ANNONCE

PRM / Nyt Citizen Science projekt: Hjælp forskerne med at finde vandmænd

9. november 2020 13:29 | Af: Ritzau Info
 

Hvor er der vandmænd, og hvor mange er der? Det vil vandmandsforskere gerne vide meget mere om. Derfor beder de nu alle danskere – ja, faktisk alle i Nordeuropa – downloade en app og melde ind, hvis man ser vandmænd, når man er på strandtur eller ude at sejle.

Pressemeddelelse fra Syddansk Universitet

Vandmænd har hidtil i store træk levet uden for forskernes søgelys, men i de senere år er der kommet mere fokus på dem.

De har fx vist sig at kunne opfange mikroplastik i havet med deres slimede kropsdele, og de har potentiale som føde for både dyr og mennesker.

På den mindre positive side ser forskere med bekymring på, at de kan optræde i enorme stimer, som kan tilstoppe fx kraftværkers kølevandsindtag og fiskernes net.

Hvordan kommer de rundt?

Vandmænd kan ikke svømme eller selv bevæge sig på anden vis, så de bliver transporteret rundt i havene af hav- og vindstrømme.

Der kan være meget store variationer fra år til år og fra sted til sted.

– Vi har brug for mere viden om, hvordan de kommer rundt, så vi kan blive bedre til at beregne hvornår og hvor, de store og potentielt skadelige stimer opstår, så fx kraftværker, fiskere og badegæster kan få et varsel, siger Jamileh Javidpour, biolog ved Syddansk Universitet.

Jamileh Javidpour er også leder af det store, fælleseuropæiske forskningsprojekt GoJelly, som står bag app’en.

Når man har downloadet den, kan man melde ind, når man ser en eller flere vandmænd.

App’en indeholder også fotos af de mest almindelige vandmænd i nordeuropæiske farvande, så man artsbestemme dem, man finder på sin strandtur eller sejltur.

GoJelly kan pt kun bruges til iOS, men er snart tilgængelig til Android også. Hent i appstore eller her.

GoJelly er et EU-støttet forskningsprogram, der primært forsker i at bruge vandmænds slim til at udvikle et filter, der kan opfange mikroplastik.

Læs også: Vandmænd skal fjerne mikroplast-forurening.

Læs også: Vandmænd indeholder nul kalorier – hvorfor gider fisk så æde dem?

Læs også: Gopler bruger kannibalisme som strategi til at brede sig.

Kontakt:

Leder af GoJelly, biolog ved Biologisk Institut, Syddansk Universitet Jamileh Javidpour: https://portal.findresearcher.sdu.dk/da/persons/jamileh. mobiltlf: 9350 7027. email jamileh@biology.sdu.dk.

Kommunikationsmedarbejder Birgitte Svennevig, birs@sdu.dk tlf 2759 8679.

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/nyt-citizen-science-projekt-hjaelp-forskerne-med-at-finde-vandmaend?releaseId=13603916

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu