ANNONCE

PRM / Omskæringskomplikationer er toppen af isbjerget

18. november 2020 09:36 | Af: Ritzau Info
 

TV2 rapporterede tirsdag d. 17. november 2020 at ca. 30 børn om året skades alvorligt af omskæring, men tallet er kun toppen af isbjerget, mener Intact Denmark, forening mod børneomskæring.

Pressemeddelelse fra Intact Denmark

“Det reelle antal alvorlige omskæringskomplikationer er formentlig langt højere”

udtaler Lena Nyhus, forkvinde for Intact Denmark og påpeger, at

“Allerede i 2013 udførte Rigshospitalet et studie, der viste, at selv når omskæringer udføres af landets bedste læger udfører omskæringerne, sker der væsentlige komplikationer i 5,1% af tilfældene. Det vil sige, at penis eller penishovedet kappes af, at der opstår livstruende blødninger, infektioner, der kræver indlæggelse, eller måske endda hjertestop. Hvis vi overfører det til nugældende omskæringsrater, vil det sige 100-150 børn om året.”

Årsagen til den store forskel mellem de studiet og de rapporterede komplikationer kan være, at nogle læger ikke er opmærksomme på, at omskæringskomplikationer skal indrapporteres med diagnosekoden DZ907D, der er forholdsvis ny. Det forlyder også, at nogle hospitalsafdelinger undlader at registrere komplikationerne af frygt for, at forældrene fremover ikke søger lægehjælp til børn, hvis indgrebet går galt.

Lena Nyhus påpeger envidere at

“Man skal også huske, at hver eneste omskæring af et raskt barn er en skade på deres krop. Det er en forhudsamputation, der fjerner halvdelen af hudoverfladen på penis. Det er et overgreb og det bør stoppes med en 18 års aldersgrænse. Man skærer da ikke i raske børn.”

Styrelsen for patientsikkerhed anslår, at der omskæres ca. 2.000 raske drengebørn om året, men Intact Denmark vurderer, at tallet er for lavt, da der kun medregnes børn af forældre med første eller anden generations ikke-vestlig baggrund. Børn af blandede forældrepar og børn af forældre med længere tilknytning til Danmark medregnes ikke. Intact Denmark vurderer derfor, at et mere realistisk estimat er, at mere end 3.000 raske drengebørn omskæres hvert år.

Intact Denmark står bag borgerforslag FT124, der har været i behandling i folketingets sundhedsudvalg siden 2018. Forslaget overgår nu til behandling i retsudvalget og førstebehandles for denne folketingssamling d. 19. november 2020 som B07.

Sideløbende behandles folketingsmedlem Simon Emil Ammitzbøll-Billes beslutningsforslag om omskæring B06.

Danmarks læge-, sundheds-, og børneorganisationer anbefaler at omskæring af raske drengebørn under 18 år stoppes.

Læs Intact Denmarks parallelnotat om omskæring for fakta om omskæring samt en kommenteret oversigt over folketingets spørgsmål til ministre om emnet.

Kontakt:

Forkvinde Lena Nyhus tlf.: 20 83 37 67 email: lena@intactdenmark.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/omskaeringskomplikationer-er-toppen-af-isbjerget?releaseId=13604186

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu