PRM / Ny stor undersøgelse kortlægger senfølger hos overlevere efter kræft i ungdommen

29. juni 2018 17:07 | Af: Ritzau Info
 

Behandling af kræft bliver hele tiden bedre, og flere overlever sygdommen. Derfor bliver det mere og mere vigtigt at have fokus på, hvordan man får et godt liv efter sygdommen. Ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse kortlægger nu, i den største undersøgelse af sin slags til dato, hvilke senfølger tidligere kræftpatienter har risiko for at få i form af sygdomme der rammer kroppens hormonsystemer. Det er viden som kan bruges til at opdage senfølgerne tidligt og måske mindske omfanget.

Pressemeddelelse fra Kræftens Bekæmpelse

Det er sygdomme som sukkersyge og andre stofskiftesygdomme som sygdom i skjoldbruskkirtlen samt sygdomme i testikler eller æggestokke, som er de hyppigste senfølger ifølge den nye undersøgelse.

Forskerne har fulgt kræftpatienter, der fik deres kræftdiagnose mens de var mellem 15 og 39 år gamle. Det er første gang man har undersøgt risikoen for sygdomme i hormonsystemet specifikt hos denne gruppe af kræftoverlevere.

De nye resultater viser også, at der er stor forskel på, hvilke senfølger patienterne har risiko for, afhængig af den oprindelige kræftsygdom. Det forklarer postdoc Kathrine Rugbjerg fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, som har deltaget i den nye forskning:

– Eksempelvis er der særlig høj risiko for stofskiftesygdomme hos patienter, der har haft Hodgkin lymfom, som ofte behandles med stråleterapi mod skjoldbruskkirtlen, siger Kathrine Rugbjerg.

Viden kan give bedre behandling

Resultaterne kan være nedslående læsning, men grundlæggende er det et udtryk for, at overlevelsen efter en række kræftsygdomme i dag er så god, at det nu er muligt at sætte større fokus på det liv patienterne har efter sygdommen.

Og detaljeret viden om hvilke senfølger bestemte patienter risikerer, er viden som i fremtiden kan komme patienterne til gavn. Det forklarer læge Mette Vestergaard Jensen fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning som har stået i spidsen for den nye forskning:

– Jo mere vi ved om, hvilke sygdomme kræftoverleverne risikerer at få, jo bedre kan vi være opmærksomme på symptomer og sætte tidligt ind med behandling og dermed mindske omfanget. Vores resultater giver også anledning til yderligere undersøgelser af, om man måske kan vælge behandlingsmetoder eller kombinationer af behandling, der giver den samme gode overlevelse men færre senfølger, siger Mette Vestergaard Jensen.

Toppen af isbjerget

Og der er god brug for viden om senfølger hos kræftpatienter. Problemerne med senfølger er nemlig større end vist i den nye undersøgelse.

– Vi har kun medregnet de senfølger, der kræver hospitalsindlæggelse. Det vil sige, at der er et meget større antal patienter med senfølger som eksempelvis kun kommer til deres egen læge med problemerne. Det understreger hvor vigtigt det er med mere forskning og viden indenfor dette område, siger Kathrine Rugbjerg.Tallene bag undersøgelsen

Undersøgelsen er baseret på 32.548 tidligere kræftpatienter diagnosticeret med kræft i alderen 15-39 år. Kontrolgruppen bestod af 188.728 danskere uden kræft.

Resultaterne viser, at patienterne havde en 73 pct. større risiko for at blive indlagt på grund af sygdomme relateret til hormonsystemet. Det tal dækker over, at der blandt kræftoverleverne var 2129 personer der blev indlagt af denne årsag, mod et forventet antal på 1232 personer – altså cirka 73 pct. højere.

Forskerne samarbejder

Den nye forskning er blevet til i et samarbejde mellem forskere fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, Rigshospitalet.

Kontakt:

Postdoc Katrine Rugbjerg, Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, tlf: 3525 7637
E-mail: rugbjerg@cancer.dk

Mette Vinter Weber, kommunikationsrådgiver ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, mobil 2895 2828, e-mail: mvw@cancer.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/ny-stor-undersogelse-kortlaegger-senfolger-hos-overlevere-efter-kraeft-i-ungdommen?releaseId=13153917

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu