ANNONCE

PRM / Science-efterårsferie om stjerner, maskiner og sære superkræfter på Steno Museet

1. oktober 2020 08:44 | Af: Ritzau Info
 

Sprit hænder af med bjørnedyrssnot, oplev sære skabninger på stjernehimlen i Planetariet og kom tæt på en levende axolotl. Det bliver en mærkelig efterårsferie på Steno Museet i år, hvor det handler om mærkelige maskiner og sære superkræfter.

Pressemeddelelse fra Aarhus Universitet Science Museerne

Ikke bare emnet er “mærkeligt”, når Steno Museet slår dørene op for efterårsferien “Mærkelige maskiner og sære superkræfter”. For efterårsferien bliver ikke, som den plejer. Risikoen for spredning af corona betyder, at museet drosler ned på de populære involverende aktiviteter, hvor man skal pille, eksperimentere og røre, og hvor en formidler fortæller om naturvidenskabelige emner i børnehøjde. I stedet skruer museet op for “gå-selv-aktiviteter” og pladshensyn.

“Vores efterårsferie er bl.a. meget populær blandt bedsteforældre og deres børnebørn. Vi vil sikre, at alle trygt kan komme på vores museer,” siger Bent Lorenzen, direktør ved Science Museerne, Aarhus Universitet. “Så det er klart, at vi er nødt til at justere i forhold til den alvorlige situation, vi befinder os i. Derfor har vi tilpasset vores efterårsferie, så der er mindst mulig smitterisiko. Vi har fx udvidet åbningstiden en time fra kl. 9, så de besøgende kan sprede sig ud over et længere tidsrum, ligesom der vil være begrænsning på antallet af gæster. Så vi skruer op for pladsen og ned for besøgstallet denne gang. På den måde kan vi fastholde, at den gode oplevelse er i centrum, uanset kontekst.”

Få axolotlens superkræfter, og tag ud under stjernerne i Planetariet

Hele familien kan dermed trygt gå på opdagelse på museet og få masser af spændende viden om maskiner og superkræfter. Man kan få et indblik i dyrs fantastiske evner, og hvilke maskiner vi mennesker bruger for at forsøge at opnå det samme. Proteser, stjernekikkerter og rumdragter er nogle af de ting, som har givet os evner og muligheder, vi ikke har naturligt, og som man kan se på museet i ferien.

Ét af de dyr, der nok vil vække størst forundring, er en lille vandlevende padde; en levende axolotl. Den har en fantastisk evne til at regenerere sig selv, fx dele af hjertet, øje, indvolde, lever og hele lemmer som ben og hale. Det forsker de bl.a. i på Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.

“Axolotlen har meget imponerende regenerative egenskaber, som er interessante fra et medicinsk synspunkt,” fortæller lektor Henrik Lauridsen, der bl.a. forsker i axolotlens evne til at regenerere hjerte og rygmarv. “Men det er endnu ikke lykkedes nogen forskere rigtigt at aflure, hvordan den gør.”

Lidt af fornemmelsen kan man dog få på Steno Museet. For udover at man kan opleve levende axolotler, kan man også hænge ud med en kæmpeaxolotl og gro nye lemmer ved én af de mærkelige selfie-opportunities, som museet har i efterårsferien. Og afspritte hænder med fx bjørnedyrssnot, axolotl-slim eller sommerfuglestøv.

I efterårsferien er der 6 daglige planetarieforestillinger med særlig god plads. Museet sælger nemlig kun halvdelen af billetterne til hver forestilling. Her handler det om sære skabninger på nattehimlen, og hvad man kan se på stjernehimlen i efteråret.

Man kan også stadig opleve den højaktuelle udstilling “Corona set med unge øjne”, hvor 45 børn og unge har tegnet deres oplevelse af corona, se film og tegne med StineStregen: https://sciencemuseerne.dk/steno-museet/udstillinger/corona-med-unge-oejne/

Cafeen har åben for salg af lette måltider alle dage kl. 9-16. Det er påbudt at bære mundbind i cafeområdet.

Stjerneoplevelser på Ole Rømer-Observatoriet

På Ole Rømer-Observatoriet er der to daglige forevisninger i efterårsferien kl. 18 og kl. 20, og også kun med halvdelen af billetterne sat til salg.

Læs mere om stjerneforevisninger på Ole Rømer-Observatoriet: https://sciencemuseerne.dk/ole-roemer-observatoriet/planlaeg-besoeg/

Bliv væksthus-ekspert i Væksthusene

I Væksthusene vil der i efterårsferien være fokus på spændende planter fra hele verden. Kom og find vores formidlere, som fortæller historier fra verdens klimazoner hver dag. Prøv vores opgave-ark for hele familien – kan du gennemføre og blive væksthus-ekspert?

Åbningstiderne i Væksthusene i efterårsferien er man-fredag kl. 9-17 og lør-søndag 10-17

Fakta om efterårsferie på Steno Museet

Med undtagelse af planetarieforestillinger (30 kr. for alle) er alle aktiviteter gratis, når entréen til museet er betalt.

  • Gratis adgang for alle under 18 år
  • Gratis adgang for presse og ansatte og studerende på Aarhus Universitet
  • Billetpris 30 kr. for voksne
  • Åbningstiden i efterårsferien 2020 er udvidet alle dage kl. 9-16 fra lørdag 10.10-søndag 18.10

Læs mere om efterårsferien på Steno Museet: https://sciencemuseerne.dk/steno-museet/oplevelser-paa-museet/efteraarsferie-paa-steno-museet/

Program

FÅ SUPERKRÆFTER FOR EN DAG

Dyr har superkræfter og egenskaber, vi mennesker kun kan drømme om eller må opfinde maskiner for at opnå. Find ud af, hvilke mærkelige maskiner og apparater der giver dig (næsten) de samme superkræfter.

HÆNG UD MED ET KÆMPEDYR

Snup en selfie, og få lige så mange kræfter som dyrene.

OPLEV SUPERKRÆFTERNE I MØRKET

Forsvind ind i mørket – hvad møder du der?

PLANETARIET

I Planetariet ser vi på sære skabninger og efterårets stjernehimmel. Entré 30 kr.

Anbefales fra 6 år. Alle dage kl. 10, 11, 12, 13, 14 og 15. Billetter kan ikke forudbestilles

Ret til ændringer forbeholdes.

Kontakt:

Kommunikationskonsulent ved Science Museerne Trine Bjerre Mikkelsen
mobil: +4593508248, tbm@sm.au.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/science-efterarsferie-om-stjerner-maskiner-og-saere-superkraefter-pa-steno-museet?releaseId=13601041

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu