ANNONCE

PRM / Sikre digitale overførsler med ny blockchain-løsning

13. oktober 2020 10:34 | Af: Ritzau Info
 

I et InfinIT-projekt har IT-Universitetet i København og Aarhus Universitet sammen med Alexandra Instituttet arbejdet på at kombinere secure multiparty computation med blockchain for at gøre eksempelvis digitale auktioner og pengeoverførsler mere sikre. Løsningen kan være med til at bekæmpe svindel for 5 mia. dollars årligt inden for veksling af kryptovaluta.

Pressemeddelelse fra Alexandra Instituttet

I flere år har man brugt secure multiparty computation til at håndtere processer, hvor mange parter, der ikke stoler på hinanden, har data de gerne vil regne på – det kunne eksempelvis være digitale auktioner. Med metoden kan man kryptere de informationer, som auktionsdeltagerne bidrager med i processen. Dermed har man ikke længere været afhængig af en mellemmand, som kan påvirkes, til at sætte den rigtige pris.

Men systemet har ikke været uden risici. Selvom man har forsøgt at udvikle modeller til sikkerhedsgaranti, så er det svært at beskytte processen, hvis flere parter har ‘onde’ hensigter. Hvis et flertal eksempelvis trækker sig eller snyder, så er hele processen ødelagt.

Og det var det, som videnspartnerne i projektet i første omgang ville forsøge at forhindre ved at integrere blockchain-teknologien i processen. Med blockchain, som gemmer informationer, så de ikke kan manipuleres, efter de er gemt, kan man også hæfte værdier og tilkendegivelser til deltagerne.

Det vil sige, at man kan holde deltagerne op på deres tilkendegivelser til, i dette tilfælde, en digital auktion, og man kan tilbageholde et depositum med blockchain, som de mister, hvis de hopper fra. Det betyder, at man kan skabe incitament for, at parterne ikke snyder eller trækker sig.

Da projektpartnerne havde udviklet en prototype, kunne de pludselig se, at der var flere perspektiver med løsningen, end de først havde regnet med.

Løsningen kan nemlig eksempelvis også bruges til at lave mere sikre vekslinger af kryptovaluta. Og det er ikke uvæsentligt! Valutavekslinger – både af traditionel valuta og kryptovaluta – løber op i 13 trilliarder dollars årligt, og heraf sker der svindel med kryptovaluta alene for 5 mia. dollars om året. Det skyldes, at flere af de mere eller mindre legitime børser, der veksler kryptovaluta, enten er korrupte eller kan hackes.

Men når man som ved de digitale auktioner kan koble en værdi på én blockchain, som for eksempel et depositum, så bliver processen med at veksle kryptovaluta mere sikker. For når det depositum, man skal lægge, har en større værdi end det, man vil veksle, så vil der også her være et incitament til at opføre sig ordentligt hele vejen gennem processen.

Projektet blev afsluttet i InfinIT ved udgangen af august i år. En artikel skrevet på baggrund af projektet er indsendt til en konference, og en af de kommercielle partnere i projektet, Partisia (der i øvrigt også har tidligere erfaring med veksling gennem et samarbejde med Tora), arbejder videre med at bruge resultaterne fra projektet.

Kontakt:

Communications Specialist Lisa Lorentzen tlf.: +45 93 52 17 64 email: lisa.lorentzen@alexandra.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/sikre-digitale-overforsler-med-ny-blockchain-losning?releaseId=13602289

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE

| Af: Ritzau Info
 

3D print af metal er også en mulighed med mange fordele, særligt i industribranchen. Det er endnu ikke så udbredt i Danmark, men blandt andre Fron Tech i Brønshøj tilbyder 3D print i forskellige typer af metal, da de allerede har set potentialet i denne type fabrikation.

Hvad er 3D Metalprint?

Ligesom med 3D print i plast, laver man med 3D Metalprint forskellige komponenter ved hjælp af et CAD design. Ud fra en CAD tegning kan man arbejde i forskellige typer af metalpulver, såsom stål, aluminium og titanium. Det kan lyde som et meget tungt og robust resultat, men for at holde vægten nede kan man blandt andet lave hule konstruktioner. At skabe komponenter med rum i midten vil være svært at skabe billigere og mere effektivt på andre måder end med 3D metalprint. Med den nye teknologi kan man nu også hurtigere og mere præcist styre laserstrålen, hvilket giver en højere produktionshastighed, men med stadig høj præcision. Det endelige resultat vil være et solidt og skræddersyet produkt til hver enkelt kunde og formål.

Hvorfor vælge 3D Metalprint?

Mulighederne er mange med de nye 3D metalprintere. Der kan arbejdes med forskellige metalliske materialer afhængigt af, hvad det endelige produkt skal anvendes til, og hvor modstandsdygtigt det skal være. Det er på nuværende tidspunkt muligt at producere både små komponenter til maskiner, samt producere mindre maskiner til eksempelvis køkkenet. En fordel ved 3D print er, at man kan skræddersy og finjustere det ønskede produkt, så man sparer penge i udviklingsprocessen. Det giver uendelige muligheder i forhold til design og funktion med mulighed for let at optimere det enkelte produkt. Derudover er det muligt at masseproducere et produkt med en høj produktionshastighed, så man kan følge med på korte deadlines og spare penge ved produktionen. Da produkterne fremstilles efter præcise detaljerede CAD tegninger og laves med laser ned til mindste detalje, er der mindre materialespild end ved en traditionel fremstilling. Ligeledes kan man nemt og hurtigt skifte metalpulver, og ubrugt pulver kan regenereres, så man udnytter materialet til fulde.

Der udvikles hele tiden på 3D metalprinterne, så de kan udføre flere og flere opgaver af forskellig kompleksitet og størrelse

Metalprint er stadig under udvikling

Da 3D metalprint stadig er relativt nyt, er prisen også i den høje ende. Det betyder, at selvom der er et stort potentiale for metalprint, særligt i maskin-, jern- og metalindustrien, er det ikke hos alle, det kan svare sig rent økonomisk på nuværende tidspunkt. 3D metalprint er dog stadig under udvikling, hvilket betyder at prisen for 3D print i metal med tiden vil blive billigere i takt med, at produktion bliver optimeret og omkostningerne falder. De nuværende 3D metalprintere har desuden begrænset byggestørrelse, og de kan kun anvende et udvalg af metaltyper, men disse småskavanker vil også snart blive fortid.

3D metalprint er kommet for at blive, og om nogle år er det formentlig lige så udbredt som 3D print i plast.

Produceret af Heymate

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu