PRM / Ny WMO-klimastatus: 2018 bliver det fjerde varmeste år til dato

30. november 2018 11:11 | Af: Ritzau Info
 

FN-organisationen for vejr og klima, WMO, udsender hvert år op til årets klimatopmøde en foreløbig status over verdens klima og årets vejrbegivenheder. I år er nogle af nøgleordene hedebølgen i Skandinavien og naturbrandene i Californien, Sverige og Grækenland.

Pressemeddelelse fra DMI – Danmarks Meteorologiske Institut

World Meteorological Organization, WMO, udsender i forbindelse med COP24, årets klimatopmøde, en foreløbig status for 2018 baseret på input fra verdens meteorologiske institutter. Den gør status over udviklingen i klodens temperatur og samler op på årets vejrbegivenheder.

“WMO gør status over udviklingen i klodens temperatur og samler op på årets voldsomme vejrbegivenheder som tropiske storme, voldsomme regnskyl og alvorlige tørkebegivenheder. 2018 ser ud til at indskrive sig som det fjerde varmeste i de meteorologiske opgørelser. Det betyder, at de sidste fire år – 2015, 2016, 2017 og 2018 – er de fire varmeste år, der nogensinde er målt,” siger DMI’s Tina Christensen, som er det danske kontaktpunkt for FN’s klimapanel, IPCC.

Hedebølge i Skandinavien

Det fremgår i den netop offentliggjorte statusopgørelse for WMO, at store dele af Europa i 2018 oplevede ekstraordinær varme og tørke igennem slutningen af foråret og sommeren. Nogle af de mest unormale forhold ramte det centrale og sydlige Skandinavien, hvor perioden var den tørreste og varmeste nogensinde målt.

“I Danmark var perioden fra maj til starten af august den varmeste, tørreste og solrigeste, vi har oplevet, siden DMI startede regelmæssige målinger i 1874. Det gav den længste og værste tørke i dansk vejrhistorie,” siger seniorklimatolog John Cappelen fra DMI, som har leveret danske tal til WMO’s statusopgørelse.

Omfattende naturbrande

Større naturbrande har også sat sine spor på 2018. Området omkring Athen i Grækenland blev ramt af en stor naturbrand den 23. juli. Ifølge WMO’s statusopgørelse spredte branden sig hurtigt i kraftige vinde, som var usædvanlige for årstiden med vindstød op til 124 km/t, og den medførte betydelige tab af menneskeliv. Også Sverige og senest Californien har været ramt af store naturbrande i 2018.

“Sverige oplevede i sommer den største udbredelse af skovbrande nogensinde, og Californien har også været usædvanligt hårdt ramt i år. I sommer oplevede Californien den største skovbrand nogensinde, og her i november var delstaten udsat for den mest destruktive skovbrand, hvad angår materiel skade og den mest dødbringende i over 100 år. Risikoen for skovbrande stiger desværre mange steder, efterhånden som klimaet bliver varmere,” siger Tina Christensen fra DMI.

Klimatopmøde COP24 i december

Årets klimatopmøde COP24 i Katowice i Polen fra 2.-14. december anses for at være den vigtigste COP, siden Parisaftalen om klimaets fremtid faldt på plads på COP21 i 2015. På programmet er en evaluering af indsatsen for at begrænse den globale opvarmning. Drøftelsen skal danne grundlag for landenes opdatering af deres klimabidrag til Parisaftalen, som skal ske senest i 2020.

I august 2018 blev det på baggrund af den usædvanlige sommer besluttet, at DMI vil arbejde endnu tættere sammen med de nordiske og baltiske meteorologiske institutter omkring vejrprognoser og klimaservices. Læs mere her: http://www.dmi.dk/nyheder/arkiv/nyheder-2018/september/klimaforandringer-noedvendiggoer-internationalt-samarbejde/

Kontakt:

presse@dmi.dk
Tlf. 39157509
www.dmi.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/ny-wmo-klimastatus-2018-bliver-det-fjerde-varmeste-ar-til-dato?releaseId=13564863

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu