ANNONCE

PRM / Ny måling: Danskerne ønsker et fast vegetarisk alternativ i de offentlige køkkener

30. oktober 2020 13:38 | Af: Ritzau Info
 

Mere end halvdelen af danskerne, og 2 ud af 3 unge, siger i en ny måling, at de ønsker at spise mindre kød i fremtiden. Hver sjette dansker og hver fjerde unge lever ifølge målingen overvejende vegetarisk.

Pressemeddelelse fra Dansk Vegetarisk Forening

En ny måling viser, at danskerne ønsker mere grøn mad, også i de offentlige køkkener, men at det med fordel kan gribes anderledes an, end regeringen har foreslået.

44 % af danskerne mener, at man altid bør kunne vælge et vegetarisk måltid i de offentlige institutioner, mens blot 24 % er uenige. Blandt unge under 35 år støtter 50 % forslaget om et grønt alternativ i alle offentlige køkkener.

Samtidig svarer 57 % af danskerne, og 70 % af de unge, at de gerne vil spise mindre kød fremover.

Tallene er fra en ny landsdækkende undersøgelse af udbredelsen af vegetariske måltider blandt danskerne, som Coop Analyse og Dansk Vegetarisk Forening har gennemført blandt et repræsentativt udsnit af danskere.

“Det er meget positivt, at der er opbakning blandt danskerne til, at de offentlige køkkener altid bør tilbyde et grønt alternativ. Vi tror, at det er bedst, at politikerne starter på den måde”, siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening. Han fortsætter:

“Målingen viser jo, at danskerne gerne vil spise mindre kød, men vores erfaringer viser, at det sker bedst, hvis folk altid tilbydes et lækkert grønt alternativ. Så kan det på sigt være, at der kan indføres vegetariske dage, men det er bedre at starte med en valgmulighed. På Randers Regionshospital og Bispebjerg Hospital er der altid en grøn valgmulighed, og her er en fjerdedel af de måltider, der spises, vegetariske”.

DVF’s generalsekretær henviser desuden til, at der er fremsat et beslutningsforslag i Folketinget om netop dette, som skal behandles til december. Forslaget er oprindeligt et borgerforslag, som flere end 12.000 danskere skrev under på. Det blev i februar fremsat i Folketinget af Alternativet. Det blev derpå som mange andre forslag trukket tilbage på grund af coronakrisen, men er nu blevet genfremsat af Susanne Zimmer fra Frie Grønne.

Undersøgelsen fra Coop Analyse og Dansk Vegetarisk Forening viser også, at 16 % af danskerne nu lever fleksitarisk, dvs. spiser vegetarisk de fleste af ugens måltider. Det er en fordobling siden 2017, hvor det var 8 % – og en firedobling siden 2010, hvor det var 4 %.

Samtidig er det nu 28 % af de unge mellem 18 og 34 år, som lever fleksitarisk, hvilket er mere end en fordobling siden 2017, hvor det var 12 %.

“Det er fortsat især de unge, som driver udviklingen. Og det er stadig med klima og miljø som den mest udbredte motivation, men også sundhed og dyrevelfærd fylder meget”, fortæller Lars Aarup, analysechef i Coop.

I den brede befolkning er det primære motiv til kødfrie dage fortsat sundhed (33 %) efterfulgt af klima/miljø (27 %) og dyrevelfærd (19 %). Blandt unge er det primære motiv klima/miljø (37 %) efterfulgt af sundhed (30 %) og dyrevelfærd (28 %).

38 % af danskerne mener ifølge undersøgelsen, at det danske samfunds samlede kødforbrug bør sænkes; 36 % er uenige. Blandt de unge støtter 50 %, at kødforbruget generelt bør reduceres, mens 30 % er uenige.

Der er desuden opbakning både blandt danskerne generelt og især blandt de unge til andre konkrete tiltag, som kan fremme grønnere kost:

38 % af danskerne mener, at der i folkeskolen bør fokuseres på at lære at lave grøn mad fremfor mad med kød, 27 % er uenige. Blandt de unge støtter 48 % forslaget.

33 % af danskerne mener kostrådene tydeligere bør anbefale, at vi spiser mindre kød; 29 % er uenige. Blandt de unge støtter 45 % forslaget.

Undersøgelsen er en landsdækkende repræsentativ undersøgelse blandt 1.017 danskere. Den blev gennemført i juli 2020, men tallene offentliggøres først nu.

Kontakt:

Rune-Christoffer Dragsdahl
Generalsekretær, Dansk Vegetarisk Forening
rc (at) vegetarisk.dk / Tlf 50 56 18 17

Lars Aarup
Analysechef, Coop
lars.aarup@coop.dk / Tlf 30 91 92 66

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/ny-maling-danskerne-onsker-et-fast-vegetarisk-alternativ-i-de-offentlige-kokkener?releaseId=13603471

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu