ANNONCE

PRM / Næsten halvdelen af alle fødselspsykoser er isolerede tilfælde

22. april 2020 09:33 | Af: Ritzau Info
 

Et nyt forskningsresultat viser, at 40 procent af de kvinder som får en fødselspsykose ikke bliver syge igen.

Pressemeddelelse fra Aarhus Universitet: Health

En til to ud af 1000 mødre får en fødselspsykose, men psykisk sårbarhed i forbindelse med fødslen, forfølger ikke nødvendigvis en resten af livet. Det viser et forskningsresultat, hvor forskere, fra blandt andet det nationale psykiatriprojekt iPSYCH, har bidraget.

“Næsten halvdelen af de kvinder, der får en fødselspsykose bliver ikke syge igen, undtaget, hvis de får et barn mere. Altså har disse kvinder en psykisk sårbarhed, der præcist relaterer sig til fødslen af et barn, men på andre tidspunkter i deres liv, har de ikke symptomer på psykisk sygdom og dermed ikke brug for evt. medicinsk behandling,” fortæller en af forskerne bag undersøgelsen, Trine Munk-Olsen fra Aarhus Universitet.

Forskerne kalder disse tilfælde isolerede fødselspsykoser.

Det nye studie er baseret på systematisk litteratur gennemgang og en metaanalyse af publicerede artikler inden for området, og resultaterne er netop offentliggjort i det internationale tidsskrift, Journal of Clinical Psychiatry.

Godt nyt for disse kvinder

Ifølge Trine Munk-Olsen vil kvinder med isolerede fødselspsykoser formentligt kunne undvære behandling for psykisk sygdom, selvfølgelig undtaget i perioden lige efter fødslen.

“Resultaterne er også særligt interessante for psykiatere, som planlægger behandling af kvinder med fødselspsykoser efter, den akutte fase af sygdommen er overstået. Her skal der tages beslutninger om mere langsigtet behandling, og hvis vi på forhånd kan identificere de kvinder, som har isoleret fødselspsykose, er det muligt, at disse kvinder kan udtrappes af medicinsk behandling,” siger hun.

Forskeren vil gerne følge studiet op med identificere blandt andet specifikke genetiske karakteristika for isoleret fødselspsykose.

“Hvis vi kan blive klogere på, hvorfor nogle kvinder har en psykisk sårbarhed særligt forbundet med fødsler, er vi tættere på at finde årsagen til psykisk sygdom for denne gruppe af kvinder, og derigennem lære noget mere om årsagerne til psykisk sygdom generelt,” forklarer Trine Munk-Olsen.

Bag om resultatet

  • Studiet er et litteraturstudie og en metaanalyse baseret på allerede publicerede resultater fra seks undersøgelser med i alt 645 kvinder.
  • Studiet er et samarbejde med forskere fra Erasmus MC, Rotterdam, Holland og Mount Sinai/Department of Psychiatry, New York, USA.
  • Den videnskabelige artikel kan læses i Journal of Clinical Psychiatry

Kontakt

Seniorforsker Trine Munk-Olsen
Aarhus Universitet, Institut for Økonomi, Center for Registerforskning
Tlf.: 87 16 57 49
tmo@econ.au.dk

Kontakt:

Institutleder Jørgen Frøkiær
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin
Mobil: 20 23 45 27
Mail: jf@clin.au.dk

Institutleder Siri Beier Jensen
Aarhus Universitet, Institut for Odontologi og Oral Sundhed
Mobil: 93 50 85 25
Mail: siri@dent.au.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/naesten-halvdelen-af-alle-fodselspsykoser-er-isolerede-tilfaelde?releaseId=13592155

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu