ANNONCE

PRM / Nyt industriforlig: Forhøjelse af fritvalgskontoen giver mere til alle

9. februar 2020 14:07 | Af: Ritzau Info
 

Forliget på Industriens område ligger nu klar, og de 30.000 medlemmer af HK Privat, der er ansat i industrien, kan se frem til en fritvalgskonto, der stiger fra 4 til 7 %. Derudover er der blandt andet også 3 ugers barsel ekstra til far med fuld løn og et nybrud i forhold til muligheden for efter- og videreuddannelse efter en opsigelse.

Pressemeddelelse fra HK Privat

Søndag formiddag er CO-Industri, som HK Privat er en del af, blevet enige med arbejdsgiverne i Dansk Industri om en forligsskitse, der både sikrer fædre 3 ugers mere barsel med fuld løn og forhøjer den såkaldte fritvalgskonto, hvor lønmodtagerne i forskellig grad kan bestemme, om de vil bruge kontoen til at få udbetalt mere i løn, sætte pengene til side til pensionen eller veksle til fx seniorfridage. HK Privat repræsenterer flertallet af funktionærerne på området.

Formand for HK Privat Simon Tøgern er overordnet tilfreds med resultatet:

“Vi kan være godt tilfredse med, at netop fritvalgskontoen forhøjes til 7 % over de næste 3 år, og vi har fx i forhold til småbørnsfamilierne fået sikret lidt mere frihed. Vi ser i HK Privat i høj grad fritvalgskontoen som en “arbejdslivskonto”, og det er vi kommet et skridt tættere på med forhøjelsen.”

Simon Tøgern mener i det hele taget, at der er pæne indrømmelser i forliget i forhold til HK Privats ønsker, men hæfter sig særligt ved, at man har sikret fædrene 3 ugers ekstra barsel:

“At far skal have mulighed for at tage mere barsel er en politisk mærkesag for os i HK Privat, så vi er glade for, at industriens overenskomster nu øremærker hele 8 ugers barsel til far med fuld løn. Det vil tjene mere ligestilling og forhåbentlig gøre dilemmaet omkring familiens økonomiske situation ved fars barsel væsentligt mindre,” siger han og fortsætter:

“Vi har også fået et nybrud i forhold til efter-og videreuddannelse. Vi har nemlig lavet en aftale om, at overenskomstmidler skal kunne tages med ind i en dagpengeperiode, hvis man bliver opsagt, så man kan få op til 5 ugers uddannelse betalt med op til 85 % af sin løn, efter at man er stoppet. Det kræver dog, at lovgivning på området rettes til, men det har vi alle en forventning om vil lykkes.”

“Jeg mener, at vi samlet set står med en overenskomst, hvor der er mere til alle, og det er en præstation i sig selv,” afslutter Simon Tøgern.

Ved overenskomstforhandlingerne i 2017 steg fritvalgskontoen med 2 til de nuværende 4 %, så det er altså en forhøjelse på 3 % over de kommende tre år, der er forhandlet hjem denne gang.

Industriforliget sætter vanen tro tonen for resten af forhandlingerne på det private arbejdsmarked.

HK Privats sektorbestyrelse skal i morgen mandag d. 10. februar tage stilling til, om de anbefaler HK Privats medlemmer at stemme ja eller nej til industriforliget.

Overenskomsterne løber i tre år, og umiddelbart efter industriforliget er på plads, forhandles HK Privats 22 resterende landsoverenskomster for godt 60.000 medlemmer. Det gælder en blandet skare af kontoransatte, laboranter, klinikassistenter og andre faggrupper.

Kontakt:

Simon Tøgern, formand for HK Privat, tlf. 50 90 96 42, simon.toegern@hk.dk
Tina Mellergaard, presse i HK Privat, tlf. 42 72 23 78, tina.mellergaard@hk.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/nyt-industriforlig-forhojelse-af-fritvalgskontoen-giver-mere-til-alle?releaseId=13587801

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu