ANNONCE

PRM / Overborgmesteren vil lægge en dæmper på nattelivet i København

15. september 2020 06:10 | Af: Ritzau Info
 

Kommunale medarbejdere skal have mulighed for at udskrive afgifter til dem, der sviner og larmer i byen, og alkoholsalget i detailhandlen i byens partyzoner skal lukkes kl. 20. Overborgmester Frank Jensen vil lægge en dæmper på det hårde og larmende natteliv.

Pressemeddelelse fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Larm, affald og voldsepisoder. Nattelivet i København har både før og under corona-pandemien tiltrukket sig meget uheldig opmærksomhed bl.a. med nogle meget alvorlige voldsepisoder i Indre By og med larm og skrald i festbelastede områder rundt om i byen.

Nu vil overborgmester Frank Jensen sætte ind, så adgang til alkohol bliver mere vanskelig i byens nattelivszoner, og støj- og affaldssyndere kan få stukket en afgift ud af kommunens medarbejdere på gaden.

“København er en fantastisk og levende by, og det er dejligt! Men det skal være rart at bo her og besøge byen på alle tider af døgnet. Vi har set, at generne fra nattelivet i København i bestemte områder af byen, især i Indre By, blev alt for store – med mere larm, mange fulde mennesker i gaden og helt uacceptable voldsepisoder. Festen i gaden har simpelthen taget overhånd. Det skal vi have gjort op med,” siger overborgmester Frank Jensen (S).

Overborgmesteren foreslår, at der indføres forbud mod salg af alkohol efter kl. 20 i udvalgte områder, såkaldte nattelivszoner, i de større byer, fx i Indre By i København. Det skal ske ved at gøre salg af alkohol om aftenen og natten ulovlig i kiosker og butikker mv. – ligesom reglerne var i lukkeloven før 2005.

Samtidig foreslår overborgmesteren, at kommunens beføjelser udvides, så fx kommunens støjvagter og parkmedarbejdere får hjemmel til at udskrive afgifter til personer, der overtræder byens ordensreglementer. I dag er det alene politiet, der kan håndhæve ordensreglementet og udskrive bøder. De nye beføjelser vil være på linje med kommunens parkeringsvagter, som i dag kan udskrive p-afgifter ved ulovlig parkering.

Det kan fx være, når der bliver smidt affald i byens parker og byrum, eller når der bliver spillet høj musik på tidspunkter, hvor det ikke er tilladt. Noget som rigtig mange københavnere har været generet af denne sommer.

“Politiet gør allerede et kæmpe arbejde, og det er klart, at de ikke kan være overalt. Samtidig har vi allerede medarbejdere i byens gader, parker og ved havnen, som kan hjælpe med at sikre, at folk ikke sviner og larmer. Dem skal vi give et ekstra redskab til at sikre en rolig og ren by,” siger overborgmester Frank Jensen (S).

Forslagene har overborgmesteren givet videre til justitsministeren på et møde mandag den 14. september.

Kontakt
Overborgmester Frank Jensen via presserådgiver Merle Sofie Simonsen, tlf. 2151 9112

FAKTA

 • Byens parker og byrum reguleres i dag af ordensreglementer, der alene håndhæves af politiet. Sker der overtrædelser, fx høj musik på tidspunkter, der ikke er tilladt, kan politiet udskrive en bøde.
 • Overborgmester Frank Jensen foreslår, at kommunen får lovhjemmel til, at også kommunale medarbejdere kan håndhæve ordensreglementerne ved at udskrive afgifter til de personer, der bryder dem. Det kan fx være ansatte ved kommunens idræts- og kulturfaciliteter, støjvagter eller ansatte i kommunens parker og andre arealer med offentlig adgang – på steder, hvor skiltning klar angiver regler om støj og affald.
 • Hvis man i dag vil købe alkohol om aftenen eller natten, kan det ske på barer og diskoteker, samt i kiosker og butikker, hvor der ingen regler er for indtag af alkohol.
 • Før 2005 var det forbudt at sælge, udlevere eller udbringe drikkevarer med 2,8 pct. vol. alkohol eller derover mellem kl. 20.00 og kl. 06.00. Dertil var der krav om, at de disse varer var afskærmet i det nævnte tidsrum. Med ændringen af lukkeloven i juli 2005 afskaffede man reglerne om forbud mod salg af alkohol efter kl. 20 i butikker.
 • En regulering af alkoholsalget i detailhandlen efter kl. 20 skal føre til mindre salg til borgere, der afvises på værtshuse og caféer, fordi de er for unge eller for påvirkede, og også forhindre impulskøb af alkohol efter nattelivets lukketid.
 • Københavns Kommune har allerede iværksat en række tiltag for at mindske nattelivets gener, blandt andet:
  • Vagter og værter i nattelivet. Der er indsat natteværter i Middelalderbyen og støjvagter, som tager sig af støj fra barer, restauranter og udendørs musikarrangementer, og sommeren over har der været indsat gadeplansmedarbejdere målrettet hotspots i byen.
  • Tæt samarbejde med Københavns Politi, der blandt andet har tv-overvågning i Gothersgade og Vestergade og fast patruljerer i Indre By til fods fredag og lørdag fra 22.00-6.00.
  • Ekstra renhold. Kommunen har afsat 900.000 kroner til ekstra renhold og spuling af festgader i Indre By, herunder til mobile toilet-ter i sommermånederne. Desuden erstattes skraldespandene i Indre By i løbet af i år med 120 større skraldespande efter flere forsøg på at mindske mængden af affald.

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/overborgmesteren-vil-laegge-en-daemper-pa-nattelivet-i-kobenhavn?releaseId=13599917

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu