ANNONCE

PRM / Norsk bro med dansk aftryk kåret til det bedste digitale byggeprojekt i verden

6. oktober 2020 06:31 | Af: Ritzau Info
 

Ud af 130 indstillede projekter fra i alt 36 lande vandt byggeriet af den 634 meter lange bro over Randselva i Norge hovedprisen som årets bedste Building Information Model (BIM)-projekt i verden. Randselva-broen er den hidtil største bro, der designes og bygges uden brug af tegninger.

Pressemeddelelse fra Sweco

Swecos eksperter i Building Information Modeling fra Danmark, Norge, Finland og Polen står bag modelleringen af broen, der torsdag den 1. oktober vandt hovedprisen i software-udvikleren Teklas globale BIM Award. Efter først at være gået videre som en af de regionale vindere i Teklas kåring af Skandinaviens bedste BIM-projekter, vandt Randselva-projektet efterfølgende prisen som det bedste BIM-projekt i verden samt prisen for det bedste infrastruktur-projekt i verden foran 130 projekter indstillet fra 36 lande.

I motivationen for prisen fremhæves det bl.a., at:

“Projektet er udnævnt som vinder, fordi det demonstrerer fordelene ved at anvende ny teknologi og udfordre status quo.”

Digitale værktøjer ændrer byggebranchen

Fordelene ved BIM-projektet er blandt andet tids- og omkostningsoptimering, et fleksibelt parametrisk design, der muliggør hurtigere og nemmere revisioner af projektet samt et mere gnidningsfrit tværnationalt samarbejde takket være den universelle BIM af projektet.

I motivationen fremhæves det videre, at:

“Sammen med sine partnere har Sweco udviklet en BIM-model, der indeholder al den nødvendige information, der skal til for at bygge en bro uden brug af tegninger. Det er et projekt, der viser, hvordan digitale værktøjer og nye måder at arbejde på, kan være med til at ændre byggebranchen.”

Dansk specialist

Kasper Emil Vinther Arp, der er ingeniør i Sweco Broer & Tunneler har stået for de parametriske armeringsmodeller af Randselva-broens søjler, fundamenter og overbygning. Han er naturligvis pavestolt af kåringen og af det internationale teamarbejde, han har været en del af på designet af broen:

“Den parametriske 3D-model, som vi har udviklet til broen, er den eneste officielle dokumentation for projektet. Det er et meget omfattende byggeri, som ville have været meget vanskeligt at styre uden en nøjagtig informationsmodel. Broen indeholder mere end 200 spændkabler og 200.000 armeringsstænger. Et niveau af oplysninger, der er så godt som umuligt at behandle manuelt,” fortæller 26-årige Kasper Emil Vinther Arp, der er en af de få danskere, der mestrer parametrisk 3D-modellering i infrastruktur-projekter.

Tekla BIM Awards er en international prisuddeling, der hylder branchens bedste og største BIM-projekter. Læs mere om projektet her: https://www.tekla.com/bim-awards/randselva-bridge

Kontakt:

Presseansvarlig Morten Laasholdt tlf.: +45 3117 7117 email: morten.laasholdt@sweco.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/norsk-bro-med-dansk-aftryk-karet-til-det-bedste-digitale-byggeprojekt-i-verden?releaseId=13601343

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu