PRM / Sammenhold sikrede statens medarbejdere solid overenskomst

28. april 2018 21:14 | Af: Ritzau Info
 

Et godt resultat for alle statsansattte og udsigt til en solid overenskomst for både de nuværende HK’ere og dem, der i fremtiden skal bemande statens arbejdspladser: elever, lærlinge og praktikanter. Virkelig En løsning for alle, siger Rita Bundgaard, formand for HK Stat.

Pressemeddelelse fra HK/Danmark

– Et godt resultat for alle statsansattte og udsigt til en solid overenskomst for både de nuværende HK’ere og dem, der i fremtiden skal bemande statens arbejdspladser: elever, lærlinge og praktikanter. Virkelig En løsning for alle.

Sådan sammenfatter Rita Bundgaard, formand for 21.500 administrative medarbejdere, laboranter og it-folk og en af topforhandlerne i CFU, dagens forlig om nye overenskomster for statens ansatte.

Pæne lønstigninger til alle

Med generelle lønstigninger til alle på 6,07 procent over tre år og en samlet økonomisk ramme på 8,1 procent vil medlemmernes købekraft vokse. Ved OK15 var rammen på 6,6 procent og de generelle lønstigninger på kun 4,5 procent over tre år.

Med afskaffelsen af privatlønsværnet, som erstattes af den tidligere anvendte reguleringsordning, vil reguleringenafde statsansattes lønninger igen følge udviklingen i de privatansattes fremover, som de har gjort det i årtier, fremhæver Rita Bundgaard.

Kæmpede mod forringelser

Aftalen kom i stand efter et usædvanlig langt forløb, hvor Rita Bundgaard og de øvrige forhandlere meget af tiden måtte bruge kræfterne på at forhindre forringelser snarere end på at diskutere forbedringer med arbejdsgiverne fra Moderniseringsstyrelsen.

Alligevel lykkedes det i 12. time at opnå et resultat, som Rita Bundgaard søndag vil fremlægge for sin bestyrelse og siden anbefale sine medlemmer at godkende ved den kommende urafstemning.

– Takket være et enestående sammenhold på tværs af faggrupper og i kraft af en vedholdende og rent ud fantastisk opbakning fra medlemmer over hele landet er det lykkedes at lande et glimrende forlig, som vi kan stå inde for, siger Rita Bundgaard

Meget tæt på at indfri ønsker

– Vi har opnået en samlet økonomisk ramme, som er meget tæt på de 8,17 procent, vi ønskede. Derudoverer vi sluppet af med det urimelige privatlønsværn, som på sigt ville øge lønforskellen mellem statsansatte og privatansatte, fastslår en træt, men meget tilfreds Rita Bundgaard.

Også en anden anstødssten, kravet om at de statsansatte skulle betale af på et påstået lønforspring, er fjernet med den nye aftale, understreger HK Stat-formanden. Den såkaldte hensigtserklæring fra 2015 er revet itu med forliget.

Med den ny overenskomst får HK’erne for første gang i ti år penge til at forny og forbedre deres helt egen organisationsaftale. Hvordan pengene skal bruges, skal HK Stat forhandle med Moderniseringsstyrelsen i de kommende uger.

Desuden rummer aftalen en særlig pakke til elever, lærlinge og praktikanter.

– Med pakken og de medfølgende millioner sikrer vi, at staten er attraktiv som uddannelsessted ved at hæve lønnen til et niveau, der tåler sammenligning med lønnen for privatansatte elever, lærlinge og praktikanter, forklarer Rita Bundgaard.

Statens HK’ere var i den særlige situation under forhandlingerne, at de allerede havde den betalte spisepause formelt skrevet ind i overenskomsten. Med aftalen får også de grupper, for hvem der var skabt usikkerhed om spisepausen, rettigheden formaliseret. Uden at HK’erne skal betale for en ret, de i havde i forvejen.

– Jeg glæder mig over, at det takket være sammenholdet på lønmodtagerside er lykkedes at opnå en løsning for de grupper, som med rette var usikre på, om arbejdsgiverne ville spare deres betalte spisepause væk på et tidspunkt. Samtidig blev der fundet en model, som kan sikre lærerne en overenskomstmæssig aftale om deres arbejdstid. Det er meget positivt.

– Vi gik ind til forhandlingerne samlet og med fælles krav, og vi går ud sammen og med en fælles løsning, alle kan se sig selv i. Vores strategi gav resultater, konkluderer HK Stat-formanden.


Kontakt:

Rasmus Lindharth, journalist, 5168 7292

Tom Gotfred, kommunikationschef, 40 43 22 35

Rita Bundgaard, formand for HK Stat, 6120 6465

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/sammenhold-sikrede-statens-medarbejdere-solid-overenskomst?releaseId=12736652

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu