ANNONCE

PRM / Overenskomst på plads for 2.500 HK’ere i it-branchen

6. marts 2020 11:58 | Af: Ritzau Info
 

HK Privat og Dansk Erhverv er blevet enige om en 3-årig overenskomst, som blandt andet øger værdien af fritvalgskontoen, sikrer 3 ugers mere lønnet forældreorlov og tilfører flere midler til kompetenceudvikling.

Pressemeddelelse fra HK Privat

Efter 16 timers marathon-forhandlinger gav HK Privat og Dansk Erhverv sent i nat hinanden hånden på en ny overenskomstaftale, der omfatter op i mod 2.500 medarbejdere, som til daglig arbejder med it hos danske it-virksomheder.

Ifølge Kim Bonde, faglig sekretær hos HK Privat, bygger aftalen videre på mange af elementerne fra det store industriforlig samt resultatet på Handel, Viden og Service- overenskomsten. Blandt andet forøges værdien af fritvalgskontoen fra 4 til 7 procent, som den enkelte it-ansatte kan bruge til forskellige formål. Det kan være ekstra løn i forbindelse med ferie, feriefridage, pensionsindbetaling, finansiering af 2 børneomsorgsdage, seniorfrihed, barns 2. sygedag eller lægebesøg med barn.

Beløbet på fritvalgskontoen kommer oveni den løn, som de fleste medlemmer af HK Privat selv forhandler hjem ude på arbejdspladserne

”Det er glædeligt, at fritvalgskontoen vokser så betydeligt. Det vil medlemmerne få stor gavn af i hverdagen. Og så har vi som noget helt nyt også sikret, at tillidsrepræsentanten og virksomheden lokalt kan aftale, at beløbet helt eller delvist kan udbetales løbende med lønnen. Det giver en helt ny dimension af fleksibilitet. Og det er helt i tråd med mange af de ønsker, som er kommet fra medlemmerne,” siger Kim Bonde, faglig sekretær i HK Privat.

Desuden sikrer den nye aftale 3 ugers ekstra betalt forældreorlov til faren/den anden forælder. Det betyder, at den samlede periode for betalt forældreorlov udvides fra i alt 13 til 16 uger. Af de 16 uger har den, som har haft barselsorlov, ret til at holde fem uger. Den, der ikke har haft barselsorlov, har ret til otte uger mod tidligere 5 uger. Og de resterende tre uger kan deles mellem forældrene.

Indbetaling til kompetenceudviklingsfonden hæves fra 820 kr. pr. medarbejder pr. år til 920 kr. “Efteruddannelse og kompetenceudvikling på it-området efterspørges i høj grad hos både virksomhederne og medarbejderne. Det er et helt centralt konkurrenceparameter i branchen, at medarbejderne er up-to-date med den nyeste viden. Og der synes jeg, at vi tager et stort fælles ansvar for at imødekomme det behov,” påpeger Kim Bonde

Der er med forliget også aftalt, at tillidsrepræsentanten orienteres, når it-virksomhederne bruger udenlandske underleverandører – og det anbefales, at baggrundsoplysninger om underleverandøren også bliver udleveret.

Og så bliver der med overenskomsten nedsat en række samarbejdsudvalg med særligt fokus på it-området, som blandt andet handler om at kigge nærmere på atypiske ansættelsesforhold i branchen.

Det indeholder overenskomsten blandt andet (kun til web – ikke til pressemeddelelse)

 • Fra 4 til 7 procent på fritvalgs-lønkontoen
 • Mere fleksibel anvendelse af fritvalgs-lønkontoen
 • 3 ugers ekstra forældreorlov med fuld løn til faren/den anden forælder
 • Aftale om lønforhold for udstationerede medarbejdere
 • Uddannelse efter fratrædelse
 • Aftale om udenlandsk arbejdskraft/udenlandske underleverandører
 • Satsreguleringer
 • Udvidede muligheder for arbejdsmiljørepræsentanternes efteruddannelse
 • Aftale om aftalt uddannelse gøres permanent
 • Pension til elever under 20
 • Den overenskomstbasserede sundhedsordning afvikles til fordel for, at der sker en udbygget indbetaling til uddannelsesfondene og ekstra forhøjelse af HHX-tillægKontakt:

Kim Bonde, faglig sekretær i HK Privat, tlf. 6155 3265, kim.bonde@hk.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/overenskomst-pa-plads-for-2500-hkere-i-it-branchen?releaseId=13589559

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu