PRM / Nye vejledninger skal skabe klarhed for ordblinde, forældre og lærere

14. november 2018 10:46 | Af: Ritzau Info
 

Danmarks bibliotek for folk med læsevanskeligheder, Nota, har sammen med læsevejledere udviklet en række guides til ordblinde, deres forældre og lærere, som nu er lanceret på www.nota.dk/ordblind. De samler videnskabelig funderet information om ordblindhed og hvilke værktøjer og muligheder, der findes. Det vækker glæde i Ordblindeforeningen, der har savnet et sted at henvise til i årevis.

Pressemeddelelse fra Nota

Selvom vi i Danmark er blevet mere og mere opmærksomme på ordblindhed, er der stadig huller. Hvis et barn bliver testet ordblind, har forældre og undervisere ikke kunnet finde lettilgængelig information fra en officiel kilde. Og det har man kunnet mærke i Ordblindeforeningen:

– Frustrerede forældre har i årevis ringet til os for at høre, om ikke der er noget pålideligt informationsmateriale, som de kan finde inspiration i til at hjælpe deres barn, siger Christian Bock, næstformand i Ordblindeforeningen.

Nota: Et skridt på vejen

Notas direktør, Michael Wright, fortæller, at det er en stor omkostning for samfundet, hvis ordblinde og deres forældre og lærere ikke får den rigtige hjælp.

– Ordblinde er underbeskæftigede i forhold til resten af befolkningen, og overrepræsenterede på overførselsindkomster, så i sidste ende vil det gavne samfundsøkonomien, hvis de får den rigtige hjælp i skoletiden. De nye vejledninger er kun et skridt på vejen, men vi håber, at tilgængeligheden af helt lavpraktiske konkrete tips og tricks vil få flere til at involvere sig mere seriøst i ordblindheden, siger Michael Wright.

Lærer: Det fungerer

Læsevejleder Hanne-Mette Thøgersen på Sydskolen i Asnæs i Odsherred Kommune er blandt de første til at benytte sig af vejledningerne, og hun hilser værktøjerne velkommen.

– Tidligere vidste lærere ikke, hvad de skulle gøre for deres elever med dysleksi, med mindre de tyggede sig gennem tung teoretisk læsning og evidens. Og selv hvis de gjorde, betyder det jo ikke nødvendigvis at de finder frem til, hvordan de laver et godt forældresamarbejde, siger Hanne-Mette Thøgersen, der også har samlet læsevejledere på tværs i kommunen for at dele den nye viden og få udbredt ordblindeindsatsen.

– Det nye informationsmateriale fungerer så godt hos os, at vi mildest talt har fået hænderne fulde, men selvom det er lettilgængeligt, kræver det stadig ressourcer, siger Hanne-Mette Thøgersen.

Ordblindeforeningen: Det vil betyde mindre forvirring

Næstformanden for ordblindeforeningen håber, at dem, der er påvirket af ordblindhed, nu lettere kan undgå tvivlsomme tilbud til at ‘afhjælpe’ ordblindhed.

– Det er vigtigt, at hjælpen kommer fra en neutral enhed som f.eks. Nota, for det betyder, at vi kan undgå dem, der f.eks. tilbyder “helbredelse” af ordblindhed med lydterapi osv. uden dokumenteret effekt, og bare forvirrer og narrer ordblinde og deres pårørende, siger han.

De nye vejledninger kan findes på www.nota.dk/ordblind.

Kontakt:

Pressekoordinator Mark Kjær | +45 4142 3635 | mark@kempkjaer.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/nye-vejledninger-skal-skabe-klarhed-for-ordblinde-foraeldre-og-laerere?releaseId=13564101

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu