ANNONCE

PRM / Ny rapport: Klimaforandringer er med til at skubbe flygtningetal i vejret

19. juni 2020 09:25 | Af: Ritzau Info
 

Pressemeddelelse fra Folkekirkens Nødhjælp

Nye tal fra FN’s flygtningeorganisation viser, at næsten 80 millioner mennesker er på flugt. Det svarer til 1 procent af verdens befolkning, og tallet er næsten fordoblet på et årti.

I dag udgiver Folkekirkens Nødhjælp sin egen rapport, der peger på, klimaforandringerne er en vigtig årsag til de konflikter, der får flygtningetallene til at stige så voldsomt.

Folkekirkens Nødhjælp har interviewet mere end 1000 mennesker, der både er ramt af væbnet konflikt og klimaforandringer i de afrikanske lande Mali og Somalia. Rapporten konkluderer, at klimaforandringer er med til at øge konfliktniveaet i skrøbelige lande, og at klimatilpasning kan være fredsskabende.

Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen siger:

“Vi hjælper allerede verdens fattigste med tørkeresistente afgrøder, vandingssystemer og akutnødhjælp, når katastrofen rammer. De 1000 interviews med lokale somaliere og maliere bekræfter os i vigtigheden af at skrue op for indsatsen. Og det klare indtryk fra samtalerne er, at folk langt hen af vejen er i stand til selv at tage fat på problemerne, hvis de kan få den nødvendige støtte. Så det er muligt at bremse flygtningestrømme og migration ved at hjælpe de udsatte mennesker med at bygge robuste lokalsamfund.”

Flere studier viser dog, at de rige lande nedprioriterer klimatilpasning i ulande. Klimapengene går i stedet til CO2-reduktion i de rigere lande.

Birgitte Qvist-Sørensen mener dog, at den logik er forfejlet med øje for de krafttigt stigende flygtningetal:

“Det sidste årti er antallet af mennesker på flugt næsten fordoblet, og det tal vil med sikkerhed eksplodere, hvis flere og flere landområder i Afrika og Asien bliver ubeboelige på grund af tørke og oversvømmelser. De menneskelige omkostninger vil være enorme, men det vil de økonomiske også. I Mali og Somalia oplever vi, at flere mennesker kæmper om de tilbageværende frugtbare områder, og den overlevelseskamp er så hård, at mange ikke ser anden mulighed end at drage på flugt, “siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Birgitte Qvist-Sørensen stiller gerne op til interview, og hele rapporten kan læses her:

https://www.noedhjaelp.dk/klima/rapport-klimaforandringer-sender-folk-paa-flugt?kjdfsghjsdf

Kontakt:

Pressechef Poul Kjar tlf.: +45 41865975 email: pkja@dca.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/ny-rapport-klimaforandringer-er-med-til-at-skubbe-flygtningetal-i-vejret?releaseId=13595620

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu