PRM / Pas på ikke at gå for vidt!

19. august 2019 07:30 | Af: Ritzau Info
 

Medierne har den seneste uge bragt skræmmende nyheder, flere amerikanere er, uafhængigt af hinanden, blevet indlagt med alvorlige skader på lungerne. Ifølge professor i tobaksforebyggelse, Charlotta Pisinger, er der god grund til at “blæse alarm”.
“Blæse alarm” – Det mener vi man bør gøre, når medier og professorer, bevidst eller ej, “glemmer” at få detaljerne på plads.

Pressemeddelelse fra Smoke-it

Det er korrekt, flere amerikanere er blevet indlagt med alvorlige skader på lungerne, lægerne har undersøgt sagen, og det eneste patienterne har tilfælles er at alle har brugt e-cigaretter op til indlæggelserne.
Der har alle dage været flere læsere til sensationer end der har til kedelige nyheder, så medierne og Pisinger for ikke at nævne Andreas Rudkjøbing, Lægeforeningen, griber den første den bedste chance for at fange læserne – det virker, men er det nu også smart?

DR var på pletten 11. august, lidt senere samme dag fulgte EkstraBladet. Det viste sig hurtigt at læserne var mere skarpe end journalisterne. En hurtig søgning på Google var alt hvad journalisterne havde behøvet, for at finde ud af det samme som de kvikke læsere gjorde, men går den så går den, og Pisinger har trods alt haft heldet med sig, når hun tidligere har spredt usandheder om e-cigaretter.

Det viser sig at de indlagte amerikanere har haft endnu mere tilfælles end blot e-cigaretter, samtaler og undersøgelser peger alle i samme retning – væskerne anvendt i e-cigaretterne indeholdt THC, erhvervet på det sorte marked. Der er altså med al sandsynlighed tale om oliebaserede væsker.

AL oliebaseret væske, THC eller ej, skal man holde sig fra i når man benytter e-cigaretter. Det er ikke og har aldrig været nogen hemmelighed, det er vigtigt at vi bliver ved med at oplyse herom.

DR var da hurtige til at skrive en bemærkning nederst i deres artikel, at der er mistanke om at lungeskaderne primært skyldes forkert brug af e-cigaretter. I øvrigt er det anden gang i den forgangne uge at DR har været nødsaget til at præcisere og beklage at have bragt misinformation, flere som følger af Charlotta Pisingers udtalelser.

E-cigaretter er direkte årsag til at det lykkes for endnu flere end tidligere at stoppe med at ryge cigaretter, det er ikke uskadeligt, men forskning viser af det ER væsentligt mindre skadeligt end tobaksrygning.

Det er IKKE okay at sprede løgne der i værste fald fører større konsekvenser med sig end hvad godt er.

Hvis vi ønsker at rygerne skal stoppe med at ryge, og hvis Røgfri Fremtids mål virkelig er at skabe netop det – en røgfri fremtid – bliver de respektive myndigheder nødt til at indtænke skadesreduktion som en del af løsningen.

Kontakt:

Jeanett Bergfriedt Andersen, Politisk konsulent, Smoke-It
Jeanett@smoke-it.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/pas-pa-ikke-at-ga-for-vidt?releaseId=13577811

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu