ANNONCE

PRM / Rasmus fra Herning er nomineret til Årets Førstehjælper: Reddede sin træningsmakkers liv

22. juni 2020 10:26 | Af: Ritzau Info
 

Rasmus Pander er nomineret til Årets Førstehjælper 2020, som Røde Kors uddeler i samarbejde med Aleris-Hamlet Hospitaler. Rasmus ydede livreddende førstehjælp, da hans træningsmakker faldt om med hjertestop til ishockeytræning.

Pressemeddelelse fra Røde Kors

Den 29. august sidste år fik 49-årige Mogens Husted Hansen hjertestop i ishockeyhallen i Herning. Men heldigvis var hans 43-årige træningsmakker Rasmus Pander der til at yde førstehjælp. Derfor er Rasmus nomineret til Årets Førstehjælper 2020, som Røde Kors uddeler i samarbejde med Aleris-Hamlet.

Rasmus var i gang med den ugentlig ishockey træning, da der pludselig opstod tumult i den anden udskiftningsboks. Han skøjtede derhen, hvor han så sin træningsmakker Mogens ligge på gulvet. Han spurgte holdkammeraterne, om Mogens trak vejret. Det vidste de ikke umiddelbart, hvordan man tjekkede, men det vidste Rasmus.

Rasmus konstaterede hurtigt, at han trak vejret, hvorefter en holdkammerat blev sendt i omklædningsrummet efter en mobiltelefon. Holdkammeraten løb undervejs ind i halmanden, som han fik til at løbe efter hallens hjertestarter.

Mogens får hjertestop

Samtidig ændrede Mogens tilstand sig inden i hallen, hans hjerte stoppede med at slå. Rasmus begyndte omgående på hjertemassage, som han har fået undervisning i mange gange før.

“De førstehjælpskurser, som jeg fik årligt i mit arbejde som elektriker gennem 10 år, har betydet, at jeg har prøvet at trykke på den dukke rigtigt mange gange. Så jeg vidste lige nøjagtigt, hvad jeg skulle gøre,” siger Rasmus.

Og det er vigtigt, at alle kan førstehjælp, ifølge Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors:

“Uheldet kan ske alle steder, og derfor er det så vigtigt, at vi alle kan førstehjælp. Du bør stille dig selv spørgsmålet, om der altid er nogen i nærheden af dig, der kan førstehjælp? Og så kan du jo starte med at tage dine venner, familie og kollegaer med på førstehjælpskursus,” siger Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors.

Han trækker vejret igen

Efter et par minutter kom halmanden med hjertestarteren, som Rasmus trygt satte fast på Mogens, da han vidste, hvordan man skulle bruge den. Mogens fik et stød, hvorefter Rasmus fortsatte ufortrødent med tryk og indblæsninger. Efter cirka fem minutter trak Mogens pludselig et ordentligt drøn ind – Mogens trak vejret selv igen. Rasmus har reddet Mogens liv.

“Jeg står i en blanding af følelser lige bagefter – hvor sindssygt mand, jeg har lige reddet et andet menneskes liv. Og så samtidig, ja, han var død mand! Det var overvældende,” siger Rasmus.

Årets Førstehjælper 2020 bliver kåret den 3. juli. Vinderen modtager en pris på 10.000, som er sponsoreret af Aleris-Hamlet Hospitaler. Prisen bliver uddelt for 29. gang for at sætte fokus på vigtigheden af at kunne førstehjælp.

Fakta om hjertestop og førstehjælp:

– I Danmark falder 5.400 hvert år om med hjertestop uden for hospitalet

76 procent af alle hjertestop sker i hjemmet og 11% af dem overlever.

Tre ud af fire, der falder om med hjertestop, får hjælp af vidner inden ambulancen kommer.

For hvert minut der går efter et hjertestop, falder chancen for overlevelse med 10%.

– Kun hver tredje dansker har et opdateret førstehjælpsbevis, og 20 procent har aldrig taget et førstehjælpskursus.

– I dag får 77% førstehjælp ved hjertestop. Det er fire gange så mange som i 2001.

– I dag overlever 16 procent et hjertestop. Det er fire gange så mange som i 2001.


De øvrige nominerede til Årets Førstehjælper 2020 er:

  • Jan Jacobsen, der udførte hjerte-lunge-redning, da hans søn faldt om med hjertestop i genboens have.
  • Chano Hansen, som reddede sin stedfar med hjerte-lunge-redning, efter han faldt om med hjertestop til familiefødselsdag.

Kontakt:

For yderligere information kontakt:

Kampagneleder i Røde Kors Merete McCarthy på 24 80 29 99

Pressevagten i Røde Kors på 35 29 96 99

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/rasmus-fra-herning-er-nomineret-til-arets-forstehjaelper-reddede-sin-traeningsmakkers-liv?releaseId=13595726

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu