ANNONCE

PRM / Ny skat koster 9000 arbejdspladser, 10.000 boliger og over 5 mia. kr. til investeringer

7. oktober 2020 12:55 | Af: Ritzau Info
 

Forsvundne job og boliger, der ikke bliver bygget. Det er konsekvenserne, hvis politikerne indfører en helt ny lagerskat på teoretiske værdistigninger på ejendomme. Skatten vil ramme ejendomsinvesteringerne – og derfor også arbejdsmarkedet og nybyggeriet, viser beregninger fra EjendomDanmark.

Pressemeddelelse fra EjendomDanmark

En helt ny skat kan være på trapperne til at finansiere tidlig pension. Men en lagerskat kommer med en pris for hele samfundet. For udover selve skatten og øgede administrationsomkostninger vil den også ramme investeringslysten, der vil falde med 5,6 mia. kr. hvert år.

De manglende investeringer betyder, at der vil blive bygget 10-15.000 færre nye boliger i de store byer over de næste 10 år, hvilket er stik imod regeringens ønske om at bygge 110.000 nye.

Skatten vil også få den konsekvens, at 5000 arbejdspladser i ejendomsbranchen forsvinder – mens hele 9000 job vil forsvinde i samfundet som helhed. Det viser en beregning fra EjendomDanmark på baggrund af vurderinger og opgørelser fra Skatteministeriet og Finansministeriet.

“Det er altså ikke tegneserieagtige pengetanke, der blot vil skrumpe, hvis der indføres lagerskat. Det vil få store konsekvenser for de enkelte virksomheder, for byudviklingen og for folks arbejde. Det synes jeg, at vi skal være ærlige omkring. Ejendomsbranchen er i høj grad med til at sikre, at vi i de store byer også har fremtidens boliger til fremtidens borgere,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark.

Murstens værdi

Lagerskatten betyder, at virksomheder skal betale skat af den værdistigning, som en valuar eller lignende beregner. Men skatten giver udfordringer, fordi murstenenes øgede værdi kun giver penge i hånden, hvis ejendommen sælges. Uagtet skal skatten dog betales hvert år af det såkaldte driftsresultat.

“Det forringer virksomhedernes muligheder for at afdrage på deres gæld og igangsætte nye projekter. For pengene, til at betale skat af en teoretisk værdistigning, skal trækkes ud af de løbende indtægter og derfor af den pulje, der ellers skal bruges til blandt andet at betale af på gælden,” siger Jannick Nytoft.

“Lagerskatten gør det dermed svært at planlægge frem i tiden – som ellers er et nøglepunkt for alle virksomheder, der gennemfører typisk årelange bygge- eller renoveringsprojekter. Skatten vil jo reelt kunne svinge markant fra det ene år til det næste, fordi vi beskatter en teoretisk værdi. Samtidig skal den betales af den løbende drift, hvilket kan give stort pres på likviditeten. Samlet vil det drastisk forringe de økonomiske forhold for udlejningsejendomme og dermed lysten til at investere,” slutter han.

Lagerskatten er sammen med finansieringskilder som bankskat og øget aktieskat planlagt til at skulle betale for regeringens forslag om tidlig pension.

Bag beregningen

Lagerskat er en fremrykning af avanceskat, der skal betales løbende frem for på tidspunktet for et salg. Det svarer dog til en skatteforøgelse, da én krone betalt i dag er dyrere end én krone betalt i fremtiden. Samtidig vurderer Skatteministeriet nemlig, at udlejningsejendomme gennemsnitligt ejes i 25 år. Det giver en forhøjelse af avanceskatteprocenten fra 22 til 33 procent. For længere ejerperioder er skattestigningen større.

De større virksomheder investerer hvert år 35 mia. kr. i nybyggede ejendomme, men ved at øge den effektive beskatning falder de berørte investeringer. Finansministeriet opgør denne effekt til 1,45 procent for hvert procentpoint, skatten sættes op med. Dermed falder investeringerne i ejendomme med 5,6 mia. kr. årligt.

Ejendomsbranchen bidrager med i omegnen af 100.000 arbejdspladser i den danske økonomi. Et markant faldende investeringsniveau på 5,6 mia. kr. giver et samlet tab på 5.000 arbejdspladser i ejendomsbranchen og tilknyttede brancher og 9.000 beskæftigede i hele økonomien. 5,6 mia. kr. om året i færre investeringer svarer også over ti år til, at der vil blive bygget 10.000-15.000 færre nye boliger i de store byer.

Den vedhæftede figur illustrerer, at lagerskatten opsluger store dele af virksomhedernes driftsresultat. I år med værdistigninger på 5 procent, er det 28 procent af midlerne fra ejendommens drift, der skal indbetales i lagerskat. Heraf er store dele dog allerede bundet af skat og afdrag på gæld, og lagerskatten som andel af de frie driftsmidler udgør 65 procent.

Kontakt:

Adm. direktør Jannick Nytoft tlf.: 27112073 email: jny@ejd.dk

Pressekonsulent Cecilie Lund Vinther tlf.: 21404675 email: clv@ejd.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/ny-skat-koster-9000-arbejdspladser-10000-boliger-og-over-5-mia-kr-til-investeringer?releaseId=13601434

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu