PRM / Ny app letter arkæologernes gravearbejde

4. juli 2018 06:30 | Af: Ritzau Info
 

Appen ArkSurvey gør arbejdet mere effektivt, når arkæologerne på Museum Vestsjælland og andre danske museer registrerer deres fund. Derved kan dataopsamlingssoftwaren spare bygge- og anlægsprojekter for unødig ventetid.

Pressemeddelelse fra GEOTEAM A/S

Når stolpehuller, vikingesmykker eller gamle møntskatte fra tid til anden ser dagens lys, og arkæologerne rækker ud efter pensler og graveskeer, skal oplysninger om alle fund nøjsomt måles ind. I samarbejde med Moesgaard Museum har virksomheden Geoteam udviklet appen ArkSurvey, der bruges af Museum Vestsjælland. Appen gør registreringen af data mere effektiv og gør det nemt at beregne 3D-figurer efter opmålingerne

– Da vi arbejdede med at udvikle appen, lærte vi, at det er meget individuelt, hvordan arkæologer registrerer deres fund, og vi fandt frem til, at indførelsen af data skulle styres mere. Dermed bliver registreringen mere ensrettet, og arkæologerne kan samtidig føle sig trygge ved at vide, at den indsamlede data også giver mening, hvis det efterfølgende skal bruges af en anden, siger Henrik Lennartz-Johansen, der er administrerende direktør ved Geoteam.

– Med ArkSurvey, kan man indskrive opmålingerne direkte på instrumentet, og det kan gøre opmålingsopgaven mere behagelig. Brugerfladen er meget tilgængelig og intuitiv, hvilket gør det nemt at holde styr på flere opmålinger på én gang. Det er med til at fejlsikre arbejdet, og det sparer tid, fortæller Niels Wickman, overinspektør for Arkæologisk Afdeling på Museum Vestsjælland.

Mindre ventetid for byggeriet

Ifølge museumsloven skal jordarbejde standses, hvis der findes spor af fortidsminder, der bliver berørt af arbejdet. Det kan være med til at forsinke byggeprojekter, og en effektiv udgravning kan således være i såvel museers som bygherrers interesse.

– For at forstyrre et bygge- eller anlægsprojekt mindst muligt er det vigtigt, at arkæologen kan opmåle genstandene hurtigt og korrekt. Hvis man tidligere har registreret et stolpehul, kan man hurtigt lokalisere det igen, og på den måde giver teknologien et godt overblik, der kan være med til at sætte tempoet op på beslutninger i forhold til, hvad der skal gøres, før for eksempel et byggeri kan fortsætte, siger Niels Wickman

Brugertilpasset software til alle brancher

Omkring 30 danske museer bruger ArkSurvey, som Geoteam har udviklet specielt til museumsverdenen. Appen fungerer som et modul til Trimble Acces, en dataopsamlingssoftware, der også rummer potentiale for andre brancher.

– Udover museerne, så leverer vi GPS-løsninger til blandt andet byggebranchen og landbruget. Og med den teknologi, der danner grundlaget for mange af vores ydelser, har vi mulighed for at tilpasse og udvikle nye løsninger efter vores kunders specifikke behov, siger Henrik Lennartz-Johansen.

Kontakt:

Olav Arnkjær
Relations Specialist, Epicent PR
(+45) 78 70 09 21
oar@epicent.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/ny-app-letter-arkaeologernes-gravearbejde?releaseId=13169773

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu