være svært at huske det hele, særligt de ting, som ikke ligefrem er synlige i hverdagen. I det følgende kan du derfor læse om tre ting, som mange boligejere glemmer at få rengjort, netop fordi det ikke er nemt at se, at de behøver rensning, før det potentielt er for sent.

Emhætten

Emhætten er noget mange glemmer at få renset. Nærmere bestemt er det emhættefiltret, der kræver rengørng en gang imellem. Du behøver ikke at gøre andet end at tage filtret ud og rense det med varmt vand eller give det en tur i opvaskemaskinen. Det er nemt, men alligevel noget man ofte glemmer, fordi filtret ikke er til at se medmindre, du stikker hovedet ind under emhætten. Det kan dog ende med, at der går mug i filtret, hvilket i værste tilfælde kan være sundhedsskadeligt eller brandfarligt. Kommer det så vidt, bliver hele emhætten ofte nødt til at blive skiftet. Derudover kan et beskidt filter resulterer i, at der drypper uhygiejniske væsker fra emhætten ned i den mad, du er ved at lave. Det er altså en god idé at få det renset regelmæssigt.

Tagrender

En anden ting som husejere ofte glemmer, er at få renset tagrenden, fordi det ikke er nemt at se, hvor beskidt den er uden at kravle op på en stige. Her ophobes grannåle, blade, mos og andet skidt over tid. Hvis det ikke renses jævnligt, kan det resulterer i, at regnvand og smeltevand ikke frit kan løbe gennem tagrenden, hvilket i værste fald kan skade husets sokkel. Du kan forsøge dig med at rense tagrenden selv, men hvis du ikke har evnerne, tiden eller udstyret til dette, er den bedste løsning oftest at bestille professionelle til at foretage tagrenderens. På den måde sikrer du dig det bedste og hurtigste resultat.

Vaskemaskinen

Det virker ikke altid logisk at skulle vaske sin vaskemaskine – den køre jo hele tiden vaskeprogrammer med sæbe. Og som regel ser vaskemaskinen da heller ikke beskidt ud. Alligevel er det vigtigt at få den regelmæssigt rengjort for at undgå lugtgener og forlænge maskinen levetid. En god måde at holde den ren på er en gang imellem at køre et program uden tøj ved høj temperatur. På den måde dræber du de bakterier, som helt naturligt sætter sig i maskinen fra de beskidte tøj. Derudover er det en god ide at vaske både sæbeskuffen og rummet som den sidder i. Skuffen kan som regel tages helt ud og vaskes med varmt vand. På den måde undgår du at maskinens sæbeslange tilstoppes. Sidst men ikke mindst, skal du huske at afkalke din vaskemaskine en gang imellem afhængig af hårdheden af dit vand. Afkalkningen kan nemt klares ved at at putte citronsyre i tromlen og køre et program på 60 eller 95 grader.

Produceret af Heymate

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu