ANNONCE

PRM / Sikre digitale overførsler med ny blockchain-løsning

13. oktober 2020 10:34 | Af: Ritzau Info
 

I et InfinIT-projekt har IT-Universitetet i København og Aarhus Universitet sammen med Alexandra Instituttet arbejdet på at kombinere secure multiparty computation med blockchain for at gøre eksempelvis digitale auktioner og pengeoverførsler mere sikre. Løsningen kan være med til at bekæmpe svindel for 5 mia. dollars årligt inden for veksling af kryptovaluta.

Pressemeddelelse fra Alexandra Instituttet

I flere år har man brugt secure multiparty computation til at håndtere processer, hvor mange parter, der ikke stoler på hinanden, har data de gerne vil regne på – det kunne eksempelvis være digitale auktioner. Med metoden kan man kryptere de informationer, som auktionsdeltagerne bidrager med i processen. Dermed har man ikke længere været afhængig af en mellemmand, som kan påvirkes, til at sætte den rigtige pris.

Men systemet har ikke været uden risici. Selvom man har forsøgt at udvikle modeller til sikkerhedsgaranti, så er det svært at beskytte processen, hvis flere parter har ‘onde’ hensigter. Hvis et flertal eksempelvis trækker sig eller snyder, så er hele processen ødelagt.

Og det var det, som videnspartnerne i projektet i første omgang ville forsøge at forhindre ved at integrere blockchain-teknologien i processen. Med blockchain, som gemmer informationer, så de ikke kan manipuleres, efter de er gemt, kan man også hæfte værdier og tilkendegivelser til deltagerne.

Det vil sige, at man kan holde deltagerne op på deres tilkendegivelser til, i dette tilfælde, en digital auktion, og man kan tilbageholde et depositum med blockchain, som de mister, hvis de hopper fra. Det betyder, at man kan skabe incitament for, at parterne ikke snyder eller trækker sig.

Da projektpartnerne havde udviklet en prototype, kunne de pludselig se, at der var flere perspektiver med løsningen, end de først havde regnet med.

Løsningen kan nemlig eksempelvis også bruges til at lave mere sikre vekslinger af kryptovaluta. Og det er ikke uvæsentligt! Valutavekslinger – både af traditionel valuta og kryptovaluta – løber op i 13 trilliarder dollars årligt, og heraf sker der svindel med kryptovaluta alene for 5 mia. dollars om året. Det skyldes, at flere af de mere eller mindre legitime børser, der veksler kryptovaluta, enten er korrupte eller kan hackes.

Men når man som ved de digitale auktioner kan koble en værdi på én blockchain, som for eksempel et depositum, så bliver processen med at veksle kryptovaluta mere sikker. For når det depositum, man skal lægge, har en større værdi end det, man vil veksle, så vil der også her være et incitament til at opføre sig ordentligt hele vejen gennem processen.

Projektet blev afsluttet i InfinIT ved udgangen af august i år. En artikel skrevet på baggrund af projektet er indsendt til en konference, og en af de kommercielle partnere i projektet, Partisia (der i øvrigt også har tidligere erfaring med veksling gennem et samarbejde med Tora), arbejder videre med at bruge resultaterne fra projektet.

Kontakt:

Communications Specialist Lisa Lorentzen tlf.: +45 93 52 17 64 email: lisa.lorentzen@alexandra.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/sikre-digitale-overforsler-med-ny-blockchain-losning?releaseId=13602289

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE

| Af: Ritzau Info
 

Mange af disse har at gøre med at få rengjort forskellige dele af huset eller renset dine køkkenmaskiner og hårde hvidevare. Det kan være svært at huske det hele, særligt de ting, som ikke ligefrem er synlige i hverdagen. I det følgende kan du derfor læse om tre ting, som mange boligejere glemmer at få rengjort, netop fordi det ikke er nemt at se, at de behøver rensning, før det potentielt er for sent.

Emhætten

Emhætten er noget mange glemmer at få renset. Nærmere bestemt er det emhættefiltret, der kræver rengørng en gang imellem. Du behøver ikke at gøre andet end at tage filtret ud og rense det med varmt vand eller give det en tur i opvaskemaskinen. Det er nemt, men alligevel noget man ofte glemmer, fordi filtret ikke er til at se medmindre, du stikker hovedet ind under emhætten. Det kan dog ende med, at der går mug i filtret, hvilket i værste tilfælde kan være sundhedsskadeligt eller brandfarligt. Kommer det så vidt, bliver hele emhætten ofte nødt til at blive skiftet. Derudover kan et beskidt filter resulterer i, at der drypper uhygiejniske væsker fra emhætten ned i den mad, du er ved at lave. Det er altså en god idé at få det renset regelmæssigt.

Tagrender

En anden ting som husejere ofte glemmer, er at få renset tagrenden, fordi det ikke er nemt at se, hvor beskidt den er uden at kravle op på en stige. Her ophobes grannåle, blade, mos og andet skidt over tid. Hvis det ikke renses jævnligt, kan det resulterer i, at regnvand og smeltevand ikke frit kan løbe gennem tagrenden, hvilket i værste fald kan skade husets sokkel. Du kan forsøge dig med at rense tagrenden selv, men hvis du ikke har evnerne, tiden eller udstyret til dette, er den bedste løsning oftest at bestille professionelle til at foretage tagrenderens. På den måde sikrer du dig det bedste og hurtigste resultat.

Vaskemaskinen

Det virker ikke altid logisk at skulle vaske sin vaskemaskine – den køre jo hele tiden vaskeprogrammer med sæbe. Og som regel ser vaskemaskinen da heller ikke beskidt ud. Alligevel er det vigtigt at få den regelmæssigt rengjort for at undgå lugtgener og forlænge maskinen levetid. En god måde at holde den ren på er en gang imellem at køre et program uden tøj ved høj temperatur. På den måde dræber du de bakterier, som helt naturligt sætter sig i maskinen fra de beskidte tøj. Derudover er det en god ide at vaske både sæbeskuffen og rummet som den sidder i. Skuffen kan som regel tages helt ud og vaskes med varmt vand. På den måde undgår du at maskinens sæbeslange tilstoppes. Sidst men ikke mindst, skal du huske at afkalke din vaskemaskine en gang imellem afhængig af hårdheden af dit vand. Afkalkningen kan nemt klares ved at at putte citronsyre i tromlen og køre et program på 60 eller 95 grader.

Produceret af Heymate

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu