PRM / Sådan hjælper du dine børn med at finde lejebolig

30. juli 2018 07:00 | Af: Ritzau Info
 

Skal du til at slippe dine børn løs i lejeboligjunglen? Hjælp dem til den bedste start ved at rådgive og guide dem i deres boligsøgning.

Pressemeddelelse fra BoligPortal

http://boligportal.dk/blog/wp-content/uploads/2018/07/studiebolig.png” alt=”” width=”600″ height=”403″/>

Du behøver ikke gå ud og lave et forældrekøb til flere millioner kroner for at være sikker på, at dine børn har et godt sted at bo under deres studier. At engagere sig og være rådgiver i børnenes søgning efter en lejebolig kan være en mindst lige så god hjælp for din flyvefærdige søn eller datter.

BoligPortal er Danmarks største og mest erfarne formidler af lejeboliger, og har siden 1999 hjulpet boligsøgende og udlejere med at finde hinanden. Selvom de boligsøgende unge er både myndige og at betragte som voksne, skal man som forælder ikke underkende sin egen betydning for børnenes boligsøgning, fortæller Anders Hyldborg, adm. direktør for BoligPortal.

– Det kan være et overvældende skridt at træde ud på lejeboligmarkedet, og det er også et skridt, som man ikke bør tage alene. Særligt førstegangslejere kan have brug for at have en rådgiver i ryggen under boligsøgningen, til fremvisninger og ved gennemsyn af lejekontrakten, siger Anders Hyldborg, der er adm. direktør for BoligPortal.

BoligPortal giver seks råd til dig, der som forælder ønsker at hjælpe dit barn til at færdes sikkert på lejeboligmarkedet og tage de bedst mulige beslutninger.

1) Sikkerhed på nettet

Hvor mennesker mødes, sker der desværre også kriminalitet, og det gælder både på sociale medier, boligportaler og andre steder, hvor man kan lede efter lejebolig. Der er stort pres på boligmarkedet, og svindlere udnytter, at boligsøgende er ivrige efter at få en lejebolig hurtigt og billigt. Hjælp dit barn til at slå koldt vand i blod – hvis det lyder for godt til at være sandt, så er det ofte for godt til at være sandt. Man bør aldrig overføre penge for depositum kontant, igennem Western Union eller uden at have set lejeboligen i virkeligheden, ligesom man skal være på vagt, hvis udlejer skriver på engelsk, har et udenlandsk telefonnummer og/eller bor i udlandet.

2) Fortæl din søn eller datter om boligmarkedet

Som førstegangsboligsøgende har mange en drøm om den kommende studiebolig, som kan være svær at matche i virkeligheden. De unge drømmer om centralt beliggende lejligheder til en studievenlig husleje – men de boliger er der ikke mange af. Selvom dit barn måske vil synes, det er irriterende, så kan du som forælder være den fornuftige stemme, der udfordrer den unge på sine kriterier. Hvis din søn eller datter har en realistisk opfattelse af lejeboligmarkedet, så vil det også blive mindre frustrerende at søge lejebolig. Det kan især være meget lettere at finde lejebolig uden for de mest populære, centrale byområder – et godt studieliv kan sagtens foregå i cykelafstand fra studierne.

3) Hjælp med budgettet

Hvis det er første gang, din søn eller datter skal flytte, så kan det være en god ide, at hjælpe dit flyvefærdige barn med at få overblik over, hvordan et budget som udeboende ser ud. Hvad gør det ved budgettet at huslejen er 5.000 kroner om måneden, og hvor mange penge til cafebesøg og byture er der, hvis huslejen i stedet er 3.500? At vide, hvad der vindes og tabes ved at have en høj husleje kan være med til at sætte boligsøgningen i et realistisk perspektiv – og så er enkeltværelset i udkanten af centrum måske pludselig mere attraktiv end den etværelses i centrum, som sluger hele SU’en.

4) Spred budskabet

Jo flere, der ved at din søn eller datter leder efter et sted at bo, jo større sandsynlighed er der for, at budskabet når frem til en, som leder efter en lejer. Et rigtig godt sted at starte er at tilmelde sig BoligPortal og de almene boligselskaber, men man skal aldrig undervurdere netværkets betydning. Så fortæl om din søn eller datters boligsøgning i frokostpausen, på sociale medier og til venner og bekendte.

5) En midlertidig base er et godt sted at starte

Bliv ikke nervøs, eller frustreret hvis dit barn kun har held med at få kontakt til udlejere, som udlejer boligen i en kort periode. Rigtig mange lejeboliger i studiebyerne har tidsbegrænsede lejeperioder, og langt de fleste nye lejere må starte med en midlertidig lejebolig, før de finder deres permanente drømmebolig. Så længe både udlejer, lejemål og husleje virker reel, så støt dit barn i tage den lejebolig, som han eller hun bliver tilbudt. Det kan være en god erfaring at have prøvet at bo på forskellige måder, og drømmeboligen skal nok dukke op senere hen.

6) Find lejeloven frem – og opfordre dit barn til at gøre det samme

Det er en fordel, hvis både du og dit barn kender lejerens rettigheder, inden der skrives under på en lejekontrakt. I lejeloven er det beskrevet, hvad lejekontrakten skal indeholde, og hvilke muligheder udlejer har for at fravige lejelovens generelle bestemmelser. I lejeloven finder du også svar på, hvordan lejeboligen skal overtages ved indflytning, og hvornår og hvordan udlejer skal indkalde og lave indflytningssyn af lejeboligen.

Kontakt:

Pressekontakt Paulina Malanowicz tlf.: 21355393 email: pam@boligportal.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/sadan-hjaelper-du-dine-born-med-at-finde-lejebolig?releaseId=13205920

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu