ANNONCE

PRM / Ny undersøgelse fra Akademikerne: Kønsulighed på arbejdspladsen er ikke kun et problem i mediebranchen

11. september 2020 20:50 | Af: Ritzau Info
 

Køn har både betydning for lønniveau og position på arbejdspladsen. Det viser en undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for hovedorganisationen Akademikerne, der repræsenterer 431.000 medarbejdere på det private og offentlige arbejdsmarked.

Pressemeddelelse fra Akademikerne

“Vi har brugt alt for lang tid på at diskutere, om der er problemer med ligestilling eller ej. Den diskussion skal vi ud over. Køn påvirker både lønniveau og position på arbejdspladsen. Den relevante diskussion er, hvordan vi kommer ligestillingsproblemerne til livs”

Det udtaler Akademikerne (AC)’s formand Lars Qvistgaard. Han mener, at den nye undersøgelse understøtter den sidste tids vidnesbyrd, og bekræfter at vi har problemer med kønsulighed bredt på det danske arbejdsmarked.

“De sidste dage har en lang række modige kvinder gjort det klart, at der eksisterer problemer med kønsulighed i mediebranchen – de her tal viser at problemet ikke kan isoleres til en enkelt branche. Problemer med kønsulighed eksisterer bredt, på det danske arbejdsmarked”.

Undersøgelsen viser blandt andet, at 83% af mænd aldrig har oplevet eller mistænkt at deres køn havde en effekt på deres lønniveau For kvinder er tallet 60%. I forhold til vurderingen af kønnenes betydning for den enkeltes position på arbejdspladsen, er tallene 82% for mænd og 68% for kvinder.

Det er ifølge Lars Qvistgaard under al kritik:

“Vi kan ikke acceptere at kvinder oplever at køn er definerende for deres løn og position på arbejdspladsen. Vi bliver nødt til at skabe et arbejdsmarked hvor alle bliver mødt med respekt”.

For yderligere kommentarer, kontakt Akademikernes formand Lars Qvistgaard på 2147 2686 eller kommunikationskonsulent Yasmin Davali på 2069 9236.

Akademikerne varetager interesser for 431.000 medlemmer på det offentlige og private arbejdsmarked.


Undersøgelsens nøgletal:

Har du nogensinde mistænkt eller oplevet, at køn havde betydning for, hvilke jobs og karrieremuligheder der var, i en virksomhed, du selv var ansat i?

Ja

Nej

Ved ikke/ønsker ikke at svare

Alle

21%

71%

8%

Mænd

17%

76%

7%

Kvinder

25%

67%

8%


Har du mistænkt eller oplevet, at dit køn har haft betydning for dit lønniveau?

Nej

Ja, haft mistanke

Ja, har oplevet

Ved ikke/ønsker ikke at svare

Alle

72%

15%

7%

6%

Mænd

83%

9%

3%

4%

Kvinder

60%

22%

11%

7%


Hvordan havde dit køn, betydning for dit lønniveau?

Kun stillet til personer, der har svaret at de har mistanke eller har oplevet at deres køn havde betydning for deres lønniveau.

Fik højere løn

Fik lavere løn

Ønsker ikke at svare/ved ikke

Alle

20%

62%

18%

Mænd

67%

16%

17%

Kvinder

2%

80%

18%


Har du mistænkt eller oplevet, at dit køn har haft betydning for din position på arbejdspladsen?

Nej

Ja, haft mistanke

Ja, har oplevet

Ved ikke/ønsker ikke at svare

Alle

75%

12%

7%

6%

Mænd

82%

9%

4%

5%

Kvinder

68%

16%

9%

7%


Hvordan havde dit køn betydning for din position på arbejdspladsen?

Kun stillet til personer, der har svaret at de har mistanke eller har oplevet at deres køn havde betydning for deres position på arbejdspladsen.

Positivt

Negativt

Ønsker ikke at svare/ved ikke

Alle

30%

46%

24%

Mænd

54%

31%

15%

Kvinder

15%

55%

30%

© Kantar Gallup for Akademikerne. Undersøgelsen er gennemført 21

27/2 2020 og er baseret på GallupForum webinterview med

1.025 repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 år eller derover.

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/ny-undersogelse-fra-akademikerne-konsulighed-pa-arbejdspladsen-er-ikke-kun-et-problem-i-mediebranchen?releaseId=13599791

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE

| Af: Ritzau Info
 

Mange af disse har at gøre med at få rengjort forskellige dele af huset eller renset dine køkkenmaskiner og hårde hvidevare. Det kan være svært at huske det hele, særligt de ting, som ikke ligefrem er synlige i hverdagen. I det følgende kan du derfor læse om tre ting, som mange boligejere glemmer at få rengjort, netop fordi det ikke er nemt at se, at de behøver rensning, før det potentielt er for sent.

Emhætten

Emhætten er noget mange glemmer at få renset. Nærmere bestemt er det emhættefiltret, der kræver rengørng en gang imellem. Du behøver ikke at gøre andet end at tage filtret ud og rense det med varmt vand eller give det en tur i opvaskemaskinen. Det er nemt, men alligevel noget man ofte glemmer, fordi filtret ikke er til at se medmindre, du stikker hovedet ind under emhætten. Det kan dog ende med, at der går mug i filtret, hvilket i værste tilfælde kan være sundhedsskadeligt eller brandfarligt. Kommer det så vidt, bliver hele emhætten ofte nødt til at blive skiftet. Derudover kan et beskidt filter resulterer i, at der drypper uhygiejniske væsker fra emhætten ned i den mad, du er ved at lave. Det er altså en god idé at få det renset regelmæssigt.

Tagrender

En anden ting som husejere ofte glemmer, er at få renset tagrenden, fordi det ikke er nemt at se, hvor beskidt den er uden at kravle op på en stige. Her ophobes grannåle, blade, mos og andet skidt over tid. Hvis det ikke renses jævnligt, kan det resulterer i, at regnvand og smeltevand ikke frit kan løbe gennem tagrenden, hvilket i værste fald kan skade husets sokkel. Du kan forsøge dig med at rense tagrenden selv, men hvis du ikke har evnerne, tiden eller udstyret til dette, er den bedste løsning oftest at bestille professionelle til at foretage tagrenderens. På den måde sikrer du dig det bedste og hurtigste resultat.

Vaskemaskinen

Det virker ikke altid logisk at skulle vaske sin vaskemaskine – den køre jo hele tiden vaskeprogrammer med sæbe. Og som regel ser vaskemaskinen da heller ikke beskidt ud. Alligevel er det vigtigt at få den regelmæssigt rengjort for at undgå lugtgener og forlænge maskinen levetid. En god måde at holde den ren på er en gang imellem at køre et program uden tøj ved høj temperatur. På den måde dræber du de bakterier, som helt naturligt sætter sig i maskinen fra de beskidte tøj. Derudover er det en god ide at vaske både sæbeskuffen og rummet som den sidder i. Skuffen kan som regel tages helt ud og vaskes med varmt vand. På den måde undgår du at maskinens sæbeslange tilstoppes. Sidst men ikke mindst, skal du huske at afkalke din vaskemaskine en gang imellem afhængig af hårdheden af dit vand. Afkalkningen kan nemt klares ved at at putte citronsyre i tromlen og køre et program på 60 eller 95 grader.

Produceret af Heymate

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu