ANNONCE

PRM / Psykiske lidelser efter første fødsel reducerer sandsynligheden for flere børn

23. april 2020 10:51 | Af: Ritzau Info
 

Kvinder, der får psykiske lidelser som depression, angst, mani og skizofreni efter fødslen af deres første barn, er mindre tilbøjelige til at få flere børn. Det viser en undersøgelse fra iPSYCH.

Pressemeddelelse fra Aarhus Universitet: Health

Det er en stor omvæltning at blive mor for første gang. Og når oplevelsen ledsages af psykisk sygdom de første seks måneder efter fødslen, smitter det af på lysten til at få flere børn. Det viser et registerstudie fra det nationale psykiatriprojekt, iPSYCH.

31 procent af de kvinder, der oplevede postpartum psykiske lidelser inden for de første seks måneder efter fødslen, valgte ikke at få flere børn. Til sammenligning var det kun 18 procent af mødre uden psykiske lidelser.

Det er Xiaoqin Liu fra iPSYCH og Center for Registerforskning på Aarhus Universitet, der står bag resultaterne, som er offentliggjort i det internationale tidsskrift Human Reproduction.

Sammen med kolleger analyserede hun data fra 414.571 kvinder, der fik deres førstefødte mellem 1997 og 2015 i Danmark.

I alt 4.327 – en procent – af disse kvinder oplevede psykiske lidelser efter fødslen af deres første barn. Disse kvinder havde en tredjedel mindre sandsynlighed for en anden fødsel sammenlignet med kvinder, der ikke oplevede psykiatriske lidelser. Og hvis det psykiatriske problem krævede indlæggelse, var sandsynligheden for, at en kvinde fik et barn mere næsten halveret.

“Hvis kvinderne undgår en anden graviditet på grund af frygt for tilbagefald, så er en vigtig besked til disse kvinder, at det er muligt at forhindre tilbagefald. De skal søge hjælp hos deres praktiserende læge eller psykiater, så de kan få lagt en plan, der er målrettet deres behov” fortæller Xiaoqin Liu.

Sværere ved at blive gravid

Ifølge forskeren kan en mulig forklaring på den lavere reproduktion, ud over frygt for tilbagefald være, at disse kvinder har sværere ved at blive gravide, eller har mere problematiske forhold til deres partner. Det skal nu undersøges nærmere.

Xiaoqin Liu pointerer, at undersøgelsen er med begrænsninger. Forskerne havde ikke nøjagtige oplysninger om dødfødsler og aborter. Kun graviditeter, der første til levende fødsler, blev inkluderet i undersøgelsen. En anden begrænsning kan være, at det ikke er alle kvinder med psykiske lidelser, som har modtaget medicin eller behandling på et hospital.

“Danmark tilbyder gratis og let tilgængelige sundhedsydelser til alle. Vi mener, at vores resultater også kan bruges i de lande, vi normalt sammenligner os med,” siger Xiaoqin Liu.

Bag om resultatet

  • Studiet er et registerstudie. Data fra 414.571 kvinder, der fik deres førstefødte mellem 1997 og 2015 i Danmark, blev analyseret. Forskerne fulgte kvinderne indtil næste fødsel, udvandring, død, deres 45-års fødselsdag eller juni 2016, alt efter hvad der fandt sted først.
  • Studiet er støttet af Lundbeckfonden og Danmarks Frie Forskningsråd.
  • Den videnskabelige artikel “Postpartum psychiatric disorders and subsequent live birth: a population-based cohort study in Denmark” kan læses i Human Reproduction

Kontakt

Seniorforsker Xiaoqin Liu
Aarhus Universitet, Institut for Økonomi, Center for Registerforskning
Tlf.: 8716 5358
Mail lxq@econ.au.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/psykiske-lidelser-efter-forste-fodsel-reducerer-sandsynligheden-for-flere-born?releaseId=13592240

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu