PRM / Nu er det officielt og samarbejde bør indgås ASAP!

24. august 2019 18:00 | Af: Ritzau Info
 

Mandag d. 19. august udsendte Smoke-It en pressemeddelelse vedr. artikler bragt hos hhv. Ekstra Bladet og DR. Artikler der advarede omkring brugen af e-cigaretter. Flere amerikanere er blevet indlagt med lungesygdomme. Det eneste patienterne havde tilfælles var tilsyneladende, at de alle havde brugt e-cigaretter før de blev syge.
Nu har historien taget en ny og tragisk drejning. Det “første” dødsfald blandt patienterne er netop blevet bekræftet.
Kunne indlæggelserne og ikke mindst dødsfaldet være undgået?

Pressemeddelelse fra Smoke-it

Det viser sig at dødsfaldet, desværre, ikke er det første af sin slags. Sidste år skrev CNN om 4 tilfælde af dødsfald, noget tyder på at årsagen til både lungesygdom og dødsfald, er den samme som de tilfælde vi har set de seneste uger.

Myndighederne har i flere amerikanske stater bekræftet, at der – som vi skrev – rigtigt nok er tale om oliebaserede væsker med indhold af THC, erhvervet på det sorte marked og anvendt i e-cigaretter.

Tilbage i 2016 blev der rapporteret om et lignende tilfælde i England, her var kun tale om en enkelt person, men vi mener at ALLE tilfælde bør tages alvorligt, og vi forstår simpelthen ikke hvorfor myndighederne ikke har gjort mere ud af disse sager før nu.

Der er stort fokus på e-cigaretter i disse tider, og påfaldende virker det til at sygdom og dødsfald der kan forbindes til e-cigaretter, kun er interessant når emnet alligevel er på sit højeste. Kan man være det bekendt?

Kunne tilfældene have været undgået hvis myndighederne og ikke mindst medierne havde råbt vagt i gevær allerede i 2016, og havde advaret omkring brugen af ALLE oliebaserede væsker i forbindelse med e-cigaretter?

Det må være på tide at bringe branchens eksperter og fagpersoner på banen.

Vi mener det er vigtigt at der iværksættes tiltag der kan forhindre forkert og, i værste tilfælde, direkte farlig brug af elektroniske cigaretter, og vi mener ikke at tiltag i den retning kan iværksættes, uden vores og den øvrige branches viden og ekspertise.
I forvejen gør vi hvad vi kan for at udbrede viden omkring brugen af produkterne, men vi har kun de muligheder loven tillader for at kunne gøre det, og det er ikke nok, desværre.

Branchens eksperter og fagpersoner er aldrig blevet spurgt til råds omkring brugen af og ikke mindst information om vores produkter – e-cigaretter.

Det er normal kutyme, at alt der sker i USA, med tiden også vil ske her i Danmark: Trends, nye produkter/gadgets m.m. kommer først på markedet i USA, og ca. 1 år efter kommer de til Danmark. Skal vi ikke sørge for, at dødsfald som følge af forkert brug af OLIE-baserede væsker (lipider) ikke kommer til at ske i Danmark, og sætte ind med en heftig oplysningskampagne lige nu og her?

Vi har efterspurgt samarbejde.

Vi vil gerne bidrage med viden og kompetencer, og det ser ud som om det efterhånden er strengt nødvendigt.
D. 6. juli i år, sendte vi således en mail til sundhedsministeren og sundhedsudvalget, en opfordring til at tage kontakt og få igangsat et samarbejde. Vi har modtaget sammenlagt ét svar.
Al respekt for afholdelse af ferie, men vores henvendelse er presserende, for alt imens ferien nydes af de respektive myndigheder og politikere, alt imens medierne oversvømmes af udokumenterede påstande om e-cigaretter, påstande baseret på mangelfuld research og ditto manglende videnskabelig dokumentation.

E-cigaretter har et kæmpe potentiale til brug ved rygestop, når de bruges korrekt. Og for at sænke den danske ryge-prævalens, og ikke mindst for at opnå ønsket om Røgfri Fremtid, mener vi at e-cigaretter er et værktøj der er nødt til at tages i betragtning for at indfri det ønske og dermed opnå målet.

Det kræver vilje og det kræver samarbejde og ikke mindst oplysning. Vi mener samarbejde er et skridt i den rigtige retning, ikke mindst, for at vi i fremtiden helt undgår tilfælde, som dem vi netop har set i USA.

– Et sådant arbejde er vi villige til at indgå ASAP.

Kontakt:

Jeanett B. Andersen
Kommunikationskonsulent, SMOKE-IT

Jeanett@smoke-it.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/nu-er-det-officielt-og-samarbejde-bor-indgas-asap?releaseId=13578106

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu