ANNONCE

PRM / Nødhjælpere i frontlinjen mod Corona mangler mundbind

22. april 2020 08:15 | Af: Ritzau Info
 

Manglen på mundbind, handsker og sprit er ikke bare problem på danske hospitaler, men kan nu blive fatal for nødhjælpere i frontlinjen i verdens flygtningelejre og slumområder, siger Røde Kors. Det er afgørende at skaffe mundbind og andet beskyttelsesudstyr, hvis vi skal bremse smitten.

Pressemeddelelse fra Røde Kors

Hvis vi skal forsinke og stoppe Covid19, er det helt afgørende at skaffe flere mundbind, handsker og sprit til frivillige nødhjælpsarbejdere i frontlinjen i de mest udsatte dele af verden. Men lige nu bliver manglen på værnemidler større og større. Prisen på mundbind og andre værnemidler stiger drastisk, ligesom der er knaphed på håndsprit og sæbe, siger Peder Damm, katastrofe-ansvarlig for Asien regionen hos Dansk Røde Kors, og særligt involveret i aktiviteter i Cox Bazar i Bangladesh, verdens største flygtningelejr. Han påpeger, at masker, kitler og andet beskyttelsesudstyr desuden er helt kritisk for sundhedspersonale som læger og sygeplejersker at få adgang til.

“Hvis ikke vi får sikret en ordentlig beholdning af værnemidler, kan vores frivillige ikke levere den afgørende hjælp der er akut brug for i lejren. Ingen ville sende deres ægtefælle eller kære ind i et telt i en Corona-inficeret flygtningelejr uden mundbind,” siger Peder Damm.

I Cox Bazar lever over 900.000 mennesker skulder ved skulder. Her fokuserer Røde Kors bl.a. på at sikre mundbind, håndsprit og handsker til frivillige i lejren, så de trygt kan udføre deres arbejde med at lave kritisk sundhedsoplysning. Oplysning er særlig vigtigt, da størstedelen af flygtningene i lejren ikke har adgang til information om virusset via andre kanaler. Det kan imidlertid snart blive en endnu mere risikofyldt opgave, forudser Peder Damm.

Han fortæller, at nødhjælpsmedarbejdere selv har efterspurgt at blive udstyret med masker og mundbind, når de bevæger sig ind i lejren. Desuden oplever de frivillige ved Cox’ Bazar, at der er meget falsk håndsprit i omløb, som bliver tilbud på nærliggende markeder til høje priser. Man arbejder derfor på at kunne fremstille hjemmelavet håndsprit efter officielle anvisninger, som kan bruges til både frivillige og lejrens beboere.

Med et konstateret Corona tilfælde i byen Cox Bazar en lille times kørsel fra lejren, vurderer Peder Damm, at det er urealistisk at forestille sig at selve lejren ikke også skulle blive ramt.

“Hvis vi får et udbrud i lejren, vil det kunne sprede sig som en steppebrand. Vi har allerede intensiveret vores oplysningskampagne og øget vores aktiviteter omkring vand og sanitet, men det bliver nemt et kapløb med tiden. Flygtningene i lejren bor så tæt, at det er praktisk talt umuligt at udføre social distancering. Derfor haster det med at få mere personligt beskyttelsesudstyr til vores frivillige både nu og fremover, så de kan støtte og behandle de smittede og syge.”

Mangel på værnemidler kan koste liv

Det er ikke bare i Cox’ Bazar, at Røde Kors oplever knaphed på værnemidler. Også i Afrika er manglen på værnemidler ved at blive en udfordring.

I et af Kenyas store slumråder ved storbyen Nairobi, hvor Røde Kors frivillige driver sundhedsoplysning om Covid19 til lokalbefolkningen, forventer den lokale Røde Kors organisation at løbe tør for værnemidler indenfor de næste to uger, medmindre de får tilført nye forsyninger.

Hos Dansk Røde Kors påpeger chef for international afdeling, Birgitte Bischoff Ebbesen, at det er afgørende, at frivillige i frontlinjen får mulighed for at beskytte sig, så de kan hjælpe andre.

“Vi har en dyb forpligtigelse til at sikre, at vores frivillige og ansatte tør at hjælpe og gå den ekstra meter for verdenssamfundet, så færrest mulige dør og færre bliver smittet. Derfor er det afgørende at sætte fokus på, at de nødvendige værnemidler også er tilgængelige i verdens mest udsatte områder og lande,” siger Birgitte Bischoff Ebbesen.

Kontakt:

For henvendelser kontakt Røde Kors’ pressetelefon:

3529 9699
Røde Kors.dk/presse

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/nodhjaelpere-i-frontlinjen-mod-corona-mangler-mundbind?releaseId=13592081

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu