PRM / Pensionsopsparere kræver ansvarlige investeringer

24. august 2018 06:00 | Af: Ritzau Info
 

Ny Megafon-undersøgelse viser, at danskerne i høj grad går op i, hvordan deres pensionsopsparinger investeres.

Pressemeddelelse fra Mellemfolkeligt Samvirke

Danskerne har en klar holdning til, at deres egne pensionsopsparinger ikke skal investeres i firmaer, der benytter sig af børnearbejde, belaster klimaet eller forbryder sig mod menneskerettighederne. Det viser ny undersøgelse foretaget af Megafon for Mellemfolkeligt Samvirke. 1197 danskere har deltaget i undersøgelsen.

Kun 7 % af danskerne siger ‘ja’ til at acceptere investeringer i virksomheder, der bruger børnearbejde, hvis “belønningen” er, at de får 2% mere pension udbetalt. 68% siger ‘nej’.

På samme spørgsmål svarer 55% af danskerne ‘nej’ til, at deres pension investeres i firmaer, der belaster klimaet, imens 70% siger ‘nej’ til firmaer, der forbryder sig mod menneskerettighederne.

“Pensionskasserne investerer på vegne af danskerne. Derfor er det absurd, at de investerer i tvivlsomme selskaber imod deres kunders vilje. Danskerne vil ikke acceptere, at deres hårdt optjente pensionsopsparinger investeres i kritisable virksomheder, men pensionskasserne investerer netop milliarder i virksomheder, der forbryder sig mod mennesker, miljø og menneskerettigheder,” siger forkvinde i Mellemfolkeligt Samvirke, Helle Munk Ravnborg.

“Den nye undersøgelse er en klar melding fra danskerne til pensionskasserne: Invester vores opsparinger ansvarligt,” siger Helle Munk Ravnborg.

Samtidig har få danskere reel viden om, hvordan deres pensionsopsparinger investeres. Undersøgelsen spørger ind til danskernes viden om pensionskassernes investeringer. Og 58% af danskerne fortæller, at de kun i mindre grad eller slet ingen viden har om, hvordan deres egen pension investeres. Kun 6% har i høj grad eller meget høj grad om, hvor deres pensionskroner er investeret.

“Det understreger den helt centrale pointe, at der mangler åbenhed i branchen. Det er på tide, at vi får både markant mere åbenhed omkring og også langt mere fokus på danske pensionskassers investeringer og deres samfundspåvirkninger i Danmark såvel som ude omkring i verden. Måden, det kører på nu står i hvert fald i skarp kontrast til danskernes ønsker. Dertil kommer, at opgaven med at sikre ansvarlige investeringer kun bliver større i takt med, at en stigende del af vores pensionsopsparinger investeres langt fra Danmark,” siger Helle Munk Ravnborg.

I juni måned dokumenterede Mellemfolkeligt Samvirke i en rapport, at hele 5.5 mia. danske pensionskroner er investeret i virksomheder, der har brugt børnearbejde, ødelægger miljø og klima samt krænker menneskerettighederne. Læs rapporten her

Kontakt:

Helle Munk Ravnborg, forkvinde, tlf. 2547 1657

Ulrik Norup Jørgensen, pressechef, 2825 7976

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/pensionsopsparere-kraever-ansvarlige-investeringer?releaseId=13392965

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu