PRM / SkinZone: Børn skal lære at passe på deres hud

12. september 2018 10:50 | Af: Ritzau Info
 

Hudallergi kan have store konsekvenser i hverdagen og for fremtidige jobvalg, så det er vigtigt at passe på sin hud, allerede når man er ung – sunde vaner starter tidligt. Med informationsindsatsen SkinZone vil Astma-Allergi Danmark lære børn og unge, hvorfor og hvordan man skal passe på sin hud.

Pressemeddelelse fra Astma-Allergi Danmark

Hudallergi er nok ikke lige det, som danske børn og unge generelt bekymrer sig mest om. Men der er god grund til at være opmærksom på sin hud allerede fra en tidlig alder. Hudallergi kan nemlig ramme alle og i alle aldre – men risikoen kan minimeres, hvis man tænker over, hvad man udsætter sin hud for. Og det er netop nogle af de pointer, som Astma-Allergi Danmark med SkinZone, vil gøre børn og unge opmærksomme på.

“Børn og unge bruger også plejeprodukter, og sunde vaner skal indarbejdes tidligt. De er ofte ikke opmærksomme på, at de selv kan gøre en forskel i forhold til at minimere risikoen for hudallergi. Vi vil gerne bidrage til, at de får en større viden om hudallergi og kan træffe bevidste valg om deres huds sundhed,” siger Anne Holm Hansen, som er vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

Hudallergi kan stoppe karrieredrømme

Flere og flere børn med eksem får påvist hudallergi overfor parfume og konserveringsmidler, viser undersøgelser. Har man først fået hudallergi, har man det resten af livet, og det kan få store konsekvenser for barnets hverdag. Kommer man i kontakt med det stof, man er allergisk over for, kan det vise sig som kontakteksem med rødme, kløe og evt. blæredannelse og sår. Det er ikke kun generende, men kan også være hæmmende ved, at barnet skjuler de steder, hvor eksemet opstår.

På længere sigt kan hudallergi også få indflydelse på det job, man vælger. Nogle job er nemlig udsatte i forhold til kontaktallergi. Det drejer sig bl.a. om jobs som frisør, social- og sundhedshjælper samt mekaniker. Hudallergi kan dermed blive et benspænd for karrieredrømme og de interesser, den unge har.

Det er derfor vigtigt at gøre en indsats for at nå de unge, og i den forbindelse kan man også som voksen være med til at gøre en forskel, ikke mindst ved at sætte det gode eksempel.

Hvad er der i min shampoo og creme?

Som en del af indsatsen om børn, unge og hudallergi underviser Astma-Allergi Danmark over de næste tre år 30 sjette- og syvendeklasser på forskellige skoler rundt omkring i landet. Klasserne, der modtager undervisning i 2018, er allerede fundet, og der er oprettet venteliste med interesserede skoleklasser.

Undervisningen veksler mellem teori og praksis. Eleverne skal f.eks. gennemgå ingredienser i deres egne produkter, som de har taget med hjemmefra. Formålet er, at de bliver gode til at afkode, hvilke indholdsstoffer der er i de produkter, de bruger i det daglige – fx cremer, sæbe og shampoo.

Alle duftstoffer – også fra naturlige kilder som f.eks. æteriske olier eller blomster og planter
– kan give allergi. Faktisk er den hyppigste årsag til parfumeallergi naturlige ekstrakter. Den viden er bl.a. en del af den teoretiske læring, børnene får igennem undervisningen.

Fokus på hudallergi på sociale medier

Undervisningen i skolerne suppleres af en digital indsats, hvor Astma-Allergi Danmark sætter fokus på hudallergi på de sociale medier. Så hold øje med – eller fortæl dit barn, barnebarn, niece eller nevø, at de skal holde øje med – SkinZone på Facebook, Astma-Allergi Danmarks YouTube-kanal og www.astma-allergi.dk/skinzone.

Gode råd: Sådan kan du hjælpe dine børn i hverdagen

  • Har du små børn, kan du være opmærksom på, hvilke stoffer legetøjet indeholder.
  • Har du større børn, kan I sammen tage en tur i supermarkedet, hvor I bruger appen Kemilex eller Tjek Deklarationen til at undersøge, hvilke stoffer der er i de forskellige produkter.
  • Gå efter sæbe og shampoo, som er uden parfume.
  • Vask tøjet i parfumefrit vaskemiddel.
  • Fortæl dit barn om Astma-Allergi Danmarks allergimærke, Den Blå Krans. Fortæl dem om kampagnen SkinZone og de kanaler, hvor de kan følge med: SkinZone på Facebook, Astma-Allergi Danmarks YouTube-kanal og www.astma-allergi.dk/skinzone. Der vil løbende komme masser af gode råd og tips og tricks til at passe på sin hud.

Fakta: Hvad øger risikoen for udvikling af hudallergi?

  • Du kan få hudallergi, hvis din hud kommer i kontakt med allergifremkaldende stoffer som fx parfume, visse konserveringsmidler og metaller.
  • Din risiko for at få hudallergi øges, jo længere tid du er i kontakt med stoffet, og det har også betydning, hvor ofte du kommer i kontakt med stoffet.
  • Det vil sige, det betyder noget, om det er en creme, som skal blive på huden hele dagen, eller om det er en shampoo, som du vasker ud med det samme.
  • Det betyder også noget, om du bruger det samme produkt hver dag eller kun ved særlige lejligheder.

Projektet er støttet af Sundhedsstyrelsens Pulje for sundhedsfremme og sygdomsforebyggelse.

Kontakt:

Kontakt for yderligere oplysninger:
Anne Holm Hansen
vicedirektør i Astma-Allergi Danmark
tlf. 20 82 25 76

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/skinzone-born-skal-laere-at-passe-pa-deres-hud?releaseId=13507487

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu