PRM / Ros til ny medieaftale: Regeringen og Dansk Folkeparti tager et skævt Mediedanmark alvorligt

29. juni 2018 10:09 | Af: Ritzau Info
 
Del:

Regeringen og Dansk Folkeparti styrker medier uden for hovedstaden i nyt medieforlig. En vigtig anerkendelse af de regionale mediers rolle, siger Kim Ruberg, formand for Danmark på Vippen.

Pressemeddelelse fra Danmark på Vippen

Radio24Syv skal flyttes fra København og placeres vest for Storebælt, de trykte ugeaviser styrkes med 25 mio. kr., besparelserne på TV2-regionerne er droppet, der etableres en ny digital radiokanal vest for Storebælt til formidling af kultur, og de regionale dagblade styrkes på bekostning af de såkaldte landsdækkende aviser.

Det er nogle af hovedoverskrifterne i regeringen og Dansk Folkepartis medieaftale for 2019-2023, som kulturminister Mette Bock (LA) præsenterede i nat. En aftale, som glæder Kim Ruberg, formand for Danmark på Vippen:

“Først og fremmest glæder vi os over, at regeringen og Dansk Folkeparti virkelig tager dagsordenen om et skævt Mediedanmark alvorligt. Det viser aftalen tydeligt. Da vi for tre-fire år siden forsøgte at italesætte den her problematik, grinede man lidt af os. Det gør man ikke mere. Så stor ros til aftalepartierne,” siger Kim Ruberg.

Han glæder sig specielt over, at besparelserne på TV2-regionerne er droppet, og at de regionale dagblade nu styrkes på bekostning af de såkaldte landsdækkende aviser. Med aftalen sænkes det maksimale tilskudsbeløb til de landsdækkende medier fra 17,5 mio. kr. til 11 mio. kr., mens de lokale og regionale medier får et maksimalt tilskudsbeløb på 17,5 mio. kr.

“Hvis vi vil have en journalistik produktion, der udgår fra mange forskellige steder i landet og ikke kun fra København, er det nødvendigt at give mere støtte til de regionale og lokale medier. Derfor glæder vi os over, at regeringen og Dansk Folkeparti nu vil kanalisere støttekroner fra de såkaldte landsdækkende aviser, der alle på nær Jyllands-Posten holder til i København, til de regionale dagblade,” siger Kim Ruberg.

Radiokanaler vest for Storebælt
Han roser også flytningen af Radio24Syv og etableringen af en ny digital kultur-radiokanal vest for Storebælt:

“Redaktionernes placering er bestemt ikke ubetydelig. Når stort set alle de såkaldte landsdækkende medier, herunder radiokanaler, og deres journalister er placeret i København, giver det et skævt billede af Danmark. Det bliver ofte med udgangspunkt i, at journalisten og fotografen ‘rejser ud’ fra hovedstaden til resten af Danmark, hvilket helt automatisk er med til at skabe et meget uheldigt billede af center og periferi. På den baggrund er det glædeligt, at regeringen og Dansk Folkeparti har valgt at etablere to landsdækkende radiokanaler vest for Storebælt.”

Danmark på Vippen offentliggjorde tidligere på året en analyse, der dokumenterede, at næsten 70 pct. af alle deltagere i fire nationale debatprogrammer på DR og TV2 har arbejdssted i landsdelen Byen København. Kategoriseres folketingspolitikerne med arbejdssted på Christiansborg er tallet hele 84 pct.

For at sikre en mere geografisk lige repræsentation i debatprogrammerne foreslog Danmark på Vippen i den forbindelse, at politikerne i medieforliget gjorde det til en del af public serviceforpligtelsen, at programmer som disse skal optage en fastlagt andel af sine udsendelser, f.eks. svarende til befolkningsfordelingen, uden for hovedstaden.

Et forslag, som desværre ikke ser ud til at have fundet vej til det nye medieforlig:

“Vi ærgrer os naturligvis over, at politikerne umiddelbart ikke har taget det forslag til sig. Men samtidig tror vi på, at DR og TV2 har fået øjnene op for, at deltagernes geografiske udgangspunkt faktisk betyder noget, så vi fremover kommer til at se en geografisk mere lige repræsentation. Og forhåbentlig flere debatprogrammer, der bliver optaget i hele landet. Det vil kun gavne programmernes indhold,” siger Kim Ruberg.

Kontakt:

Martin Ø. Carstensen
Kommunikationschef Danmark på Vippen
Mail: martin@danmarkpaavippen.dk
Tlf.: 23 71 00 43

Kim Ruberg
Formand Danmark på Vippen
Mail: kim@ruberg.dk
Tlf.: 40 300 500

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/ros-til-ny-medieaftale-regeringen-og-dansk-folkeparti-tager-et-skaevt-mediedanmark-alvorligt?releaseId=13148288

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu